GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet nekretninama oštro pao, ali kvaliteta i dalje drži cijenu

Promet nekretninama oštro pao, ali kvaliteta i dalje drži cijenu
AKTUALNA SITUACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2020 / 12:38
Autor: SEEbiz / RTL Televizija
ZAGREB - Iako su u Hrvatskoj cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju bile 9,1 posto više nego u istom razdoblju lani, pandemija koronavirusa, a lokalno i potres u Zagrebu u ožujku potpuno su blokirali hrvatsko tržište nekretnina na nekoliko mjeseci.

U proteklih mjesec i pol, od popuštanja mjera zaključavanja promet se počeo ponešto pojačao, no kupoprodaja je daleko manje nego u istom razdoblju prije godinu dana, kažu stručnjaci iz branše.

"Promet nekretninama je u svibnju, a u usporedbi s istim razdobljem prošle godine uprosječeno pao za više od 50 %, ovisno o vrsti i lokaciji prodane nekretnine. Ne očekujemo da će se u narednim mjesecima taj trend mijenjati. Neće biti razloga za povećanje potražnje i donošenja odluka pa će tako broj transakcija i dalje padati odnosno stagnirati", kaže za RTL.hr direktor Kastel nekretnina, Dubravko Ranilović, inače i predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

"Pred nama su zanimljiva vremena u kojima je teško sa sigurnošću predvidjeti što će se događati sa cijenama nekretnina", kaže, pak direktor agencije Opereta, Boro Vujović, koji ipak ocjenjuje da je situacija na tržištu bolja od očekivane, s obzirom na to kakav je zastoj nastao sredinom ožujka i crne slutnje koje su se pojavile u tadašnjoj situaciji.

"Promet se svaki mjesec podiže, nije još na nivoima koji su bili do sredine ožujka, ali je u konstantnom porastu."

Vujović dodaje da se na čuđenje većine sudionika na tržištu nekretnina, nije dogodila općenita značajnija korekcija cijena na tržištu.

"Naravno da su korigirane cijene starih stanova u Zagrebu koji su stradali u potresu, ali u isto vrijeme su novije zgrade u centru dobila na vrijednosti."

I Dubravko Ranilović navodi da do, kako kaže, stvarne korekcije cijena još uvijek nije došlo.

"Spustile su se cijene onim nekretninama za koje su bili postavljeni nerealni i previsoki zahtjevi i prije početka pandemije i prije potresa. Tržište se poprilično segmentira i ne mogu se donositi generalni zaključci. Sve su veće razlike u cijenama između pojedinih nekretnina, ovisno o kvaliteti i lokaciji nekretnine. Posebno se to može vidjeti na usporedbi novosagrađenih i rabljenih nekretnina. Novosagrađene nekretnine boljeg standarda i lokacije u ovom trenutku uspijevaju zadržati cijene, posebno novogradnje u Zagrebu."

Ranilović pojašnjava da je tržište zadnje dvije godine raslo i više od očekivanja, što je često bilo temeljeno na nerealnim zahtjevima. „Ovaj ciklus će donijeti mnogo lošeg ali i neke dobre stvari, jer se neće dogoditi napuhavanje nekretninskog balona nerealnom potražnjom. Teško je predvidjeti stanje tržišta u bliskoj budućnosti jer će ono ovisiti o više faktora; prije svega će utjecati situacija s koronavirusom u svijetu i Hrvatskoj“, kaže i naglašava da su važne i reakcije banaka koje su već postrožile uvjete za dobivanje kredita.

"Važno je da nastave kreditirati kupnje i da kamate zadrže na razinama prije korone", dodaje.

Svi posrednici navode da banke puno opreznije daju kredite samo svojim klijentima, te da su smanjile i odnos iznosa kredita i procijenjene vrijednosti nekretnine. "Sad su manji iznosi kredita koje klijenti mogu dobiti, u nekim slučajevima i do 30%, a to također može imati utjecaja na kretanje cijena", kaže Vujović iz Operete.

On ipak kaže da eventualne korekcije cijena ovise o više faktora, "najviše o tome kako će se dalje mjere odražavati na gospodarstvo, te o uspješnosti turističke sezone. Svi pokazatelji koje pratimo govore u prilog činjenici da cijene više neće rasti, ali da li će i koliko pasti još je teško govoriti. Ukoliko se dogodi korekcija, neće biti jednako izražena za sve vrste nekretnina, nego će se korigirati cijene starih stanova, koji su do početka godine imali nezasluženo visoku cijenu. Kvalitetnim novogradnjama na dobrim lokacijama ne očekujemo značajniju korekciju", kaže i dodaje da se na obali nakon prvog vala korone pojavljuje veliki broj stranih kupaca, koji "jedva čekaju da kupe nekretninu na osami, po cijenama koje su značajno jeftinije nego u njihovim matičnim zemljama".

Potvrđuje to i vlasnik agencije Antenor iz Nina, koja se ponajviše bavi posredovanjem u prodaji nekretnina za odmor na tom dijelu Jadrana, Tonći Pijaca. Kaže da i dalje bilježi iznenađujuće velik interes i puno upita i dolazaka u razgledavanje nekretnina u ponudi.

"Do pada prodaje trenutno nije došlo u odnosu na isto razdoblje od prošle godine. Cijene se i dalje drže kao i prije korone", kaže Pijaca za RTL.hr i procjenjuje da će do korekcije ipak doći nakon ljeta kada će vjerojatno i biti nešto pada u prodaji i interesu. Posebno, kaže, za stanove u Zadru i gradovima sličnim njemu jer su banke postrožile uvjete za dobivanje stambenih kredita tako da će mladi bračni parovi imati smanjene mogućnosti kupovinu.

"Što se tiče lokacija uz more, mislim da tu neće doći do nekog većeg pada jer je i dalje jako velik interes stranaca za kupovine manjih kuća i apartmana", navodi. Najveći broj kupaca dolazi, što je iznenađujuće kaže, iz Njemačke, zatim Slovenije, Slovačke i Češke.

"Optimizam i pozitivno razmišljanje investitora i dalje je jako visoko, a to se vidi i daljnjim investicijama u kupovini građevinskih terena te planovima gradnje nakon ljeta, prvenstveno na lokacijama izvan većih gradova", kaže Pijaca.

Dubravko Ranilović iz Kastel nekretnina slaže se da je investicijski potencijal i dalje velik.

"Pred nama je teško razdoblje i ova kriza podsjeća na zadnju koja je započela 2008. godine. One su ipak različite i čini nam se da je investicijski potencijal i dalje velik, ali je problem što će novac nakon krize biti neravnomjerno raspoređen, jer će puno gospodarskih subjekata, a i fizičkih osoba pretrpjeti veće financijske gubitke. Tržište će se usporavati i na jesen i bit će sve manje transakcija, što će u konačnici za određene nekretnine značiti i spuštanje cijene", upozorava.

"Neke će pak nekretnine zadržati vrijednost i to upravo one kvalitetnije u koje se isplati ulagati. Argument za ulaganje u nekretnine će biti da su nekretnine u teškim gospodarskim vremenima još uvijek jedan od najsigurnijih oblika investiranja. Nekretnina može izgubiti na vrijednosti, ali ne može nestati, jer negdje se mora živjeti i raditi", kaže Ranilović.

"Ljudi su svjesni da se u ovom trenutku štampa velika količina novca koji svaki dan gubi na vrijednosti, kamata u bankama je minimalna. Mnogi se zbog toga odlučuju na kupnju nekretnine, koja je konkretna vrijednost koja ne može nestati", kaže i Boro Vujović iz Operete.

Njegov je savjet onima koji razmišljaju o kupnji nekretnine stoga da razmisle zašto je kupuju.

"Kad nađu nekretninu koja zadovoljava većinu zadanih parametara koji su im važni pri odabiru nekretnine, trebaju kupiti. Pitanje je kad i da li će se ponovo pojaviti nešto slično, a onda je pitanje po kojoj cijeni", kaže Vujović.

Tagovi: tržište nekretnina, nekretnine, Tonći Pijaca, Antenor, Dubravko Ranilović, Kastel nekretnine, Boro Vujović, Opereta
PROČITAJ I OVO
Hotel Splendid u Beogradu prodat za 2,35 miliona evra
PRODAJA
Hotel Splendid u Beogradu prodat za 2,35 miliona evra
BEOGRAD - Hotel Splendid u Beogradu prodat je danas na javnom nadmetanju za 278 miliona dinara (oko 2,35 miliona evra) ponuđaču DT properties iz Beograda.
Šta je održiva gradnja i zašto predstavlja inovaciju u infrastrukturi
INOVACIJE
Šta je održiva gradnja i zašto predstavlja inovaciju u infrastrukturi
BEOGRAD - Termin održiva gradnja se odnosi na izgradnju objekata koju su u velikoj meri povezani sa prirodom, pa se iz tog razloga ovaj način izgradnje naziva i “zelena” gradnja.
Korona pokrenula val prodaje hotela u Španjolskoj
HOTELI
Korona pokrenula val prodaje hotela u Španjolskoj
MADRID - Broj hotela u Španjolskoj oglašenih na prodaju bio je u listopadu gotovo za petinu veći nego u ožujku, na početku pandemije koronavirusa, a većina njih nalazi se u poznatim turističkim destinacijama, objavio je u petak portal za nekretnine.
Padaju cijene stanova u Hong Kongu
TREND
Padaju cijene stanova u Hong Kongu
HONG KONG - Četvrti val virusa dovest će do dodatnog smanjenja cijena nekretnina u jednom od najskupljih gradova na svijetu, procjenjuju stručnjaci.
Obujam građevinskih radova u rujnu pet posto veći nego lani
RAST
Obujam građevinskih radova u rujnu pet posto veći nego lani
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u rujnu bio je pet posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, a u odnosu na kolovoz veći je za 3,5 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE