GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prodaja nekretnina u Hrvatskoj ipak počela padati

Prodaja nekretnina u Hrvatskoj ipak počela padati
PREOKRET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2023 / 16:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U posljednjem tromjesečju 2022. snažno se smanjila aktivnost na tržištu stambenih nekretnina, uz pad broja kupoprodajnih transakcija, što može biti prvi nagovještaj preokreta financijskog ciklusa, ocijenilo je Vijeće za financijsku stabilnost na svojoj 20. sjednici održanoj prošli tjedan, a pod predsjedanjem guvernera HNB-a Borisa Vujčića te uz sudjelovanje ministra financija Marka Primorca, predsjednika Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigmana i direktorice Hrvatske agencije za osiguranje depozita Marije Hrebac, piše Novi list.

Vijeće, koje sjednice održava dva puta godišnje, opet se, dakle, osvrnulo na tržište nekretnina, a ovaj put izrijekom spominju "nagovještaj preokreta", zbog čega je, kažu, potrebno kontinuirano pratiti tekuća kretanja.

Na tržištu nekretnina u Hrvatskoj cijene, naime, i dalje rastu, ali se povećava razlika između traženih i realiziranih cijena, te u posljednje vrijeme pada promet. S obzirom na to da kamate na stambene kredite rastu, u cijeloj Europi već je počeo trend korekcije cijena, međutim, Hrvatska je specifična, jer smo nedavno uveli euro i ušli u Schengen, pa iz Europe postoji pojačana potražnja. Visoka razina likvidnosti u sustavu usporila je pak prijenos rasta kamatnih stopa. Tu je još uvijek i inflacija koja investitore tjera na alternativna ulaganja, među kojima su i nekretnine.

Hrvatsko je tržište heterogeno: u unutrašnjosti su cijene niže nego uz more. Kupac svake treće nekretnine na Jadranu dolazi iz inozemstva. U uvjetima pada realnih plaća kupovna moć građana slabi, a s obzirom na to da i kamate i cijene kvadrata sada rastu, prosječnom građaninu koji, dakle, nekretninu obično kupuje na kredit, to sve više postaje nedostižni san.

No, kupcima nekretnina koji dolaze iz razvijenijih europskih zemalja i imaju daleko veća primanja ovdašnja razina cijena još uvijek nije previsoka, te se stvara jaz između onih koji si mogu priuštiti i skupe novogradnje i većine domaćeg stanovništva koje si teško može priuštiti i stare stanove kojih, k tome, ni nema dovoljno.

Cijene je do sada podizao i program APN-a, čiji je zadnji krug upravo odrađen, pristiglo je nešto manje prijava no lani, kad je došao rekordan broj, ali je i dalje interes iznimno velik bez obzira na to što su kvadrati trenutno najskuplji, a i kamate za barem jedan postotni bod više no lani. Velik broj građana, dakle, nije želio čekati korekciju o kojoj se već duže vrijeme priča, već je hvatao zadnji vlak zadnjeg APN-a, jer ga iduće godine više neće biti.

APN je, međutim, poticao potražnju i tako dodatno utjecao na rast cijena, a stručnjaci već odavno govore da treba povećati ponudu stanova, o čemu se sada razmišlja i s razine vlade i s lokalnih razina.

Što se tiče mladih obitelji, vrijeme je ključno, a stvari se sporo pomiču. Iako, dakle, Vijeće za financijsku stabilnost spominje moguću promjenu trenda, a nedavno je i sam guverner Vujčić rekao da obično nakon pada prometa ide i pad cijena, iz HGK-a sa svog 35. foruma nekretnina poručuju da se ove godine ne očekuje značajniji pad cijena nekretnina.

Tagovi: Vijeće za financijsku stabilnost, tržište nekretnina, prodaja nekretnina, Boris Vujčić, Marko PrimorAC
PROČITAJ I OVO
Primorac: U ovom mandatu nećemo uvesti porez na nekretnine
JASNA PORUKA
Primorac: U ovom mandatu nećemo uvesti porez na nekretnine
ZAGREB - Na današnjoj se sjednici Vlade raspravljao o novim informacijama Državnog zavoda za statistiku prema kojima je ostvaren gospodarski rast od 2,8 posto što Hrvatsku ubraja u nekoliko država europkse unije po nepretku u ovom kvartalu.
Mitrović gradi dvorac vrijedan više od 10 milijuna eura
DVORAC
Mitrović gradi dvorac vrijedan više od 10 milijuna eura
BEOGRAD - Balkanska istraživačka mreža objavila je da je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda omogućio vlasniku Pinka Željku Mitroviću da na placu pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture izvodi radove bez obaveze da od Zavoda traži dozvole.
Vrijednost izvršenih građevinskih radova skočila 25,6%
SKOK
Vrijednost izvršenih građevinskih radova skočila 25,6%
ZAGREB - Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima ostvarili poslovni subjekti s 20 i više zaposlenih u prvom je tromjesečju ove godine porasla za 25,6 posto u odnosu na godinu prije, dok je vrijednost novih narudžbi porasla za 24 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Upozorenje ECB-a: prijeti kaotičan pad cijena nekretnina
UPOZORENJE
Upozorenje ECB-a: prijeti kaotičan pad cijena nekretnina
FRANKFURT - Cijene stambenog prostora u eurozoni mogle bi "kaotično" pasti budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je u srijedu Europska središnja banka (ECB).
Gotovo svako treće kućanstvo u Hrvatskoj samačko
STATISTIKA
Gotovo svako treće kućanstvo u Hrvatskoj samačko
ZAGREB - U Hrvatskoj je sve manje kućanstava od tri i više članova, raste udjel samačkih i dvočlanih kućanstava, te je gotovo svako treće kućanstvo samačko, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS) na temelju popisa stanovništva 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE