GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječne cijene najma stanova u Zagrebu u rujnu niže gotovo 12 posto

Prosječne cijene najma stanova u Zagrebu u rujnu niže gotovo 12 posto
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2020 / 17:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prosječne mjesečne cijene najma stanova u rujnu u Hrvatskoj gotovo su tri posto niže u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je u Zagrebu taj pad iznosio gotovo 12 posto, podaci su iz analize internetskog oglasnika Njuškalo objavljene u srijedu.

U rujnu je Njuškalova kategorija "Iznajmljivanje stanova" imala više od četiri milijuna detaljnih prikaza oglasa, što je za čak 30 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Porastao je i broj aktivnih oglasa, pa je sada oglašeno više od 13 tisuća stanova za dugoročni najam, što je 17 posto više u odnosu na prošlogodišnji rujan.

Najviše oglašenih stanova za najam trenutno je u Gradu Zagrebu, te u Rijeci i Splitu. Pritom su na razini Hrvatske prosječne mjesečne cijene najma stanova u rujnu su bile na sličnoj razini kao i u kolovozu, no gotovo tri posto ispod prosječnih cijena iz rujna prošle godine.

Prosječna mjesečna cijena najma stana u Zagrebu u rujnu je iznosila 568 eura, a prosječna kvadratura stana koji se iznajmljivao iznosila je 62 metra kvadratna. Rujanske cijene najma stanova u Zagrebu su u odnosu na mjesec ranije bile više za dva posto, no u odnosu na proljeće, odnosno cijene iz travnja, bilježe pad za oko šest posto, navode iz Njuškala u objavi za medije.

Dok se pak cijene iz rujna 2020. usporede s istim razdobljem prošle godine, u Zagrebu je vidljiv godišnji pad cijena najma za gotovo 12 posto, pokazuje analiza Njuškala. I drugi veći gradovi u Hrvatskoj u rujnu su zabilježili godišnji pad cijena najma stanova. Tako su u Osijeku one niže za 15 posto, u Splitu za 11 posto, a Varaždinu za dva posto. S druge strane, Rijeka i Zadar bilježe rast cijena mjesečnog najma na godišnjoj razini, i to za 11 posto, odnosno 1,5 posto.

U Zagrebu najviše pale cijene većim stanovima

U glavnom gradu Hrvatske trenutno se najviše nude stanovi od 40 do 70 kvadratnih metara, a usporedbom sadašnjih cijena najma s onima iz prošlogodišnjeg rujna, zamjećuje se da su najviše pale cijene većim stanovima, od 80 kvadrata na više.

Tako je prosječna cijena najma stana od 80 metara kvadratnih u Zagrebu u rujnu 2020. godine iznosila 673 eura, što je pet posto manje u odnosu na isti lanjski mjesec, cijena stana od 110 kvadratnih metara iznosila je 798 eura, sedam posto manje na godišnjoj razini, dok je mjesečna cijena najma stana veličine 60 metara kvadratnih iznosila 562 eura, što je tri posto niže u odnosu na prošlu godinu. Cijene najma stana površine 50 metara kvadratnih ostale na istoj razini kao i prošle godine, dodaju iz Njuškala.

Kada je riječ o kvartovima, prosječna mjesečna cijena najma stana veličine 40 kvadratnih metara na Gornjem Gradu u rujnu je iznosila 518 eura, dok je u Dugavama za stan iste kvadrature traženo prosječnih 352 eura mjesečno. Razlike se mogu uočiti i u susjednim kvartovima. Primjerice, najam stana od 60 kvadrata na Savici prosječno mjesečno iznosi 440 eura, dok je na Vrbiku on 574 eura mjesečno, navodi se.

U centru Zagreba je u rujnu prosječna mjesečna cijena najma stana veličine 40 kvadratnih metara iznosila 494 eura, što je za 10 posto niže u odnosu na rujan prošle godine, a cijena najma stana veličine 60 kvadratnih metara je iznosila 664 eura, što je za dva posto manje u odnosu na prošlogodišnji rujan, stoji u analizi Njuškala.

Tagovi: cijene najma, tržište nekretnina, Njuškalo, Zagreb
PROČITAJ I OVO
Vanđelić: Već 2021. godine uložit ćemo u obnovu Zagreba dvije milijarde kuna
OBNOVA
Vanđelić: Već 2021. godine uložit ćemo u obnovu Zagreba dvije milijarde kuna
ZAGREB - "Želim da osmislimo sustav koji će biti stručan, efikasan i maksimalno transparentan te uz minimaliziranje korupcije. Obnova će biti značajan teret za našu državu i nema prostora za greške i neuspjehe".
Otvorena Galerija Beograd, najveći tržni centar regiona
ŠOPING MEKA
Otvorena Galerija Beograd, najveći tržni centar regiona
BEOGRAD - Danas je otvoren objekat Galerija Beograd u okviru projekta Beograd na vodi, a otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Neuspešna prodaja zgrade bivšeg hotela Splendid u Beogradu
BEZ UPLATE
Neuspešna prodaja zgrade bivšeg hotela Splendid u Beogradu
BEOGRAD - Prodaja zgrade bivšeg hotela "Splendid" u najstrožem centru Beograda danas je završena neuspešno jer nije bilo uplata depozita za učestvovanje u javnoj prodaji, saopštio je javni izvršitelj.
AZ mirovinski fondovi uložili 161 milijuna kuna u nekretninsku tvrtku M7 Primo
INVESTICIJE
AZ mirovinski fondovi uložili 161 milijuna kuna u nekretninsku tvrtku M7 Primo
ZAGREB - AZ mirovinski fondovi izvijestili su u četvrtak da su dokapitalizacijom vrijednom 161 milijun kuna stekli vlasnički udio od 99,9 posto u društvu za poslovanje s nekretninama M7 Primo.
Ne posustaje stanogradnja u BiH
GRADNJA
Ne posustaje stanogradnja u BiH
SARAJEVO - Rast u stanogradnji u Bosni i Hercegovini neće posustati, iako će se pod uticajem pandemije generalno manje graditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE