GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječne cijene nekretnina 6% iznad razine iz 2008.

Prosječne cijene nekretnina 6% iznad razine iz 2008.
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2021 / 08:00
Autor: RBA analize
ANALIZA - Indeks cijena stambenih nekretnina za prvo tromjesečje nastavio je s pozitivnim trendom.

Prema podacima koje je objavila središnja banka, u prvom ovogodišnjem tromjesečju cijene stambenih nekretnina zabilježile su rast na tromjesečnoj i godišnjoj razini. Tako je indeks cijena stambenih nekretnina, koji mjeri kretanje tržišnih cijena stambenih objekata koja su kupila kućanstva, neovisno o prethodnom vlasniku ili svrsi upotrebe (uključujući i vrijednost zemljišta), u razdoblju od siječnja do ožujka 2021. godine zabilježio rast od 0,9% u odnosu na posljednje prošlogodišnje tromjesečje. U odnosu na isto razdoblje 2020. godine, nakon rasta u četvrtom tromjesečju 2020. za 6,4%, u prvom tromjesečju 2021. godišnja stopa rasta usporila je na 4,6%.

Rast na tromjesečnoj i na godišnjoj razini predvodile su stambene jedinice na Jadranu. Uz rast na tromjesečnoj razini za 4,1% u odnosu na isto razdoblje 2020. prosječna cijena stambenih objekata na Jadranu bila je viša za 5,9%. S druge strane, uz stagnaciju u odnosu na tromjesečje ranije, cijene stambenih nekretnina u Zagrebu više su u prosjeku za 3,3% na godišnjoj razini. U kategoriji Ostalo uz tromjesečni pad cijena (-3,1%) zabilježen je godišnji rast cijena stambenih nekretnina za 5,9%.

Promatrano prema strukturi novi/postojeći stambeni objekti predvodnik rasta bili su novi stambeni objekti uz 4,3% rast u odnosu na prethodno tromjesečje te 5,3% u odnosu na prvo tromjesečje 2020.

Oporavak od duboke recesije na tržištu nekretnina koja je trajala od drugog tromjesečja 2008. do drugog tromjesečja 2015., u kojoj je prosječni pad cijena nekretnina iznosio 22%, započeo je u drugoj polovici 2015. Trenutno je prosječna cijena stambenih objekata na 6% višoj razini u usporedbi s trećim tromjesečjem davne 2008. godine. Ipak treba istaknuti kako se radi o prosječnoj cijeni, a hrvatsko tržište nekretnina je visoko segmentirano s velikim razlikama u odnosu na regiju ali i mikro lokaciju nekretnina.

Rast cijena narednih tromjesečja nastaviti će se umjerenom dinamikom podržan niskim kamatnim stopama, programima Vlade i optimizma glede ekonomskog oporavka.

Tagovi: tržište nekretnina u Hrvatskoj, stanogradnja, tržište nekretnina, nekretnine, cijene stanova, stambene nekretnine
PROČITAJ I OVO
Sve veća razlika između traženih i realiziranih cijena nekretnina
HLAĐENJE
Sve veća razlika između traženih i realiziranih cijena nekretnina
ZAGREB - Razlika između traženih i realiziranih cijena nekretnina je sve veća, a trenutno doseže oko 15 posto, što znači da zahtjevi vlasnika nisu uvijek realni, posebno kada je riječ o rabljenim nekretninama, istaknuto je u srijedu na 34. Forumu poslovanja nekretninama.
Za uplate stambene štednje u 2023. maksimalan državni poticaj 15 kuna
POTICAJI
Za uplate stambene štednje u 2023. maksimalan državni poticaj 15 kuna
ZAGREB - Građanima koji u idućoj godini uplate 5.000 kuna stambene štednje država će dati 15 kuna odnosno 1,99 eura poticaja, proizlazi iz prijedloga odluke o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2023. godini koji je Ministarstvo financija u srijedu uputilo u javnu raspravu.
Smarter: Natječaji za državno poljoprivredno zemljište novi kamen spoticanja
ZEMLJIŠTE
Smarter: Natječaji za državno poljoprivredno zemljište novi kamen spoticanja
ZAGREB - Natječaji za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta postali su novi kamen spoticanja među poljoprivrednicima, upozorili su u srijedu iz konzultantske tvrtke Smarter i poručili, među ostalim, da je nužno povećati ukupnu površinu obradivog poljoprivrednog zemljišta.
Analitičari: Njemačko tržište nekretnina na putu oštre korekcije
PROGNOZE
Analitičari: Njemačko tržište nekretnina na putu oštre korekcije
BERLIN - Njemačko tržište nekretnina desetljećima je nevjerojatno snažno, ali suočit će se s ozbiljnom korekcijom cijena u narednih nekoliko godina, tvrde analitičari.
Vrijednost izvršenih građevinskih radova u trećem kvartalu porasla 63,3 posto
RAST
Vrijednost izvršenih građevinskih radova u trećem kvartalu porasla 63,3 posto
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE