GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast potražnje za nekretninama na zagrebačkoj periferiji i u Lici

Rast potražnje za nekretninama na zagrebačkoj periferiji i u Lici
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 16:31
Autor: SEEbiz / Crozilla
ZAGREB - U bijegu od nepogoda koje su obilježile 2020. godinu, mnogi su građani utočište potražili izvan velikih gradova i preselili se u manja mjesta u njihovoj okolici, a popularno je postalo i područje Ličko-senjske županije, istaknuto je u analizi oglasnika za nekretnine Crozilla.com objavljenoj u utorak.

Zagrepčani, čini se, pred strahom od novih potresa i koronavirusa, lagano sele prema rubnim dijelovima grada ili u obližnja mjesta izvan njega, a velik broj ih potegne i do Ličko-senjske županije za koju osjetan interes pokazuju i stanovnici drugih velikih gradova, navedeno je u Crozillinoj objavi za medije.

"Sve donedavno nekretnine su se na tim područjima slabije prodavale i nerijetko su davane u bescjenje, no negativne okolnosti, to jest potresi i pandemija koronavirusa, učinili su takva mjesta iznimno traženima", istaknuli su.

U usporedbi s godinom ranije, tijekom 2020. oglasnik Crozilla.com je tako zabilježio porast broja posjetitelja koji su pretraživali nekretnine na području Ličko-senjske županije.

Ivan Bižanović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK te vlasnik i direktor agencije Lika nekretnine, u izjavi koja se prenosi u objavi potvrdio je da je prošle godine porasla potražnja za kućama, stanovima i apartmanima na području Ličko-senjske županije.

"Ljudi su tijekom karantene ostali 'zarobljeni' u svojim stanovima, te su se željeli bar privremeno maknuti iz Zagreba", ustvrdio je Bižanović, dodajući da je županija "dobro popunjena" i ljudima iz Rijeke, Splita, Zadra i Šibenika.

Bižanović je ocijenio i da se brojne obitelji okreću selu i poljoprivredi, sade vrtove i obrađuju zemlju, a smatra da će tako biti i ove godine, pri čemu je primjetan trend potražnje za manjim kućama na selu

U prilog tome idu i oglašavane cijene tamošnjih zemljišta koje se na oglasniku Crozilla.com mogu pronaći već i od jednog eura po kvadratu, napominje se u objavi.

Rast potražnje za nekretninama na periferiji Zagreba

Osim u Ličko-senjskoj županiji, građani Zagreba u sve većoj mjeri potražuju i nekretnine na gradskoj periferiji.

Vlasnica agencije Dom ekspert Ivana Čikić je tako izjavila da je primjetan trend porasta preseljenja iz centra prema naseljima na rubnim dijelovima grada.

"Još u proljeće 2020. nakon prvog zagrebačkog potresa, primijetili smo pojačan interes za kućama na periferiji. Taj trend se nastavlja i dalje“, rekla je Čikić za Crozilla.com.

Čikić navodi i da je primjećeno da u istočnom dijelu Zagreba, pa sve do Dugog Sela, vlada jako dobar interes za građevinskim zemljištima za gradnju samostojećih obiteljskih kuća čiji su kupci fizičke osobe, ali i za zemljištima na kojima se mogu graditi dvije ili tri spojene obiteljske kuće.

"U gradu je to malo teže realizirati jer nedostaje građevnih čestica koje omogućuju takvu gradnju. Na periferiji je to izvedivo“, napomenula je Čikić.

Podaci Crozille pokazuju da su se tijekom prošle godine kuće, stanovi i zemljišta najviše pretraživali na području Zagreba gdje vlada posebna potražnja za novogradnjom.

Kuće i stanovi, kazala je Čikić, traže se pod uvjetom da su novijeg datuma gradnje što podrazumijeva da su graditelji zadovoljili propisane uvjete protupotresne gradnje.

"Što se tiče zemljišta, traže se ona koja su pogodna za gradnju obiteljskih kuća i stambenih zgrada“, napomenula je.

U okolici Zagreba na oglasniku Crozilla.com cijene građevinskih zemljišta kreću se do dvjestotinjak eura po metru kvadratnom, dok u samom gradu, ovisno o lokaciji, infrastrukturi i drugim faktorima, mogu dosezati vrijednosti veće i od tisuća eura po kvadratu, navedeno je u objavi.

Tagovi: tržište nekretnina u Hrvatskoj, građevinsko zemljište, zagrebačka periferija, Dugo Selo, vikendice, Lika, Ivan Bižanović
PROČITAJ I OVO
Ranilović: Državne subvencije ipak utječu na rast cijene nekretnina
HGK
Ranilović: Državne subvencije ipak utječu na rast cijene nekretnina
ZAGREB - Tržište nekretnina u Hrvatskoj u 2020. zadržalo je neke trendove započete u 2019. godini, ali su pandemija i potres bitno utjecali na dinamiku, a nekretnine su i dalje poželjna investicija u nestabilnim vremenima, istaknuto je na sjednici predsjedništva Udruženja poslovanja nekretninama.
Građevinski radovi porasli šesti uzastopni mjesec
TREND
Građevinski radovi porasli šesti uzastopni mjesec
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, uz stagnaciju na mjesečnoj razini, obujam građevinskih radova zabilježio je godišnju stopu rasta i u studenom, nastavivši trend godišnjeg rasta šesti mjesec zaredom.
Nobilo otkriva što će se graditi kod ciglane na Črnomercu
CIGLANA
Nobilo otkriva što će se graditi kod ciglane na Črnomercu
ZAGREB - Nakon što su srušeni dimnjaci stare zagrebačke ciglane u javnosti se aktualiziralo pitanje sudbine tog zapuštenog prostora koji je nekad bio jedan od simbola Zagreba.
Neboder u Varšavi postao najviši u EU
NAJVIŠI
Neboder u Varšavi postao najviši u EU
VARŠAVA - Varšavski toranj, neboder u središtu glavnog grada Poljske, postao je najviši u Europskoj uniji nakon postavljanja 80-metarske igle čime je ukupna visina zdanja premašila 310 metara, priopćio je u utorak projektant.
Prihvaćen prijedlog projekta Varteks kvart - urbana regeneracija
PROJEKTI
Prihvaćen prijedlog projekta Varteks kvart - urbana regeneracija
VARAŽDIN - Cilj realizacije ovog projekta je održati razvoj poslovanja Varteksa i očuvanje postojećih radnih mjesta, kao i poboljšanje standarda građana Varaždina na način da se nekretninski potencijal postojeće lokacije kroz proces urbane preobrazbe privede novim javnim namjenama i gospodarskim tipovima korištenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE