GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast cijena novogradnje u Crnoj Gori

Rast cijena novogradnje u Crnoj Gori
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2020 / 07:41
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori na kraju prošle godine, prema podacima Monstata, iznosila je 1.135 eura i veća je za 3,4 odsto u odnosu na kraj 2018. godine, dok je za 1,2 odsto veća u odnosu na treći kvartal (jul-septembar) 2019. godine.

U Podgorici je prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji na kraju prošle godine iznosila 1.086 eura. To je prosjek kada se računaji i stanovi prodati preko sindikalnih fondova solidarnosti gdje je prosječna cijena, kako navode iz Monstata, bila 652 eura po kvadratu.

Prosječna cijena kvadrata stana u glavnom gradu kod komercijalnih firmi je 1.179 eura. Na taj iznos, prema metodologiji Monstata, sa 190 eura po kvadratu stana uticali su troškovi zemljišta, odnosno njegova kupovina, uređenje, komunalno opremanje,... Troškovi same izgradnje iznosili su 738 eura po kvadratu, dok su ostali troškovi procijenjeni na 210 eura po kvadratu a odnose se na brojne takse, PDV, troškove projektovanja, kamate,...

Kod sindikalnih fondova solidarnosti troškovi građenja po kvadratu iznose 644 eura, odnosno za 94 eura su manji nego kod komercijalnih firmi. Oni nemaju troškove za zemljišta jer ga besplatno dobijaju od opštine, dok ostali troškovi iznose svega osam eura po kvadratu, odnosno za 202 eura su manji nego kod kemercijalnih graditelja. Ukupno su troškovi sindikalnih fondova, prema ovim podacima, niži za 527 eura po kvadratu.

U primorskom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradi iznosila je 1.451 euro. U ovih šest primorskih opština u posljednjem kvartalu prošle godine nije bilo prodaje stanova iz sindikalnih fondova, pa je ovo prosjek prodaje stanova po tržišnim uslovima. Troškovi zemljišta na Primorju iznose 274 eura, izgradnje 988 eura, a ostali su 189 eura po kvadratu stana.

U centralnom regionu bez Podgorice, kojeg čine opštine Cetinje, Nikšić i Danilovgrad, prosječna cijena prodatog stana u novogradnji iznosila je 694 eura po kvadrat. Ovdje takođe nije bilo prodaje stanova iz sindikalnih fondova, pa je riječ o komercijalnoj cijeni.
Troškovi zemljišta iznosili su 55 eura, izgradnje 579, a ostali su 60 eura po kvadratu stana.

U sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila je 764 eura. Cijena kod komercijalnih firmi bila je 901 a kod sindikalnih fondova 526 eura po kvadratu. Za firme troškovi zemljišta iznosili su 141 euro, izgradnje 666, a ostali su 94 eura po kvadratu stana, dok su sindikalni fondovi imali 426 eura troškova izgradnje i 100 eura ostalih.

Tagovi: cijene novogradnje, novogradnja, tržište nekretnina, Monstat
PROČITAJ I OVO
Vedran Ćorluka gradi vilu u Zagrebu vrijednu 15 milijuna kuna
INVESTICIJE
Vedran Ćorluka gradi vilu u Zagrebu vrijednu 15 milijuna kuna

ZAGREB - Vedran Ćorluka posljednje tjedne provodi u ruskoj prijestolnici, gdje igra za moskovsku Lokomotivu.

Zagreb: Oštećeno više od 26.000 građevina, 1.900 potpuno neupotrebljivo
OŠTEĆENJA
Zagreb: Oštećeno više od 26.000 građevina, 1.900 potpuno neupotrebljivo
ZAGREB - Nakon potresa u Zagrebu, u kojem je oštećeno više od 26 tisuća građevina, a neuporabljivo ih je 1.900, za svakog stanovnika osiguran je smještaj do trenutka sanacije njihova doma, izvijestili su u subotu iz Gradske uprave
Svaka treća zgrada u užem centru Zagreba više nije za stanovanje
ALARMANTNO
Svaka treća zgrada u užem centru Zagreba više nije za stanovanje
ZAGREB - Zapravo, imali smo sreće. Opći je to zaključak kojeg izvodimo nakon niza razgovora obavljenih ovih dana s ljudima iz građevinske i arhitektonske struke vezanih za potres u Zagrebu.
Arhitekti pozivaju na osnivanje Koordinacijskog tijela za obnovu Zagreba
VAŽNA INICIJATIVA
Arhitekti pozivaju na osnivanje Koordinacijskog tijela za obnovu Zagreba
ZAGREB - Arhitekti su iznijeli važnu inicijativu za osnivanjem Koordinacijskog tijela koje treba definirati sve strateške postupke, zakonodavne okvire i provedbene mjere kako bi se ova kriza izgrađenog prostora Zagreba prevladala na kvalitetan način. Koordinacija treba jedinstvenim, sinkroniziranim, sustavnim, stručno utemeljenim pristupom i jasnim te pravovremenim informiranjem javnosti upravljati ovom kriznom situacijom.
Banožić: Državni stanovi ponudit će se onima čiji su domovi oštećeni u potresu
NAJAVE
Banožić: Državni stanovi ponudit će se onima čiji su domovi oštećeni u potresu
ZAGREB - Ministar državne imovine Mario Banožić kazao je u četvrtak da država za sada raspolaže s trideset stanova u svom vlasništvu u koje se mogu useliti obitelji kojima su potresu oštećeni domovi, te da će ta brojka nakon procjene sigurnosti ostale imovine, biti i veća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE