GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raste cijena poljoprivrednog zemljišta u Slavoniji i Baranji

Raste cijena poljoprivrednog zemljišta u Slavoniji i Baranji
POTRAŽNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2019 / 12:21
Autor: SEEbiz / Glas Slavonije
OSIJEK - Prosječna cijena kupljenih oranica u Hrvatskoj prošle je godine iznosila 24.347 kuna za hektar, što je 1919 kuna više nego u godini prije, pokazuju privremeni podatci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U DZS-u, kako piše Hina, objašnjavaju kako su podatci o cijenama kupljenoga poljoprivrednog zemljišta preuzeti iz evidencija prometa nekretnina Porezne uprave. Statistika pokazuje i da je u 2018. godini prosječna cijena kupljenih livada iznosila 12.680 kuna, što je 450 kuna više nego u godini prije, a pašnjaka 13.179 kuna ili 798 kuna više.

Glas Slavonije provjerio je kakve su cijene i ponude i potražnje za poljoprivrednim površinama na području Slavonije i Baranje.

Na području Vukovarsko-srijemske županije u proteklih godinu dana poljoprivredni su proizvođači pokazali znatan interes za kupnju zemljišta no problem je što poljoprivrednog zemljišta na prodaju gotovo ni nema.

Andrija Matić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivrednu i infrastrukturu, rekao nam je kako među poljoprivrednicima na istoku Hrvatske postoji velika "glad za zemljom''.

"Slobodnog zemljišta nema. Pokazalo se kako su poticaji za primarnu proizvodnju vrlo izdašni i ljudi žele postati vlasnici ili bar korisnici zemljišta. Ne znam postoji li uopće zemljišta na prodaju, osim u slučajevima kada se netko odseli s ovog područja, no i u tim se situacijama vlasnici rijetko odlučuju na prodaju'', naglasio je Matić.

Pojasnio je kako godišnje bilježe 4-5 ozbiljnih transakcija poljoprivrednog zemljišta na području cijele županije, što je malo. Slična je situacija i sa zakupom a praksa pokazuje kako u tim slučajevima bude po stotinu kandidata na jednu česticu i da samo rijetki uspiju zadovoljiti svoje potrebe.

S obzirom na zakon ponude i potražnje tržišna vrijednost poljoprivrednog zemljišta raste, posebice na istoku gdje je zemlja kvalitetna. I određeni je broj vinogradara iskazao namjeru za proširenje proizvodnje, ali ni njima nije lako doći do novih čestica. Nedavno je Grad Ilok raspisao natječaj za prodaju nekretnina u vlasništvu Grada, među kojima, osim stambenih objekata, ima i oranica, pašnjaka, livada i vinograda. Tržišnu su vrijednost parcela odredili Ministarstvo financija i Centar za vještačenje i procjene d.o.o. Tako, početna cijena za 848 četvornih metara oranice obrasle raslinjem iznosi 2800 kuna, a početna cijena takve oranice, površine 2229 kvadrata, manje od 7500 kuna. Pašnjak u Iloku površine 694 četvorna metra prodaju po početnoj cijeni od pet tisuća kuna.

Prema tom izvješću, lani na području Virovitičko-podravske županije bilo je 1037 kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta ukupne površine 8.703.392 četvorna metra vrijednosti 16.598.207 kuna. U usporedbi s godinom prije, broj kupoprodaja povećan je za 8,3 posto (u 2017. godini bilo je 958 kupoprodaja), površina je povećana za 13,2 posto (trženo je 870 hektara u odnosu prema 769 hektara prethodne godine), a ukupna vrijednost tog zemljišta veća je 28 posto u odnosu prema 2017. godini. Tada je prosječna cijena hektara poljoprivrednog zemljišta iznosila 16.722 kune, a lani 19.071 kunu, što je povećanje za 2.349 kn/ha.

Na području grada Slatine ta razlika još je veća i iznosi 2559 kuna. No, na području pet općina na slatinskom području stanje je drukčije. Tamo je poljoprivredno zemljište izgubilo na cijeni: u Čađavici hektar poljoprivrednog zemljišta 2018. u odnosu prema 2017., bio je jeftiniji za 1171 kunu, u Sopju za 5662 kune, u Mikleušu za 3143 kune, u Novoj Bukovici za 3056 kuna i u Voćinu za 2173 kune. Velika razlika u cijeni poljoprivrednog zemljišta je po općinama.

Godine 2017. na području spomenutih jedinica lokalne samouprave najskuplje zemljište bilo je u općini Sopje (26.067 kuna), a najjeftinije u Voćinu (11.145 kuna). Isti odnos zadržao se i lani ali cijena je u Sopju pala na 20.405 kuna, a u Voćinu na 8972 kune. Kad promatramo slatinsko područje (Grad Slatinu i pet pripadajućih općina), prosječna cijena hektara poljoprivrednog zemljišta lani bila je 2108 kuna manja nego godinu prije. Na županijski (i državni) prosjek utječu povećane cijene poljoprivrednog zemljišta općina Crnac, Čačinci, Gradina, Lukač, Pitomača, Suhopolje i Špišić-Bukovica. U Suhopolju, prema spomenutom izvješću, cijena hektara poljoprivrednog zemljišta sa 16.888 kuna porasla na 25.453 kune, a u Crncu s 12.468 kuna na nevjerojatnih 22.224 kune. Valja navesti i da su se nakon isteka desetogodišnjeg moratorija na prodaju zemljišta, mnogi odlučili prestati baviti se poljoprivredom i dobro zaradili.

Tagovi: poljoprivredno zemljište, Slavonija, Baranja, vinogradari
PROČITAJ I OVO
Beograd: Najviše se traže poslovni prostori za apoteke, laboratorije i kockarnice
POTRAŽNJA
Beograd: Najviše se traže poslovni prostori za apoteke, laboratorije i kockarnice
BEOGRAD - U Beogradu se smanjuje zakup poslovnog i stambenog prostora, kao i cene zakupa, osim u luksuznim tržnim centrima i zgradama, ali cene stanova ne padaju.
Razvoj Golf tužio Grad Dubrovnik zbog prodaje zemljišta na Srđu
TUŽBA
Razvoj Golf tužio Grad Dubrovnik zbog prodaje zemljišta na Srđu
DUBROVNIK - Tvrtka Razvoj golf tužila je Grad Dubrovnik zbog štete nastale pri kupoprodaji 38 tisuća metara četvornih poljoprivrednog zemljišta na brdu Srđ 2009. godine, priopćeno je u utorak iz te tvrtke.
Stečaj Keruma: Predložena prodaja tri prestižne nekretnine
STEČAJNA MASA
Stečaj Keruma: Predložena prodaja tri prestižne nekretnine
SPLIT - Stečajna upraviteljica Keruma d.o.o u stečaju predložila je prodaju tri prestižne nekretnine te tvrtke - bivšeg zagrebačkog kina Central i legendarnog restorana Šumski dvor te poslovne zgrade u Zadru ukupne vrijednosti od 36,65 milijuna kuna.
Grad Split oslobađa zakupnine poduzetnike pogođene pandemijom koronavirusa
OLAKŠICE
Grad Split oslobađa zakupnine poduzetnike pogođene pandemijom koronavirusa
SPLIT - Odlukom o novim paketima mjera koje je donio grad Split, splitski poduzetnici čija je djelatnost izravno pogođena pandemijom bolesti covid-19 bit će oslobođeni zakupnine, izvijestila je u ponedjeljak Gradska uprava.
Koronakriza prepolovila prodaju stanova u Crnoj Gori
POSLJEDICE
Koronakriza prepolovila prodaju stanova u Crnoj Gori
PODGORICA - Epidemija koronavirusa počela je ozbiljno da usporava stambenu izgradnju u Crnoj Gori, a prodaja stanova je prepolovljena, uz pad cijena od oko 10 odsto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE