" /> "> Raspisan arhitektonski konkurs za višespratnice na Slaviji | SEEbiz.eu

Raspisan arhitektonski konkurs za višespratnice na Slaviji

Raspisan arhitektonski konkurs za višespratnice na Slaviji
KONKURS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2021 / 10:23
Autor: SEEbiz/Nova Ekonomija

BEOGRAD - Društvo arhitekata Beograda i kompanija "Maison royal" raspisali su urbanističko-arhitektonski konkurs za deo između Slavije i Manježa.

Konkurs je otvoreni, anketni, jednostepeni, međunarodni i anonimni, a radovi treba da ponude rešenje za deo bloka između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjine i Kralja Milutina u Beogradu.

Kako je Nova ekonomija ranije pisala, između Trga Slavija i parka Manjež u Beogradu razmatra se izgradnja višespratnica koje bi bile namenjene stanovanju i poslovanju.

Višespratnice planira da gradi kompanija "STEFIAL" d.o.o, u vlasništvu bivšeg fudbalskog reprezentativca i aktuelnog trenera FK Crvena Zvezda, Dejana Stankovića.

Konkurs je raspisan 5. jula, a krajnji rok za podnošenje radova je 4. oktobar 2021. godine.

Kako piše u oglasu, ukoliko do utvrđenog roka pristigne najmanje šest radova i ukoliko isti zadovoljavaju propozicije konkursa dodeliće se nagrade u ukupnom iznosu neto nagradnog fonda od 30.000 evra.

Prva nagrada iznosi 15.000 evra, druga 10.000 evra, a treća 3.000 evra.

Predsednik žirija je arhitekta Ivan Rašković.

U smernicama koje je dostavio Zavod za zaštitu spomenika kulture navedeno je da se deo prostora nekada nalazio u okviru celine "Zapadni Vračar" koja je bila pod prethodnom zaštitom.

Mere zaštite istekle su 25. decembra 2020. godine, pa u ovom trenutku nije potrebno preduzimanje mera tehničke zaštite na tom prostoru, navode iz Zavoda.

Međutim, ako Vlada donese odluku o utvrđivanju "Zapadnog Vračara" za kulturno dobro, prostor stiče pravnu zaštitu, a Zavod nakon toga određuje mere tehničke zaštite za intervencije u okviru kulturnog dobra.

Kako piše u smernicama i preporukama u konukursu, kolski pristup planiranom kompleksu moguć je isključivo iz ulica Svetozara Markovića i Kralja Milutina, i to tako da je primarani pristup iz Svetozara Markovića.

Naglašava se da kolski pristup parcelama iz ulice Kralja Milana nije dozvoljen, kao i da je potrebno obezbediti pristup i manervisanje interventnih vozila.

Parkiranje vozila je potrebno obezbediti u podzemnoj garaži.

U preporukama se navodi i da stambeni sadržaji treba da budu na višim spratovima budućeg kompleksa, a poslovni, komercijalni i uslužni sadržaji, u prizemlju i na prvom spratu, s tim da je moguće da komercijalni sadržaji budu i u delu prve podzemne etaže.

Samo stanovanje, kako piše, treba planirati tako da bude u kategoriji "višeg nivoa" stanovanja, odnosno da uključuje apartmansko i luksuzno stanovanje.

Konkretne namene komercijalno-poslovnog nisu unapred definisane, izuzev, obaveze da se obezbede uslovi za SPA centar sa teretanom, ukupne površine oko 300 metara kvadratnih.

Preporučuje se i organizacija otvorenih prostora, pešačkih tokova i zelenih površina bloka, kao javnog gradskog prostora, a poželjno je i planirati i pasaže kojima će se omogućiti komunikacija i javno korišćenje unutarblokovskog prostora.

Potrebno je i da se sačuvaju postojeće zelene površine, ali i planiraju nove. Između ostalog, ako je moguće, krovne površine, završne i niže etaže treba urediti kao ozelenjene krovne terase.

I saobraćajne komunikacije i trgove treba vizuelno naglasiti zelenilom, drvoredima i uličnim travnjacima, a otvorene prostore moguće je obogatiti vodenim površinama kao što su vodena ogledala, fontane, mlaznice u pločniku.

Kao kriterijumi za ocenu radova nabrajaju se karakter i kvalitet unapređenja urbanog identiteta područja u kontekstu neposrednog i šireg okruženja, programska i ekonomska opravdanost predloženog rešenja, jasan prostorni koncept, funkcionalnost predloženog rešenja, odnos prema kontekstu, graditeljskom i kulturnom nasleđu, pristup u skladu sa principima održivost, sprovodljivost rešenja u skladu sa konkursnim uslovima, jasnoća saopštavanja kroz grafičke priloge.

Povod za raspisivanje arhitektonskog konkursa je Odluka o izradi Plana detaljne regulacije bloka između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, Kralja Milana i Kralja Milutina.

Navodi se i da je ovo "dragoceno područje u centralnoj zoni grada, danas u neadekvatnom režimu korišćenja" zapušteno i neusaglašeno sa afirmisanim potencijalima neposrednog okruženja.

Tagovi: Beograd, lusuzna stanogradnja, urbanističko arhitektonski konkurs, Slavija, Manjež
PROČITAJ I OVO
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
PRODAJA
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
BEOGRAD - Hotel Jugoslavija prodan je u petak na dražbi po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinar, što je nešto više od 27 milijuna eura. Kupac je MV Investment u vlasništvu Millennium tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE