GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prošle godine izgrađeno 89 hotela i 211 industrijskih zgrada

Prošle godine izgrađeno 89 hotela i 211 industrijskih zgrada
GRAĐEVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2018 / 08:38
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine sagrađeno 89 hotela, 211 industrijskih zgrada i skladišta, 157 zgrada za promet i komunikacije, 45 bolnica i škola... Općenito gradnja nestambenih zgrada porasla je 19 posto, pokazuje sektorska analiza Ekonomskog instituta Zagreb.
Građevinarstvo je u strukturi ukupnoga gospodarstva u prvoj polovici 2018. godine sudjelovalo s udjelom u BDP-u od 4,6 posto, a njegovih 97,5 tisuća zaposlenih čini 7 posto ukupne zaposlenosti u državi, piše Večernji list.

Na razini EU građevinarstvo stvara 4,8% BDP. U prosjeku taj sektor ima mnogo veće značenje za gospodarstvo „novih" članica EU-28 u odnosu na „stare" članice, navodi autor analize Goran Buturac. U Slovačkoj građevina veže 7 posto BDP-a i gotovo deset posto zaposlenosti, slijede Estonija s udjelom zaposlenosti od 9 posto te Cipar i Rumunjska s udjelima oko 8 posto.

– To se dijelom može objasniti dostignutim stupnjem razvoja, pri čemu u većini „starih" zemalja članica drugi gospodarski sektori imaju mnogo veće značenje za ukupno gospodarstvo u odnosu na građevinarstvo – ističe Buturac.

Ukupna vrijednost svih radova u 2017. iznosila je 20,2 milijarde kuna, što je 1,6% više nego u 2016., s tim što se povećala vrijednost gradnje stambenih i nestambenih zgrada. Izgradnja prometne infrastrukture i građevina u industriji zadržala se na približno istoj razini kao 2016., dok se izgradnja cjevovoda smanjila. U prometnu je infrastrukturu lani uloženo nešto više od 6 milijardi kuna, nestambene zgrade 7 milijardi kuna, a stambene 2,8 milijardi kuna.

Za usporedbu, vrijednost je građevinskih radova u 2008. bila 34,9 milijardi kuna, te je godine građevina držala 7,2 posto BDP-a, a vrijednost građevinskih radova u području prometne infrastrukture bila je oko deset milijardi kuna. U 2008. godini bilo je sagrađeno 25.368 stanova, a lani 8496.

Tagovi: građevinski sektor, građevina, hoteli, industrijske zgrade, Goran Buturac, Ekonomski institut Zagreb
PROČITAJ I OVO
Gates postao najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u SAD-u
U TIŠINI
Gates postao najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u SAD-u
NEW YORK - Bill Gates, četvrta najbogatija osoba na svijetu uz tišini je kupio čak 242.000 hektara poljoprivrednog zemljišta diljem SAD-a.
Čačić: Radili smo prvorazredno, objekti su bez pukotina
TVRDNJE
Čačić: Radili smo prvorazredno, objekti su bez pukotina
VARAŽDIN - Varaždinski župan Radimir Čačić poručio je u petak kako je tvrtka iz grupacije u kojoj je on bio najveći pojedinačni dioničar sudjelovala u poslijeratnoj obnovi na području Sisačko-moslavačke županije, a objekti su prvorazredni i "bez pukotina".
Hrvatska i dalje iznad prosjeka EU-a po rastu cijena stambenih nekretnina
TREND
Hrvatska i dalje iznad prosjeka EU-a po rastu cijena stambenih nekretnina
ZAGREB - Hrvatska je i u trećem kvartalu 2020. godine bilježila rast cijena nekretnina na godišnjoj razini iznad prosjeka EU-a, ali je bila i među četiri zemlje u kojima su pale u odnosu na prethodno tromjesečje, prema izvješću Eurostata.
Objavljen popis tvrtki koje su radile na poratnoj obnovi Banije
OBNOVA
Objavljen popis tvrtki koje su radile na poratnoj obnovi Banije
ZAGREB - Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje objavio je popis projektanata i nadzora, popis izvođača radova te popis područnih nadzora i revidenata u poslijeratnoj obnovi.
Počinje izgradnja još dve stambene zgrade Belgrade Waterfronta
STANOVI
Počinje izgradnja još dve stambene zgrade Belgrade Waterfronta
BEOGRAD – Potpisivanjem ugovora o izgradnji, stambene zgrade BW Simfonija 1 i 2 dobile su danas glavnog izvođača radova – konzorcijum kompanija Roberts Construction i Millennium Team.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE