GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječna cijena zakupa oranica 808 kuna po hektaru

Prosječna cijena zakupa oranica 808 kuna po hektaru
ORANICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2022 / 10:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prosječna cijena zakupa oranica u Hrvatskoj prošle je godine iznosila 808 kuna po hektaru, što je 15 kuna više nego u 2020. godini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prosječna cijena zakupa livada u 2021. godini je iznosila 528 kuna po hektaru ili tri kune više nego u godini prije, a pašnjaka 349 kuna po hektaru ili šest kuna više.

Po podacima DZS-a, u panonskoj Hrvatskoj prosječna cijena zakupa oranica u 2021. iznosila je 832 kune po hektaru, livada 490 kuna po hektaru, a pašnjaka 295 kuna po hektaru.

U jadranskoj Hrvatskoj prosječna cijena zakupa oranica iznosila je 664 kune po hektaru, livada 589 kuna po hektaru, a pašnjaka 493 kune po hektaru.

U sjevernoj Hrvatskoj prosječna cijena zakupa oranica u 2021. iznosila je 837 kuna po hektaru, livada 667 kuna po hektaru, a pašnjaka 525 kuna po hektaru.

Podaci DZS-a pokazuju da je u gradu Zagrebu prosječna cijena zakupa oranica u 2021. iznosila 926 kuna po hektaru, a livada 722 kune po hektaru.

Podaci o zakupu privatnoga poljoprivrednog zemljišta prikupljeni su preko područnih ureda Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na temelju izjava/priloženih ugovora poljoprivrednika pri ažuriranju korištenja poljoprivrednog zemljišta gospodarstava u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava, a podaci o zakupu državnoga poljoprivrednog zemljišta preuzeti su iz evidencija Ministarstva poljoprivrede.

Podaci se prikupljaju isključivo za poljoprivredno zemljište korišteno za poljoprivredne svrhe i iz cijena su isključene vrijednosti bilo kakvih objekata na poljoprivrednom zemljištu.

Tagovi: zakup oranica, oranice, poljoprivredno zemljište
PROČITAJ I OVO
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
NAJAM
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
BERLIN - Godinama su cijene stanova rasle brže od cijena najma, no kraj ere jeftinih kredita i građevinskog materijala preokrenuo je trend. Prema jednoj studiji, ruralna područja su iznimka.
Šapić nije prijavio kupovinu vile u trstu
VILA
Šapić nije prijavio kupovinu vile u trstu
BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kupio je 2018. godine vilu u Trstu vrednu 820.000 evra, a prekršio je zakon jer to nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, otkrivaju BIRN i nedeljnik Vreme.
Dvoznamenkasti rast cijena stambenih nekretnina nastavljen i u trećem kvartalu
TREND
Dvoznamenkasti rast cijena stambenih nekretnina nastavljen i u trećem kvartalu
ANALIZA - Prema podacima koje je objavio DZS, u trećem tromjesečju 2022. cijene stambenih nekretnina zabilježile su ubrzanje rasta na godišnjoj razini, dok je u odnosu na razdoblje travanj-lipanj rast blago usporio.
Građevinski radovi nastavili s trendom godišnjeg rasta
TREND
Građevinski radovi nastavili s trendom godišnjeg rasta
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, obujam građevinskih radova je u studenom nastavio, prema kalendarski prilagođenim indeksima, s trendom godišnjih stopa rasta koje kontinuirano traju od lipnja 2020., pri čemu je rast ubrzao u odnosu na mjesec ranije (5,7% u odnosu na 4,2% u listopadu).
Ranilović: Ako će kamate rasti, potražnja za nekretninama će padati
LOGIKA TRŽIŠTA
Ranilović: Ako će kamate rasti, potražnja za nekretninama će padati
ZAGREB - Uvijek je bio trend rasta cijena nekretnina kada su kamate padale, a kada su rasle onda je bio silazni trend, kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a govoreći o iskustvu s tržištem nekretnina proteklih godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE