GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast cijena stambenih nekretnina u Europi popustio, evo kako stoji Hrvatska

Rast cijena stambenih nekretnina u Europi popustio, evo kako stoji Hrvatska
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2022 / 17:07
Autor: SEEbiz / H

BRUXELLES - Rast cijena stambenih nekretnina u EU i eurozoni blago je popustio u drugom tromjesečju, a Hrvatska se zadržala iznad europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.

Na godišnjoj su razini cijene stambenih nekretnina u EU u drugom tromjesečju porasle 9,9 posto, nakon 10,4-postotnog skoka u prva tri ovogodišnja mjeseca, prema revidiranim Eurostatovim podacima.

U eurozoni su u razdoblju od travnja do lipnja uvećane za 9,3 posto, za pola postotnog boda blaže nego na početku godine, pokazuju revidirani podaci Eurostata.

Sve zemlje EU-a čiji su podaci bili dostupni Eurostatu bilježile su u drugom kvartalu rast cijena na godišnjoj razini, a u njih 16 stopa rasta bila je dvoznamenkasta.

Najviše su poskupjele nekretnine u Estoniji, za 27,4 posto. Slijede Češka i Mađarska s rastom cijena od 23,1 odnosno 22,8 posto. Blizu je i Litva gdje su uvećane za 22,1 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u drugom ovogodišnjem tromjesečju bile za 13,6 posto više nego u istom razdoblju lani. U prethodnom su tromjesečju na godišnjoj razini uvećane 13,5 posto.

Najskromniji rast cijena bilježio je ponovno Cipar, za dva posto. Slijede Finska i Danska u kojima su nekretnine poskupjele za 2,2 odnosno 2,8 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku.

Hrvatska uz Rumunjsku

Usporedba s prva tri ovogodišnja mjeseca pokazuje rast cijena nekretnina u EU-u i u eurozoni u razdoblju od travnja do lipnja za 2,3 posto.

U prvom tromjesečju porasle su dva posto u EU i 1,6 posto u eurozoni.

Cijene su na kvartalnoj razini porasle u svim zemljama članicama EU-a, a najsnažnije u Estoniji, za osam posto. Slijedi Litva gdje su uvećane 5,9 posto, te Latvija i Slovačka s rastom cijena za 5,5 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u razdoblju od travnja do lipnja porasle 3,7 posto u odnosu na prvo tromjesečje kada su poskočile pet posto.

Isti postotni rast bilježila je u drugom tromjesečju i Rumunjska, a blizu su i Malta i Češka s rastom cijena za 3,6 odnosno 3,9 posto.

Najblaži rast cijena nekretnina zabilježen je u Švedskoj, za 0,4 posto.

Tagovi: cijene stambenih nekretnina, tržište nekretnina, Eurostat
PROČITAJ I OVO
Prodaja novih stambenih nekretnina u SAD-u porasla u veljači
TREND
Prodaja novih stambenih nekretnina u SAD-u porasla u veljači
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u SAD-u porasla je 1,1 posto u veljači u odnosu na siječanj na godišnjih 640.000 jedinica. Ipak, to je 19 posto manje nego u veljači prošle godine, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Nekretnine na Alpama traženije nego ikad
POTRAŽNJA
Nekretnine na Alpama traženije nego ikad
FRANKFURT - Nekretnina za odmor u planinama više je zatražena nego ikad prije početka korone pandemije, a Alpe su posebno popularne kod kupaca, predstavnik Britanske konzultantske kuće za nekretnine Savills, Jeremy Rolason.
SAD: Cijene rabljenih stanova pale prvi put od veljače 2012.
STANOVI
SAD: Cijene rabljenih stanova pale prvi put od veljače 2012.
WASHINGTON - Prodaja kuća u SAD-u porasla je 14,5 posto u odnosu na siječanj na godišnjih 4,58 milijuna jedinica u veljači, objavila je Nacionalna udruga trgovaca nekretninama.
Ifo: Njemačka stanogradnja nastavit će posrtati
STANOGRADNJA
Ifo: Njemačka stanogradnja nastavit će posrtati
BERLIN - Njemačka stanogradnja posrće pod teretom skupljih radova i kredita i ne očekuje ništa bolje u skoroj budućnosti, objavio je u ponedjeljak ekonomski institut Ifo.
APN u samo pola sata zaprimio 298 zahtjeva za stambene subvencije
SUBVENCIJE
APN u samo pola sata zaprimio 298 zahtjeva za stambene subvencije
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE