GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet nekretninama oslabio, ali cijene stanova u Zagrebu nisu pale

Promet nekretninama oslabio, ali cijene stanova u Zagrebu nisu pale
STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2020 / 10:39
Autor: SEEbiz / Dnevnik.hr
ZAGREB - Da će koronakriza odmah ozbiljno rušiti cijene stanova nadali su se mnogi. Zasad od toga ništa.

Trenutna situacija na tržištu je takva da kupci imaju velika očekivanja o padu cijena. Misle da se to već dogodilo i da će se dogoditi preko noći, dok s druge strane prodavatelji su i dalje ustrajni pri svojim cijenama“, kaže za Dnevnik.hrAntonija Mikišić, agentica za nekretnine.

U Zagrebu se traži od 1400 do 2000 eura po kvadratu na manje atraktivnim lokcijama. Što se ide prema atraktivnijim lokacijama, poput sada Knežije ili Trešnjevke, cijene rastu.

Potres je učinio svoje pa se u centru cijene kreću od 1500 do 3500 eura za novogradnju. U Rijeci su cijene uglavnom od 1200 do 1800 eura, a u Splitu ispod 2000 eura ne možete ništa.

Banke su pooštrile uvjete za dobivanje kredita. Ne ide to na ruku Dominiku koji čeka priliku za najpovoljniju kupnju stana.

„50, 60, 70 kvadrata. Zavisi kakve će cijene biti. Sad su visoke, ali očekujem da će nešto pasti“, nada se.

Dubravko Ranilović, direktor agencije i predsjednik Udruženja poslovanja nekrentinama pri HGK kaže kako je za više od 30 posto pao promet.

„U nekim dijelovima Hrvatske čak i 50, 60 posto i to će, naravno, uzrokovati daljnim padom cijena“, kaže Ranilović.

No, kaže, neće sve nekretnine izgubiti na cijeni. Doći će do velikog segmentiranja tržišta.

„Tako da će nekim nekretninama zaista cijena pasti. To se posebno vidi na onima koji su cijene bile nerealne i prije pandemije. Dok će se neke nekretnine vrlo malo korigirati ili će im cijena pasti vrlo malo ili im uopće neće pasti“, kaže Ranilović.

Drugim riječima, kvalitetna novogradnja i dobra lokacija će i dalje biti na cijeni.

„Otprilike nekih 20 do 30 posto. Jer su ljudi otkrili sve benefite vrtova i dvorišta u ovo vrijeme koje nam je prethodilo“, smatra agentica Mikišić.

A to šta nam slijedi preciznije će pokazati jesen. Pitanje je kako će proći sezona, tko će u devetom mjesecu biti kreditno sposoban, hoće li u rujnu biti runde APN-ovih subvencioniranih kredita ili ne, iako ministar Štromar tvrdi da su sredstva za rujan osigurana. Sve to, kaže struka, igra ulogu.

Tagovi: promet nekretninana, cijene stanova, stanovi, tržište nekretnina, Dubravko Ranilović
PROČITAJ I OVO
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
PRODAJA
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
BEOGRAD - Hotel Jugoslavija prodan je u petak na dražbi po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinar, što je nešto više od 27 milijuna eura. Kupac je MV Investment u vlasništvu Millennium tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE