GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rastu cene nekretnina na periferiji Beograda

Rastu cene nekretnina na periferiji Beograda
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2021 / 19:56
Autor: SEEbiz / Blic
BEOGRAD - Cena kvadrata u Srbiji i dalje raste, a tražnja za stanovima u velikim gradovima dodatno je ojačala. To je doprinelo daljoj stabilizaciji domaćeg tržišta nekretnina, ali i novom blagom skoku cene.

Najnoviji podaci za april pokazuju poskupljenje stanova na periferiji Beograda, ali i u drugim velikim gradovima, a najveći skok prošlog meseca je zabeležen u Nišu.

Na cenu stanova najviše utiče odnos ponude i tražnje, a stanje na tržištu je trenutno takvo da je ponuda manja od zahteva za kupovinom i upravo to i održava i „gura“ vrednost kvadrata u Srbiji. Tako je, recimo, kvadrat u centru Beograda u aprilu zadržao cenu od 2.500 evra, ali je u Mirijevu dostigao 1.235 evra, što je rast od skoro 2 procenta u odnosu na mart, prenosi Blic.

Na Voždovcu kvadrat u proseku košta 1.818 evra, što je rast od jednog procenta za mesec dana, dok je na Novom Beogradu cena kvadrata 1.941 evro, ili 0,36 odsto više nego u martu, pokazuju analize o prosečnim cenama starogradnje i novogradnje oglašenih stanova na sajtu nekretnine.rs.

U Novom Sadu, u odnosu na stabilizaciju u martu, tokom aprila je zabeležen rast cena kvadrata, a posebno u Novom naselju (6 odsto) i u Grbavici, čak 7,5 odsto.

„Na osnovu oglasa u kategoriji prodaja stanova, na sajtu www.nekretnine.rs svakog meseca pratimo trend rasta i pada cene kvadrata na svim najtraženijim lokacijama najvećih gradova. U prosečnu cenu kvadrata se računaju cene stanova i u starogradnji i novogradnji, te je očekivano da u naseljima gde se više gradi novih stanova, prosečna cena bude veća“, ocenila je za „Blic Biznis“ Anita Pešić, direktor oglasnog portala Nekretnine.rs.

Ona dodaje da je važno pratiti trend cena, kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za one koji se odlučuju da svoju nekretninu stave u promet. Cene, naravno, variraju u odnosu na konkretno stanje nekretnine, opremljenost, lokaciju, razvijenost infrastrukture, blizinu prevoza, škola.

Prema podacima sa sajta nekretnine.rs u aprilu su cene stanova u Beogradu bile manje-više stabilne.

Stabilne cene nekretnina bez većih oscilacija od januara ima i Kragujevac, dok u gradu 20 km od Beograda i dalje rastu cene kvadrata – Pančevo beleži trend rasta u aprilu od skoro 4 odsto.

„Niš i dalje ima znatan skok cena nekretnina, te je na Bulevaru Nemanjića cena po kvadratu porasla više od 15 odsto u odnosu na mart, a od početka godine ukupno 30 procenata. Naselje Durlan, nakon tri meseca rasta cena, u aprilu beleži pad cene kvadrata od skoro 5 odsto“, navodi Anita Pešić.

Poznavaoci prilika ponavljaju da na tržištu nekretnina, kao i na većini drugih, vlada zakon ponude i potražnje. Pošto je u Srbiji potražnja za nekretninama veoma velika, posebno u većim gradovima, tako i cena već mesecima blago raste.

Tražnja je posebno velika u novogradnji, a upravo tu leži i potencijal za rast cena. Novom skoku cena istovremeno može kumovati i poskupljenje materijala za gradnju.

Tagovi: Beograd, periferija Beograda, Mirijevo, Novi Sad, Anita Pešić
PROČITAJ I OVO
Rastu cene garažnih mesta u Beogradu
GARAŽE
Rastu cene garažnih mesta u Beogradu
BEOGRAD - Garaža na prodaju gotovo da nema, a dostižu vrednost i jedne garsonjee, a ovakav trend prate i ostale evropske zemlje.
Vila Bojana Križaja na meti ovrhe, preuzima je Šolak
PROBLEMI
Vila Bojana Križaja na meti ovrhe, preuzima je Šolak
SARAJEVO - Bivši skijaški as Bojan Križaj, koji je ulagao i u BiH na planini Jahorini, nije uspio ponoviti svoj sportski uspjeh u poslu u kojem je očito izgubio puno novca.
U ožujku čak 68,4 posto više građevinskih dozvola nego lani
SNAŽAN RAST
U ožujku čak 68,4 posto više građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u ožujku izdano 1.120 građevinskih dozvola, što je 68,4 posto više u odnosu na ožujak 2020. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u srijedu.
Poljska želi kupiti ljetnikovac Marie Curie
AMBICIJE
Poljska želi kupiti ljetnikovac Marie Curie
VARŠAVA - Poljska vlada želi kupiti ljetnikovac dobitnice Nobelove nagrade Marie Curie, koji se prodaje u pariškom predgrađu Saint-Remy-les-Chevreuseu.
Šveđani na stambenu krizu reagiraju prenamjenom aerodroma u 30.000 domova
IDEJE
Šveđani na stambenu krizu reagiraju prenamjenom aerodroma u 30.000 domova
STOCKHOLM - Budu li stvari tekle kako je švedska vlada zamislila, zračna luka Bromma u Stockholmu bit će zatvorena, a na tom mjestu će niknuti 30-ak tisuća novih stanova, čime bi se ublažio problem nedostatka stambenog prostora i visokih stanarina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE