GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sekulić: Beograd na vodi gradi se javnim novcem, a ne kapitalom iz UAE

Sekulić: Beograd na vodi gradi se javnim novcem, a ne kapitalom iz UAE
EKSPERTIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2020 / 08:41
Autor: SEEbiz / NOVA.rs / NIN
BEOGRAD - Ukupna vrednost poslovne imovine "Beograda na vodi" na kraju 2019. godine iznosila je nešto manje od 287 miliona evra, a sopstveni kapital tog privrednog društva svega 59,2 miliona evra.

Obzirom da su ukupne obaveze firme do kraja prošle godine dostigle 228 miliona evra, sledi da se napredak u izgradnji "Beograda na vodi", počev od raščišćavanja lokacije, preko izgradnje infrastrukture, do gradnje pojedinih objekata, ne zasniva na finansijskim sredstvima većinskog vlasnika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, već na kapitalu Grada Beograda, naveo je Miodrag Skulić, osnivač i direktor Instituta za ekonomsko-pravne ekspertize.

Skulić je u autorskom tekstu objavljenom u NIN-u naveo da je kompanija iz Emirata u projekat ukupno uložila 70,4 miliona evra, u šta su uračunate i kratkoročne pozajmice, ali da je Direkcija za igradnju Beograda odobrila 98 miliona evra kredita, za uređenje građevinskog zemljišta, prenela je Nova ekonomija.

“S tim u vezi postavlja se logično pitanje po kom zakonskom osnovu je (Direkcija) mogla da odobri taj dugoročni kredit privrednom društvu koje je u dvotrećinskom vlasništvu strane firme iz UAE, zatim ko je garant tog kredita, po kojoj kamatnoj stopi je zajam odobren i da li je moguće da siromašna Srbija finansira prebogate Ujedinjene Arapske Emirate”, kaže Skulić.

Dodaje da je ukupna neto dobit “Beograda na vodi” 2018. godine i 2019. godine iznosila oko 36,4 miliona evra, čime je u potpunosti pokriven gubitak u poslovanju zabeležen tokom tri godine pre toga, odnosno da je do sada iskazani profit 13,8 miliona evra.

Istovremeno je zajedničko preduzeće prodajom završenog ili nezavršenog stambenog i poslovnog prostora prihodovala 187 miliona evra, dok je vrednost investicija koje su u toku dostigla 66 miliona evra.

U sve troškove pripreme izgradnje, koji se tiču i izmeštanja železničke i autobuske stanice, odnosno izgradnje novih, demontažu postojećeg železničkog mosta, montiranje novog…

Skulić ocenjuje da Vlada Srbije “Beograd na vodi” namerno osnovala kao kao privredno društvo, umesto kao javno preduzeće, zato što bi to omogućilo stranom investitoru da unošenjem dodatnog kapitala postane većinski vlasnik, sa upravljačkim pravima.

Skulić navodi i da se investitoru može priznati da je regulisao sve obaveze po osnovu doprinosa za zemljiše i izvedenih radova na izgradnji objekata javne namene u javnoj svojini, ili da će plaćanje iste odložiti.

“Prema tome, Grad Beograd verovatno neće dobiti ni dinara za primarnu i sekundarnu namenu za to građevinsko zemljište… Ako se zna da u lošijim gradskim zonama naknada po kvadratnom metru izgrađenog prostora oko 360 evra, Vlada Srbije i Grad Beograd investitora, iako je pravno lice u većinskom inostranom vlasništvu, oslobađaju plaćanje te naknade, ili godinama može da odlaže plaćanje te baveze”, navodi se u tekstu.

To bi mu, smatra Skulić, zbog popusta omogućilo “neosnovano povoljan položaj”.

“Posebno ističemo da su ‘bratske’ povlastice date inostranom partenru odredbama ugovora, kojima je određen rok za prvu kontrolu izvršenja ugovora tek kad prođe 20 godina od dana zaključenja”, kaže Skulić.

Tagovi: Beograd na vodi, Miodrag Skulić, Institut za ekonomsko-pravne ekspertize
PROČITAJ I OVO
U Beogradu 2.000 aktivnih gradilišta
GRADILIŠTA
U Beogradu 2.000 aktivnih gradilišta
BEOGRAD - Glavni urbanista Marko Stojčić rekao je da ovog septembra prema proceni u Beogradu ima oko dve hiljade aktivnih gradilišta.
Kupcu Češke vile dodatna godina za realizaciju ugovorenog
ROKOVI
Kupcu Češke vile dodatna godina za realizaciju ugovorenog
ZAGREB - Kupcu bivše državne nekretnine Češka vila na Visu - tvrtki Philip Vermeulen, Vlada je u četvrtak odobrila dodatnu godinu dana za realizaciju obveza iz kupoprodajnog ugovora, jer zbog pandemije i postupanja upravnih tijela nije uspjela obaviti što se tražilo u prvoj godini od njegova sklapanja.
Vodeći svjetski posrednik u prometu luksuznim nekretninama odsad i u Hrvatskoj
ŠIRENJE
Vodeći svjetski posrednik u prometu luksuznim nekretninama odsad i u Hrvatskoj
ZAGREB - Vodeći svjetski posrednik u prometu luksuznim nekretninama, Christies International Real Estate, proširio je svoje poslovanje na Hrvatsku kroz pridruženo društvo Remington Realty Hrvatska.
Dubrovnik: Ovo je najbolje vrijeme za kupnju nekretnine
TRŽIŠTE U PADU
Dubrovnik: Ovo je najbolje vrijeme za kupnju nekretnine
DUBROVNIK - Iako svijet potresa globalna korona kriza, u Dubrovniku je ovo vrijeme najbolje moguće za kupnju nekretnine. Tko može, trebao bi realizirati kupnju do 1. lipnja sljedeće godine kad se zbog laganog oporavka turizma očekuje kakva-takva stabilizacija tržišta. A nije loš tajming ni za kupnju nove nekretnine, reći će upućeni.
Obujam građevinskih radova u srpnju 4,6 posto veći nego lani
TREND
Obujam građevinskih radova u srpnju 4,6 posto veći nego lani
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u srpnju ove godine bio je 4,6 posto veći nego u sedmom mjesecu prošle godine, a u odnosu na lipanj manji je za 1,9 posto, prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE