GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raste prodaja građevinskog zemljišta u Srbiji

Raste prodaja građevinskog zemljišta u Srbiji
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2021 / 09:05
Autor: SEEbiz/N1
BEOGRAD-Čak 73 odsto više ugovora o prodaji građevinskog zemljišta sklopljeno je tokom maja ove godine u odnosu na maj prošle i pretprošle godine

Sve vrste zemljišta se uglavnom kupuju za gotovinu, a udeo keša u ovim kupoprodajama je, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, jedva - jedan odsto.
I u maju se, baš kao u aprilu, nastavlja značajan rast broja sklopljenih ugovora o prodaji građevinskog zemljišta u Srbiji, prenosi N1.
Podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da je tokom maja zaključeno ukupno 2.942 ugovora o prodaji građevinskog zemljišta. U istom mesecu 2020. ovih ugovora bilo je svega 1.671, što je tek nešto manje od 1.698 kupoprodajnih ugovora za građevinsko zemljišta iz maja 2019.
Prema podacima RGZ, tokom maja 2021. godine našoj zemlji je zaključeno 12.648 ugovora o kupoprodaji svih nepokretnosti: kuća, stanova, zemljišta, garaža, pomoćnih objekata… To je, u odnosu na isti mesec 2020. rast od 61 odsto.
Maj prošle godine bio je, podsećaju u RGZ, obeležen smanjenim brojem transakcija, jer je u Srbiji još uvek na snazi bilo vanredno stanje sa ograničenjem kretanja zbog pandemije kovid-19.
„U odnosu na maj 2019. godine, koja je bila rekordna po broju ostvarenih kupoprodaja do tada, u maju 2021. ostvaren je rast od 21,6 odsto“, ističu u RGZ.
„Dominantan način plaćanja nepokretnosti u maju 2021. godine bio je gotovinski – u 86 odsto realizovanih prometa. Posebni delovi objekata se češće plaćaju iz kredita od ostalih vrsta nepokretnosti, što je u maju iznosilo 31 odsto od ukupnog broja prometovanih posebnih delova objekata“, navode u RGZ.
Zemljište se, pak, gotovinom plaćalo u – 99 odsto slučajeva.
Iz kredita se najčešće plaćaju stanovi, ukazuju u RGZ.
„U Srbiji je u maju 2021. godine 35 odsto stanova plaćeno kreditnim sredstvima. Po regionima, najviše su se iz kreditnih sredstava plaćali stanovi u Vojvodini – 39 odsto, na drugom mestu je Grad Beograd – 37 odsto, zatim Šumadija i zapadna Srbija sa 28 odsto, a najmanji udeo kreditniog finansiranja stanova bio je u Južnoj i istočnoj Srbiji – 27 odsto“, ističu u RGZ.

Tagovi: građevinsko zemljište, srpsko tržište nekretnina, tržište nekretnina, građevina, cene stanova
PROČITAJ I OVO
Vatikan prvi put otkrio financijski pregled svojih nekretnina
PREGLED
Vatikan prvi put otkrio financijski pregled svojih nekretnina
RIM - Vatikan je prvi put javnosti pružio uvid u financijsko stanje svojih nekretnina kojih posjeduje više od 5000, u nastojanju da njegovo poslovanje bude transparentnije.
Daljnji rast građevine trebao bi biti potaknut ulaganjem u infrastrukturu i tržište nekretnina
GRAĐEVINA
Daljnji rast građevine trebao bi biti potaknut ulaganjem u infrastrukturu i tržište nekretnina
ANALIZA - Prema podacima DZS-a obujam građevinskih radova zadržao je u svibnju dvoznamenkastu godišnju stopu rasta treći mjesec za redom koja je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, iznosila 15,9%.
Najskuplji kvadrat stana u Srbiji prodat u Beogradu na vodi za 8.754 evra
PROMET NEKRETNINA
Najskuplji kvadrat stana u Srbiji prodat u Beogradu na vodi za 8.754 evra

BEOGRAD - Najskuplji kvadrat stana u Srbiji i u četvrtom kvartalu prošle godine bio je u Beogradu na vodi i iznosio je 8.754 evra, a za isti stan je dato i najviše novca - 1.426.888 evra, navodi se u izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) o prometu nekretnina za poslednje lanjsko tromesečje.

Hrvatska Asura grupa preuzima održavanje najvećeg shopping malla u Sjevernoj Makedoniji
EAST GATE MALL SKOPJE
Hrvatska Asura grupa preuzima održavanje najvećeg shopping malla u Sjevernoj Makedoniji
SKOPJE - ASURA Facility Management d.o.o.e.l. Skopje, članica hrvatske ASURA Grupe, potpisala je danas u Skopju Ugovor o uslugama upravljanja objektom EAST GATE MALL SKOPJE, najvećim shopping mallom ne samo u Sjevernoj Makedoniji, nego među najvećima i u Jugoistočnoj Europi.
Obujam građevinskih radova porastao 12. mjesec za redom
RAST
Obujam građevinskih radova porastao 12. mjesec za redom

ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u svibnju je bio 15,9 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na travanj manji za 0,1 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni u srijedu (DZS).

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE