GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Arhitekti: Sustav e-Dozvole ne funkcionira

Arhitekti: Sustav e-Dozvole ne funkcionira
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 11:56
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Prema riječima Željke Jurković, predsjednice Hrvatske komore arhitekata, sustav e-Dozvole u startu ne funkcionira, jer je neprirodno nadograđen na postojeći sustav e-Građani, koji je sustav privatnih osoba, građana.

- U slučaju izdavanja lokacijske ili građevinske dozvole radi se o poslovnom procesu tako da se to trebalo integrirati u sustav e-Poslovanje, no to se nije dogodilo. Zašto je to bitno? Zato što naši investitori, ako su pravne osobe, uopće ne mogu biti u sustavu e-Dozvole, jer pravna osoba ne može imati osobnu iskaznicu. Dakle, pravne osobe - investitori ne mogu putem e-Dozvole poslati zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole, nego ga i dalje moraju u tiskanom obliku fizički odnijeti u pisarnicu, i uz zahtijev priložiti sve tiskane projekte. Ministar Štromar obmanjuje javnost kada kaže da je uvedena potpuna digitalizacija u sektor graditeljstva, jer se iz ovog primjera vidi da nije. Isto tako, ministar potpuno krivo navodi na nema više papirologije. Nije istinit i navod da će trebati samo jedan papir da bi se dobila građevinska dozvola, jer i dalje se jedan kompletni ispisani primjerak mora fizički odnijeti na pisarnicu - naglašava Jurković i dodaje da uz zastoje u softwarskom funkcioniraju, arhitekti s terena javljaju da se javna poduzeća slabo odazivaju na e-Konferenciju i da ne daju svoje uvjete za projektiranje.

- Na to smo u više navrata upozoravali ministarstvo. Kolega je javio da je samo dobio suglasnost za plin pa se pita što će biti kada se kuća po projektu izgradi, odnosno što će biti prilikom izdavanja uporabne dozvole s priključcima na vodovod i kanalizaciju. e-Konferencija je, kako joj i samo ime govori, virtualna, pošalje se svima poziv da daju uvjete u roku od petnaest dana, ukoliko ne daju, smatra se da uvjeti ne postoje. Šesnaesti dan sustav ne da mogućnost da se izdaju suglasnosti. Predlagali smo da ova konferencija, kao što je nekada bila, bude sa živim ljudima. Nekada smo svi - i projektanti i ured koji izdaje dozvolu i predstavnici javnih poduzeća - sjeli za stol i sve usuglasili i to je bilo efikasno - ističe Jurković.

No, ono što je, po njenom mišljenju najskandaloznije je da se birokraciji umjesto da joj se moć smanjila, izmjenama i dopunama Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju, upravo dala dodatna moć.

- Referentima je dozvoljeno da vode cijelu proceduru, a da prije toga nisu provjerili je li gradnja u skaldu sa prostornim planom. Dakle, do samog kraja postupka, kada se već potrošlio vrijeme i novac, investitor nema nikakvu pravnu sigurnost da će građevinsku dozvolu i dobiti - zaključuje svoje kritike na neučinkovitu digitalizaciju sustava, Željka Jurković.

Tagovi: e-Dozvole, arhitekti, Željka Jurković, Hrvatska komora arhitekata
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE