GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruski kupci navalili na stanove u najboljim delovima Beograda

Ruski kupci navalili na stanove u najboljim delovima Beograda
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2022 / 07:37
Autor: SEEbiz / Nova.rs
BEOGRAD - Nakon početka rata u Ukrajini, broj Rusa koji je došao u Beograd u konstantnom je porastu. Isprva su bili zainteresovani za luksuzne nekretnine koje su iznajmljivali, ali situacija se promenila.

Sad su Rusi počeli da kupuju stanove u prestonici, za koje su spremni da izdvoje uglavnom više od 200.000 evra.

Kako ističe ekonomista i izvršni direktor agencije za nekretnine City Expert Miloš Mitić, Beograd je jedan od balkanskih gradova koji je oduvek bio „interesantan“ stranim državaljanima koji žele da kupe nekretninu.

„S daljim razvojem grada i tržišta i dolaskom stranih firmi, ta tražnja stranih državljana ima jasnu tendenciju rasta. Trenutno se u okviru te tražnje posebno izdvajaju ruski državljani, koji su nakon ogromne potražnje za izdavanjem stanova u Beogradu i Novom Sadu, sada krenuli i da ih kupuju. Tražnja ruskih državljana je krenula tokom maja meseca, nakon toga se sve više podizala, da bi u ovim mesecima doživela svoj pik“, kaže Mitić za Nova.rs, a dodaje i da su predviđanja da će se interesovanje Rusa za kupovinu stanova u prestonici Srbije nastaviti i u narednom periodu.

Pre samo tri meseca, agenti za nekretnine procenjivali su da 95 odsto Rusa koji su došli u Beograd žele da iznajme stanove, ali se situacija menja, te je sada sve više njih zainteresovano za kupovinu.

Kad je u pitanju način finansiranja novih nekretnina, Mitić ističe da Rusi stanove uglavnom plaćaju gotovinom.

Trenutno je tražnja najviše usmerena ka stanovima manje kvadrature, ali postoje i oni Rusi koji su zainteresovani za veće i luksuzno uređene nekretnine.

"Jedna posebna grupa ruskih državljana potražuje skupe stanove u velikim kompleksima, gde imaju sve - parking, garažu, teretanu... I to su uglavnom stanovi sa cenom od preko 200.000 evra", objašnjava naš sagovornik, dodajući da je pre rata u Ukrajini broj ruskih građana koji su tražili stanove u Beogradu bio minoran.

"Sada ruski državljani imaju procentualno najveće učešće u potražnji stanova, ako govorimo u odnosu na ostale strane državljane", ističe Mitić.

Među svim Rusima koji kupuju stanove u Beogradu, jasno se izdvajaju dve grupe.

"Prva grupa su kupci koji traže uglavnom manje stanove, u opštinama koje su udaljenije od centra i cene tih stanova iznose do 100.000 evra. Drugu grupu čine platežno mnogo sposobniji kupci, koji preferiraju stanove u kompleksima u centralnim opštinama u Beogradu, kao sto su Beograd na vodi, West 65, Blok A, Novi Dorćol, Central Garden i tome slično. Cene ovih stanova su od 3.000 evra po kvadratnom metru i više. Uglavnom se radi o stanovima između 60 i 90 kvadrata, sa minimum jednom spavaćom sobom", zaključuje Mitić.

Kako je Mitić ranije istakao u razgovoru za Nova.rs Rusi su, u periodu kada su još uvek većinski iznajmljivali stanove, bili spremni da za mesečnu rentu izdvoje između 500 i 800 evra. Iako je bilo izuzetaka čiji je mesečni budžet iznosio između 200 i 300 evra, ali to je bila retkost – Rusi vole luksuzne i lepo opremljene stanove, koji su uz to i skupi.

"Desi se, kad je neko spreman da izdvoji 500 ili više evra za stan, da on bude iznajmljen Rusu za svega nekoliko sati, stanodavci ne moraju da čekaju", objasnio je Mitić tada.

Cene nekretnina u Beogradu već mesecima u značajnom porastu, a jedan od faktora koji je na to uticao jeste upravo i povećana tražnja, na koju su umnogome uticali i ruski državljani. Pored inflacije i poskupljenja građevinskih materijala, znatno povećana tražnja krivac je za skupe stanove. Vlasnici stanova, prvenstvno oni koji svoje nekretnine izdaju, videli su priliku da zarade više od onoga što su prvobitno planirali. Ipak, Rusi su od samog početka najviše zainteresovani za one lokacije koje su svakako atraktivne. Dakle, ovi stanovi svakako ne bi ostali bez stanara, ali Rusi definitivno ubrazavju proces.

Tagovi: ruski kupci, Beograd, City Expert, Miloš Mitić
PROČITAJ I OVO
Vojvodina najzanimljivija za kupnju oranica
ZEMLJIŠTE
Vojvodina najzanimljivija za kupnju oranica
NOVI SAD - U trećem kvartalu ove godine zemljom se u Srbiji najviše trgovalo u Vojvodini, a cijena hektara se kretala od 1.250 eura u Banatu, do 27.800 koliko je plaćeno za hektar u Srijemu, pokazuje izvještaj Republičkog geodetskog zavoda.
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
STANOVI
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
ZADAR - Cijene nekretnina kontinuirano su rasle zadnjih sedam godina, a iako je rast sada usporen, nema naznaka da bi u dogledno vrijeme cijene mogle početi padati.
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
STANOGRADNJA
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
MOSTAR- Unatoč enormnom rastu cijena, počevši od namirnica, goriva do drugih potrepština, na listi se našao i građevni materijal.
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PROCJENE
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PEKING - Kina ima veliki problem s nekretninama za koji će trebati godine da se riješi, prema analizi vodeće ekonomistice Oxford Economicsa Louise Loo.
Hercegovački IT poduzetnik ulaže u Makarsku
INVESTICIJE
Hercegovački IT poduzetnik ulaže u Makarsku
MAKARSKA - Uspješni poduzetnik i dobitnik Emmyja iz Gruda Stjepan Čajić investitor je u novi hotel koji bi trebao niknuti u Makarskoj pored hotela Aminess Khalani Beach.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE