GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Singapur: Gradi se pametni grad sa 42.000 stanova

Singapur: Gradi se pametni grad sa 42.000 stanova
PAMETNI GRAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2021 / 09:32
Autor: SEEbiz

SINGAPUR - U Singapuru se planira gradnja 42.000 domova u pametnom gradu, a to znači da će mještani mnoge svoje potrebe zadovoljavati automatiziranim uslugama.

Riječ je o državi u kojoj 80 posto ljudi živi u domovima koji su u javnom vlasništvu, tako da vlast ima veliki utjecaj na urbanistički razvoj i njegove posljedice.

Plan je izgraditi novih 42.000 stanova u pet distrikta, odnosno ekološki grad Tengah, što je malajska riječ za osrednjost ili sredinu. Ovo će biti 24. naseljeno područje koje je vlast napravila od završetka Drugog svjetskog rata.

Sistem klima uređaja bit će centraliziran, sakupljanje smeća i otpada će biti automatizirano, u gradskom centru bit će zabranjeno kretanje automobilima. Time se želi doprinijeti smanjenju emisije ugljika u gradu.

Dužnosnici su ga nazvali šumskim gradom zbog velikih zelenih površina. Nalazit će se na mjestu na kojem je nekada bila ciglana, a onda i prostor za vojnu obuku. Prostire se na 700 hektara.

Projektanti su ukazali na to da će većina prostora biti namijenjena za kretanje pješaka i biciklista. To je za očekivati s obzirom na to da se biciklizam u Singapuru u posljednjih nekoliko godina sve više razvija.

Infrastruktura je osmišljena i za korištenje električnih i samovozećih automobila, pa će tako biti i veći broj punionica baterija za vozila.

Posebna pažnja je posvećena rashlađivanju unutrašnjosti objekata. Naime, u ovoj državi sa šest milijuna stanovnika emisije štetnih plinova su veće nego u Velikoj Britaniji, Kini i Maleziji. Uzrok tome su i klima uređaji koji čine trećinu od ukupne potrošnje energije u domaćinstvima. S globalnim zagrijavanjem ovaj problem bi se mogao dodatno pogoršati.

Zato će pametni grad koristiti drugačiju tehnologiju. Koristit će se rashlađena voda, a za njeno rashlađivanje upotrebljavat će se solarna energija. Time će se smanjiti i emisija štetnih plinova.

Pametni grad podrazumijeva i to da će rasvjeta biti upaljena samo ondje gdje se trenutno netko nalazi.

Početna cijena stanova bit će 82.000 dolara, a prvi stanovi bi trebali biti izgrađeni do 2023. godine. Tu će se nalaziti i najviši montažni neboder na svijetu.

Tagovi: Singapur, šumski grad, ekološki grad Tengah, pametni gradovi, zagađenje, električni automobili, štetni plinovi
PROČITAJ I OVO
Građevinski radovi porasli šesti uzastopni mjesec
TREND
Građevinski radovi porasli šesti uzastopni mjesec
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, uz stagnaciju na mjesečnoj razini, obujam građevinskih radova zabilježio je godišnju stopu rasta i u studenom, nastavivši trend godišnjeg rasta šesti mjesec zaredom.
Nobilo otkriva što će se graditi kod ciglane na Črnomercu
CIGLANA
Nobilo otkriva što će se graditi kod ciglane na Črnomercu
ZAGREB - Nakon što su srušeni dimnjaci stare zagrebačke ciglane u javnosti se aktualiziralo pitanje sudbine tog zapuštenog prostora koji je nekad bio jedan od simbola Zagreba.
Neboder u Varšavi postao najviši u EU
NAJVIŠI
Neboder u Varšavi postao najviši u EU
VARŠAVA - Varšavski toranj, neboder u središtu glavnog grada Poljske, postao je najviši u Europskoj uniji nakon postavljanja 80-metarske igle čime je ukupna visina zdanja premašila 310 metara, priopćio je u utorak projektant.
Prihvaćen prijedlog projekta Varteks kvart - urbana regeneracija
PROJEKTI
Prihvaćen prijedlog projekta Varteks kvart - urbana regeneracija
VARAŽDIN - Cilj realizacije ovog projekta je održati razvoj poslovanja Varteksa i očuvanje postojećih radnih mjesta, kao i poboljšanje standarda građana Varaždina na način da se nekretninski potencijal postojeće lokacije kroz proces urbane preobrazbe privede novim javnim namjenama i gospodarskim tipovima korištenja.
Mađari ne žele otkriti što će graditi na području črnomeračke ciglane
MISTERIJ
Mađari ne žele otkriti što će graditi na području črnomeračke ciglane
ZAGREB - Pravi vlasnici su u Mađarskoj. Preko dvije tvrtke, Milend i Jorlend, svime upravlja investicijski bankar Janos Peter Bartha.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE