GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svaki drugi stan u Hrvatskoj plaćen gotovinom: Radi li se o pranju novca?

Svaki drugi stan u Hrvatskoj plaćen gotovinom: Radi li se o pranju novca?
STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2022 / 07:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Posljednje izvješće Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ekonomskog instituta Zagreb o prometu nekretninama u Hrvatskoj otkriva neke nevjerojatne podatke.

Za početak, promet nekretninama lani je iznosio 60 milijardi kuna – 20 milijardi više nego 2020. Broj kupoprodaja također je bio veći za 30 posto. Najveću cijenu po četvornom metru – više od dvije tisuće eura – ostvarili su prodavači u Dubrovniku, Rovinju, Splitu i Opatiji, dok je u Zagrebu ta cijena u prosjeku iznosila 1600 eura po četvornom metru.

Posebno je zanimljivo da je gotovo polovina nekretnina kupljena gotovinom! Kad govorimo o mogućnosti kupnje nekretnine – najmanje ih si mogu priuštiti stanovnici priobalja.

Ove podatke u HTV-ovom središnjem Dnevniku komentirao je ekonomski analitičar Luka Brkić sa Sveučilišta Libertas, koji je rekao da ljudi, pogotovo u nemirnim, nesigurnim vremenima, pokušavaju sa svojom imovinom pobjeći u sigurnije luke – a jedna od njih definitivno su nekretnine.

Brkić je rekao i da APN-ovi krediti dodatno stimuliraju potražnju za stanovima, pa onda i rast cijena.

“A moguće je ići u malo spekulativnije vode i reći da veliki dio koji se kupuje gotovinom ima i spekulativne karakteristike i atribucije, odnosno da je moguće riječ o nekom postotku pranja novca”, rekao je Brkić.

Brkić je rekao i da procjene nekih domaći i međunarodnih istraživanja pokazuju da bi siva ekonomija u Hrvatskoj mogla biti nešto manje od 30 posto BDP-a. To je ogroman novac koji ne završi u poreznom sustavu, dodao je.

“To je nešto što definitivno predstavlja problem. Je li to sad trećina ili ne – ali definitivno je previsoko”, upozorio je.

Tagovi: stanovi, cijene stanova, Luka Brkić, pranje novca, stanogradnja, građevinske dozvole, tržište nekretnina, Colliers, Filip Vugačić
PROČITAJ I OVO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE