GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sanja Petrić kupila 205 parcela na Fruškoj gori

Sanja Petrić kupila 205 parcela na Fruškoj gori
PLANSKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2020 / 21:23
Autor: SEEbiz
NOVI SAD - Novosađanka Sanja Petrić, supruga biznismena Nebojše Petrića, direktorka u njegovom preduzeću "Promist" i jedan od stvarnih vlasnika kompanije Galens Invest, na svoje ime kupila je 205 parcela na Fruškoj gori i njenim obroncima, te jednu u Bajinoj Bašti.

Osim toga, na njeno ime u katastru vode se i dva građevinska placa u Novom Sadu, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE.

Zemljište duž Fruške gore, od beočinske do inđijske opštine, u poslednjih nekoliko godina Sanja Petrić kupovala je mahom od privatnih lica, navodi VOICE.

Neke od tih parcela su u zoni nacionalnog parka ili u njegovoj blizini. Parcela koju je pazarila u opštini Bajina Bašta (šumsko zemljište u mestu Solotuša) takođe je na području nacionalnog parka (Nacionalni park Tara). Za kratko vreme, s obzirom na to da je među kupcima veliki broj privatnih lica, došla je u posed desetina hektara na području Fruške gore. Ako se izuzme beočinska opština u kojoj je pazarila najviše, čak 122 parcele, u njene ruke prešlo je 34,5 hektara Fruške gore i obronaka. Kako se može oceniti uvidom u katastarske knjige, te nepokretnosti kupovala je planski, jednu po jednu susedsku parcelu da bi napravila velika imanja na atraktivnim lokacijama.

Kako je VOICE nedavno pisao, Sanja Petrić vlasnica je i parcela u Rakovcu u opštini Beočin, koje delom pripadaju Nacionalnom parku Fruška gora. Ove godine kroz Nacionalni park je, na zemljštu Srpske pravoslavne crkve, kao i na njenoj parceli, izgrađen i betoniran šumski put, uz kršenje rešenja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i bez potrebnih odobrenja ostalih nadležnih institucija. Put vodi do jednog od najlepših vidikovaca na Fruškoj gori oko kojeg je Petrićkino imanje. Na izgradnji, uverili smo se, radilo se i za vreme vanrednog stanja. Pored toga, ograđeni su hektari i hektari dela Nacionalnog parka, uključujući i vidikovac, i tako je planinarima, turistima i lokalnom stanovništvu onemogućeno korišćenje javnog dobra.

Novo istraživanje VOICE-a pokazalo je da je Sanja Petrić, nakon Beočina, najviše kupovala po Sremskim Karlovcima – čak 78 nepokretnosti (poljoprivredno zemljište i građevinsko zemljište van građevinskog područja). Lokacije na kojima je uzela parcele su Dobrilovac, Banstol, Dimšin Do… Na nekoliko parcela nalaze se vikend kuće ili pomoćni objekti, a uglavnom su to njive lošije klase, šume, vinogradi, voćnjaci, trstike i močvare. Kako se navodi u katastru nepokretnosti, nekoliko tih parcela (na potesu Doboševac) je u granicama zaštite Nacionalnog parka Fruška gora. Na potesu Dobrilovac, recimo, u njeno vlasništvo prešle su i parcele od 60 metara kvadratnih i od 33.867 metara kvadratnih.

Zemljište je ova Novosađanka kupovala i u opštini Inđija, u naselju Čortanovci, u Ledincima kraj Novog Sada.

U razgovoru sa bivšim vlasnicima njiva koji su Petrićki prodali imanja saznali smo da je cena u momentu prodaje bila prihvatljiva za prodavce ali su nam sagovornici preneli i utisak da se “teren za transakcije koje su brzo obavljene pripremao planski”, kao i glasine da iza svega stoji “krupnija zverka”.

Od 2014. godine, Sanja Petrić je vlasnica, odnosno imalac prava na objektu u Somborskoj ulici u Novom Sadu. Kako se navodi u listu nepokretnosti za ovu parcelu, tu postoji pravo prolaza do druge parcele, odnosno trafo stanice, a ugovor koji se odnosi na ovu lokaciju zaključen je između preduzeća Elektrovojvodina i Galens invest.

Sanja Petrić imalac je prava i na parceli u Rumenačkoj ulici, gde se u istom statusu takođe pojavljuje Galens invest. Na ovu parcelu hipoteku je stavila Komercijalna banka.

Inače, Sanja Petrić je jedan od vlasnika Galens investa, i to preko firme Ossid kapital, osnovane 2014. godine, koja je stopostotno u njenim rukama. Ossid kapital je 2018. upisan kao član Galens investa, zajedno sa firmom Galens DOO za proizvodnju, trgovinu i usluge. Sve te firme su pod kapom Novosađanima dobro poznate kompanije Galens, najvećeg graditelja u glavnom gradu Vojvodine unazad nekoliko godina. U javnosti se kao jedan od ključnih ljudi Galensa pominje Sanjin suprug, Nebojša Petrić.

Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, kompanija za proizvodnju, trgovinu i usluge Galens osnovana je 2004. godine i ima četiri povezane firme, Galens Invest (2009), Uni Galens (2012), Project Galens Invest (2017) i Zvezdara Galens Invest (2018). Sve su registrovane za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada.

Neto dobit koju je Galens imao prošle godine je 235.909.000 dinara, a 2018. godine 199.241.000 dinar. Galens Invest imao je 2019. dobit od 460.489.100 dinara, dok je 2018. imao 312.147.000 dinara. Ossid kapital, čiji je jedini vlasnik Sanja Petrić, lane je prikazao neto dobit od 1.078.000 dinara, dok je 2018. ona iznosila tek 166.000 dinara.

Galens invest, prema navodima na sajtu kompanije, gradi i prodaje stanove u naselju „New Minel“ u Beogradu, „Kej Garden Residance“ u Novom Sadu od 200.000 kvadratnih metara, te „Aveniju Garden“, kao i kompleks „Zlatiborski biser“ na Zlatiboru od 40.000 metara kvadratnih.

Tagovi: Sanja Petrić, Fruška gora, Galens invest, Nebojša Petrić, Ossid Kapital, Uni Galens, Novi Sad, Vojvodina, Avenija Garden, Zlatiborski biser, New Minel, Beograd
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U prvom kvartalu građevinske usluge poskupjele prosječno 2,4 posto
GRAĐEVINA
Slovenija: U prvom kvartalu građevinske usluge poskupjele prosječno 2,4 posto
LJUBLJANA - Cijene građevinskih usluga u prvom tromjesečju ove godine bile su u prosjeku više za 2,4 posto nego u prethodnom tromjesečju.
Sulude cijene garaža u Beogradu
VAN PAMETI
Sulude cijene garaža u Beogradu
BEOGRAD - Najskuplji garažni prostor u Srbiji u prva tri mjeseca ove godine prodan je u beogradskoj općini Vračar po cijeni od 73.000 eura, objavio je Republički geodetski zavod.
Vrijednost građevinskih radova u Crnoj Gori u 2023. pala 7,2%
GRAĐEVINA
Vrijednost građevinskih radova u Crnoj Gori u 2023. pala 7,2%
PODGORICA - Vrijednost izvedenih građevinskih radova u Crnoj Gori prošle godine iznosila je 654 milijuna eura, što je 7,2 posto manje nego 2022. godine, pokazuju podaci Monstata.
Zadar dobiva mega investiciju i sasvim novu vizuru
REVITALIZACIJA
Zadar dobiva mega investiciju i sasvim novu vizuru
ZADAR - Na zadarski kolodvor vlak je posljednji put ušao prije više od desetljeća. Otada je postojeća infrastruktura u gradskoj četvrti Arbanasi prepuštena propadanju.
Nevjerojatne cijene garaža u hrvatskim gradovima
GARAŽE
Nevjerojatne cijene garaža u hrvatskim gradovima
ZAGREB - Da su stanovi u Hrvatskoj iznimno poskupjeli i nije neka novost, no manje je poznato da su i obične garaže danas dostigle donedavne cijene stanova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE