GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Arhitekti: Sustav e-Dozvole ne funkcionira

Arhitekti: Sustav e-Dozvole ne funkcionira
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 11:56
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Prema riječima Željke Jurković, predsjednice Hrvatske komore arhitekata, sustav e-Dozvole u startu ne funkcionira, jer je neprirodno nadograđen na postojeći sustav e-Građani, koji je sustav privatnih osoba, građana.

- U slučaju izdavanja lokacijske ili građevinske dozvole radi se o poslovnom procesu tako da se to trebalo integrirati u sustav e-Poslovanje, no to se nije dogodilo. Zašto je to bitno? Zato što naši investitori, ako su pravne osobe, uopće ne mogu biti u sustavu e-Dozvole, jer pravna osoba ne može imati osobnu iskaznicu. Dakle, pravne osobe - investitori ne mogu putem e-Dozvole poslati zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole, nego ga i dalje moraju u tiskanom obliku fizički odnijeti u pisarnicu, i uz zahtijev priložiti sve tiskane projekte. Ministar Štromar obmanjuje javnost kada kaže da je uvedena potpuna digitalizacija u sektor graditeljstva, jer se iz ovog primjera vidi da nije. Isto tako, ministar potpuno krivo navodi na nema više papirologije. Nije istinit i navod da će trebati samo jedan papir da bi se dobila građevinska dozvola, jer i dalje se jedan kompletni ispisani primjerak mora fizički odnijeti na pisarnicu - naglašava Jurković i dodaje da uz zastoje u softwarskom funkcioniraju, arhitekti s terena javljaju da se javna poduzeća slabo odazivaju na e-Konferenciju i da ne daju svoje uvjete za projektiranje.

- Na to smo u više navrata upozoravali ministarstvo. Kolega je javio da je samo dobio suglasnost za plin pa se pita što će biti kada se kuća po projektu izgradi, odnosno što će biti prilikom izdavanja uporabne dozvole s priključcima na vodovod i kanalizaciju. e-Konferencija je, kako joj i samo ime govori, virtualna, pošalje se svima poziv da daju uvjete u roku od petnaest dana, ukoliko ne daju, smatra se da uvjeti ne postoje. Šesnaesti dan sustav ne da mogućnost da se izdaju suglasnosti. Predlagali smo da ova konferencija, kao što je nekada bila, bude sa živim ljudima. Nekada smo svi - i projektanti i ured koji izdaje dozvolu i predstavnici javnih poduzeća - sjeli za stol i sve usuglasili i to je bilo efikasno - ističe Jurković.

No, ono što je, po njenom mišljenju najskandaloznije je da se birokraciji umjesto da joj se moć smanjila, izmjenama i dopunama Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju, upravo dala dodatna moć.

- Referentima je dozvoljeno da vode cijelu proceduru, a da prije toga nisu provjerili je li gradnja u skaldu sa prostornim planom. Dakle, do samog kraja postupka, kada se već potrošlio vrijeme i novac, investitor nema nikakvu pravnu sigurnost da će građevinsku dozvolu i dobiti - zaključuje svoje kritike na neučinkovitu digitalizaciju sustava, Željka Jurković.

Tagovi: e-Dozvole, arhitekti, Željka Jurković, Hrvatska komora arhitekata
PROČITAJ I OVO
Hrvatska iznad EU prosjeka po rastu cijena stambenih nekretnina
TREND
Hrvatska iznad EU prosjeka po rastu cijena stambenih nekretnina
ZAGREB - U Hrvatskoj su u prvom tromjesečju 2020. cijena stambenih nekretnina porasle 9,1 u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je snažniji rast od prosjeka Unije, pokazuju najnoviji podaci europskog statističkog ureda.
Španjolska produljuje mjere pomoći podstanarima i zaduženim građanima
POMOĆ
Španjolska produljuje mjere pomoći podstanarima i zaduženim građanima
MADRID - Španjolska vlada sprema se produljiti mjere kojima nastoji smanjiti financijski teret za podstanare i socijalno ugrožene kupce stambenih nekretnina u vrijeme koronakrize, rekli su vladini izvori za Reuters.
Rastoder će obnoviti hotel Bellevue u parku Tivoli
PROJEKTI
Rastoder će obnoviti hotel Bellevue u parku Tivoli
LJUBLJANA - Tvrtka Rastoder priprema se za početak radova na rušenju u sklopu projekta obnove raspadnutog bivšeg hotela Bellevue na padini Šišenskog brda na rubu ljubljanskog parka Tivoli, rečeno je za STA.
Luka Rajić rasprodaje nekretnine u Zagrebu
PRODAJA
Luka Rajić rasprodaje nekretnine u Zagrebu
ZAGREB - Jedan od najpoznatijih domaćih poduzetnika, Luka Rajić sa švicarskom adresom, prodao je nedavno svoj atraktivan stan u zagrebačkom Ban centru u Ulici Augusta Cesarca poznatom nogometašu svjetske klase Mateu Kovačiću, igraču londonskog kluba Chelsea za, vjerojatno, oko dva milijuna eura.
Dvorac Erdödy dobiva novi sjaj, odobreno 49,5 milijuna kuna
OBNOVA
Dvorac Erdödy dobiva novi sjaj, odobreno 49,5 milijuna kuna
JASTREBARSKO - Gradu Jastrebarskom, temeljem potpisanog Ugovora, odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 49.503.626,59 kuna za projekt „Obnova i revitalizacija dvorca Erdödy u Jastrebarskom“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE