GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast cijena novogradnje u Crnoj Gori

Rast cijena novogradnje u Crnoj Gori
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2020 / 07:41
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori na kraju prošle godine, prema podacima Monstata, iznosila je 1.135 eura i veća je za 3,4 odsto u odnosu na kraj 2018. godine, dok je za 1,2 odsto veća u odnosu na treći kvartal (jul-septembar) 2019. godine.

U Podgorici je prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji na kraju prošle godine iznosila 1.086 eura. To je prosjek kada se računaji i stanovi prodati preko sindikalnih fondova solidarnosti gdje je prosječna cijena, kako navode iz Monstata, bila 652 eura po kvadratu.

Prosječna cijena kvadrata stana u glavnom gradu kod komercijalnih firmi je 1.179 eura. Na taj iznos, prema metodologiji Monstata, sa 190 eura po kvadratu stana uticali su troškovi zemljišta, odnosno njegova kupovina, uređenje, komunalno opremanje,... Troškovi same izgradnje iznosili su 738 eura po kvadratu, dok su ostali troškovi procijenjeni na 210 eura po kvadratu a odnose se na brojne takse, PDV, troškove projektovanja, kamate,...

Kod sindikalnih fondova solidarnosti troškovi građenja po kvadratu iznose 644 eura, odnosno za 94 eura su manji nego kod komercijalnih firmi. Oni nemaju troškove za zemljišta jer ga besplatno dobijaju od opštine, dok ostali troškovi iznose svega osam eura po kvadratu, odnosno za 202 eura su manji nego kod kemercijalnih graditelja. Ukupno su troškovi sindikalnih fondova, prema ovim podacima, niži za 527 eura po kvadratu.

U primorskom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradi iznosila je 1.451 euro. U ovih šest primorskih opština u posljednjem kvartalu prošle godine nije bilo prodaje stanova iz sindikalnih fondova, pa je ovo prosjek prodaje stanova po tržišnim uslovima. Troškovi zemljišta na Primorju iznose 274 eura, izgradnje 988 eura, a ostali su 189 eura po kvadratu stana.

U centralnom regionu bez Podgorice, kojeg čine opštine Cetinje, Nikšić i Danilovgrad, prosječna cijena prodatog stana u novogradnji iznosila je 694 eura po kvadrat. Ovdje takođe nije bilo prodaje stanova iz sindikalnih fondova, pa je riječ o komercijalnoj cijeni.
Troškovi zemljišta iznosili su 55 eura, izgradnje 579, a ostali su 60 eura po kvadratu stana.

U sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila je 764 eura. Cijena kod komercijalnih firmi bila je 901 a kod sindikalnih fondova 526 eura po kvadratu. Za firme troškovi zemljišta iznosili su 141 euro, izgradnje 666, a ostali su 94 eura po kvadratu stana, dok su sindikalni fondovi imali 426 eura troškova izgradnje i 100 eura ostalih.

Tagovi: cijene novogradnje, novogradnja, tržište nekretnina, Monstat
PROČITAJ I OVO
Obnova Bejruta stajat će 2,5 milijarde dolara
ENORMNO
Obnova Bejruta stajat će 2,5 milijarde dolara
PARIZ - Donatori za obnovu Bejruta iznijell su u petak plan obnove i pomoći stanovništvu nakon eksplozije u luci početkom kolovoza u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, ocijenivši da je potrebno 2,5 milijarda dolara koji će se isplatiti u 18 mjeseci.
Ikea u Beogradu gradi retail park
PROJEKTI
Ikea u Beogradu gradi retail park
BEOGRAD - Kompanija "Ikea Srbija" planira da proširi svoju ponudu u Beogradu izgradnjom maloprodajnog parka.
Izmjene zakona o subvencijama za stambene kredite: Rok za pozive do kraja 2023.
ROKOVI
Izmjene zakona o subvencijama za stambene kredite: Rok za pozive do kraja 2023.
ZAGREB - Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u javno savjetovanje u petak je uputilo prijedlog izmjena i dopuna zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kojim se između ostalog utvrđuje novi rok, do 31. prosinca 2023. godine, u kojem APN objavljuje javne pozive za subvencije.
Vrijednost građevinskih radova u trećem kvartalu veća za 10,4 posto
RAST
Vrijednost građevinskih radova u trećem kvartalu veća za 10,4 posto
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem je tromjesečju veća za 10,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi pala je za 12,3 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Španjolska: Pandemija promijenila želje kupaca stambenih nekretnina
PROMJENE
Španjolska: Pandemija promijenila želje kupaca stambenih nekretnina
MADRID - Nakon što je strogo španjolsko zatvaranje uzrokovano pandemijom zarobilo mnoge u skučenim gradskim stanovima, građevinari i arhitekti primjećuju rast potražnja za izdvojenim domovima s više prostora, boljom kvalitetom zraka i većom sigurnošću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE