GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječne cijene nekretnina 6% iznad razine iz 2008.

Prosječne cijene nekretnina 6% iznad razine iz 2008.
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2021 / 08:00
Autor: RBA analize
ANALIZA - Indeks cijena stambenih nekretnina za prvo tromjesečje nastavio je s pozitivnim trendom.

Prema podacima koje je objavila središnja banka, u prvom ovogodišnjem tromjesečju cijene stambenih nekretnina zabilježile su rast na tromjesečnoj i godišnjoj razini. Tako je indeks cijena stambenih nekretnina, koji mjeri kretanje tržišnih cijena stambenih objekata koja su kupila kućanstva, neovisno o prethodnom vlasniku ili svrsi upotrebe (uključujući i vrijednost zemljišta), u razdoblju od siječnja do ožujka 2021. godine zabilježio rast od 0,9% u odnosu na posljednje prošlogodišnje tromjesečje. U odnosu na isto razdoblje 2020. godine, nakon rasta u četvrtom tromjesečju 2020. za 6,4%, u prvom tromjesečju 2021. godišnja stopa rasta usporila je na 4,6%.

Rast na tromjesečnoj i na godišnjoj razini predvodile su stambene jedinice na Jadranu. Uz rast na tromjesečnoj razini za 4,1% u odnosu na isto razdoblje 2020. prosječna cijena stambenih objekata na Jadranu bila je viša za 5,9%. S druge strane, uz stagnaciju u odnosu na tromjesečje ranije, cijene stambenih nekretnina u Zagrebu više su u prosjeku za 3,3% na godišnjoj razini. U kategoriji Ostalo uz tromjesečni pad cijena (-3,1%) zabilježen je godišnji rast cijena stambenih nekretnina za 5,9%.

Promatrano prema strukturi novi/postojeći stambeni objekti predvodnik rasta bili su novi stambeni objekti uz 4,3% rast u odnosu na prethodno tromjesečje te 5,3% u odnosu na prvo tromjesečje 2020.

Oporavak od duboke recesije na tržištu nekretnina koja je trajala od drugog tromjesečja 2008. do drugog tromjesečja 2015., u kojoj je prosječni pad cijena nekretnina iznosio 22%, započeo je u drugoj polovici 2015. Trenutno je prosječna cijena stambenih objekata na 6% višoj razini u usporedbi s trećim tromjesečjem davne 2008. godine. Ipak treba istaknuti kako se radi o prosječnoj cijeni, a hrvatsko tržište nekretnina je visoko segmentirano s velikim razlikama u odnosu na regiju ali i mikro lokaciju nekretnina.

Rast cijena narednih tromjesečja nastaviti će se umjerenom dinamikom podržan niskim kamatnim stopama, programima Vlade i optimizma glede ekonomskog oporavka.

Tagovi: tržište nekretnina u Hrvatskoj, stanogradnja, tržište nekretnina, nekretnine, cijene stanova, stambene nekretnine
PROČITAJ I OVO
U siječnju građevinskih radova 14,3 posto više nego lani
TRENDOVI
U siječnju građevinskih radova 14,3 posto više nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u siječnju je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 14,3 posto nego u istom mjesecu prošle godine, te za 1,8 posto veći u odnosu na prosinac, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE