GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast cijena stambenih nekretnina u Europi popustio, evo kako stoji Hrvatska

Rast cijena stambenih nekretnina u Europi popustio, evo kako stoji Hrvatska
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2022 / 17:07
Autor: SEEbiz / H

BRUXELLES - Rast cijena stambenih nekretnina u EU i eurozoni blago je popustio u drugom tromjesečju, a Hrvatska se zadržala iznad europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.

Na godišnjoj su razini cijene stambenih nekretnina u EU u drugom tromjesečju porasle 9,9 posto, nakon 10,4-postotnog skoka u prva tri ovogodišnja mjeseca, prema revidiranim Eurostatovim podacima.

U eurozoni su u razdoblju od travnja do lipnja uvećane za 9,3 posto, za pola postotnog boda blaže nego na početku godine, pokazuju revidirani podaci Eurostata.

Sve zemlje EU-a čiji su podaci bili dostupni Eurostatu bilježile su u drugom kvartalu rast cijena na godišnjoj razini, a u njih 16 stopa rasta bila je dvoznamenkasta.

Najviše su poskupjele nekretnine u Estoniji, za 27,4 posto. Slijede Češka i Mađarska s rastom cijena od 23,1 odnosno 22,8 posto. Blizu je i Litva gdje su uvećane za 22,1 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u drugom ovogodišnjem tromjesečju bile za 13,6 posto više nego u istom razdoblju lani. U prethodnom su tromjesečju na godišnjoj razini uvećane 13,5 posto.

Najskromniji rast cijena bilježio je ponovno Cipar, za dva posto. Slijede Finska i Danska u kojima su nekretnine poskupjele za 2,2 odnosno 2,8 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku.

Hrvatska uz Rumunjsku

Usporedba s prva tri ovogodišnja mjeseca pokazuje rast cijena nekretnina u EU-u i u eurozoni u razdoblju od travnja do lipnja za 2,3 posto.

U prvom tromjesečju porasle su dva posto u EU i 1,6 posto u eurozoni.

Cijene su na kvartalnoj razini porasle u svim zemljama članicama EU-a, a najsnažnije u Estoniji, za osam posto. Slijedi Litva gdje su uvećane 5,9 posto, te Latvija i Slovačka s rastom cijena za 5,5 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u razdoblju od travnja do lipnja porasle 3,7 posto u odnosu na prvo tromjesečje kada su poskočile pet posto.

Isti postotni rast bilježila je u drugom tromjesečju i Rumunjska, a blizu su i Malta i Češka s rastom cijena za 3,6 odnosno 3,9 posto.

Najblaži rast cijena nekretnina zabilježen je u Švedskoj, za 0,4 posto.

Tagovi: cijene stambenih nekretnina, tržište nekretnina, Eurostat
PROČITAJ I OVO
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
LUKSUZ
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
ZAGREB - Veznjak Reala i kapetan naše reprezentacije kupio je stan na vrhu novoizgrađene zgrade na kraju Tkalčićeve ulice, gdje su nekad bile potleušice.
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE