GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ranilović: Ako će kamate rasti, potražnja za nekretninama će padati

Ranilović: Ako će kamate rasti, potražnja za nekretninama će padati
LOGIKA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2023 / 21:39
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Uvijek je bio trend rasta cijena nekretnina kada su kamate padale, a kada su rasle onda je bio silazni trend, kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a govoreći o iskustvu s tržištem nekretnina proteklih godina.

- Takva situacija bila je 2001. godine. Kada su došle povoljnije kamate, cijene nekretnina počele su rasti, rekao je i podsjetio na 2008., vrijeme krize, kada su, kako kaže, isto kamate rasle.

Istaknuo je kako se uslijed postojećeg rasta cijena kamata očekuje ipak usporavanje na tržištu.

- U Hrvatskoj su rezultati 2008. došli nešto kasnije. Vidite koliko nam je duga bila recesija i kriza. Tržište nekretnina oporavljalo se sve do 2015. godine, istaknuo je Ranilović za HRT.

Na pitanje bi li se mogao očekivati i pad potražnje i pad cijena, Ranilović je kazao da to ovisi do koliko će kamate rasti.

- Rast kamata definitivno smanjuje potražnju uslijed još nekih drugih okolnosti. Vidimo da se tržište nekretnina u državama EU-a gotovo prepolovilo. Prvo bi trebao uslijediti pad potražnje, pa usporavanje prometa s manjim brojem transakcija, a onda tek nakon toga, kako je to subjektivni stav prodavatelja, slijedi i korekcija cijena, dodao je.

Napominje da bi trebalo voditi računa o traženim cijenama jer nisu iste kao i realizirane, posebno kad je riječ o rabljenim nekretninama. Posljednju su godinu tražene cijene nekretnine porasle za 20%, a realizirane su rasle od 12 do 14 posto.

Ranilović tvrdi da se trenutačno ne može u Hrvatskoj govoriti o "nekretninskom balonu".

- Nije to niti blizu onoga kakva je bila 2008. kada su bili nerealni krediti, nerealna očekivanja i nerealne cijene, dodao je.

Na kontinentalnom dijelu Hrvatske nema mnogo novogradnje

Napominje da je u Zagrebu stambeni fond starih stanova neodržavan, a potres je to još radikalizirao.

- Svi gledaju novogradnju, da se osjećaju sigurnije, jer je sigurnost postala bitan faktor.

U Hrvatskoj se ne gradi mnogo novogradnje, tvrdi Ranilović.

- Ako se izuzme apartmanizacija u priobalju, u kontinentalnom dijelu se ne gradi puno. U Zagrebu postoji veliki potencijal novogradnje, dok je situacija drugačija što se tiče rabljenih stanova.

Osim rasta cijena nekretnina i kamatnih stopa u porastu su i cijene najmova. Na pitanje trebaju li se država ili lokalna samouprava snažnije uključiti u izgradnju kako bi se mladim obiteljima omogućilo stanovanje u najmu po nekim povoljnijim uvjetima, Ranilović je rekao kako smatra da bi država i lokalna samouprava trebale na tome zajedno raditi te da u državama EU-a lokalna razina to dosta potiče.

Uz postojeći rast cijena nekretnina, posebno u priobalju, Ranilović potvrđuje da ljudi sa sasvim solidnim primanjima ondje nemaju gdje živjeti.

- Sve je okrenuto prema turizmu i apartmanizaciji i nekretnine su preskupe, kazao je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

Tagovi: Dubravko Ranilović, tržište nekretnina, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
CIJENE
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
LJUBLJANA - U 2023. na slovenskom tržištu nekretnina drugu godinu zaredom nastavljen je silazni trend kupnje i prodaje stambenih nekretnina, dok su cijene nastavile rasti. Ove godine bi se, prema podacima Geodetske uprave Republike Slovenije, visok rast cijena mogao usporiti, a ponegdje i smanjiti. Nagli veliki pad cijena inače se ne očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE