GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Paladina: I vlasnici se trebaju dodatno angažirati i ubrzati obnovu

Paladina: I vlasnici se trebaju dodatno angažirati i ubrzati obnovu
OBNOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2022 / 23:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar graditeljstva Ivan Paladina komentirao je u srijedu dinamiku obnove nakon potresa te istaknuo da se organizirana obnova nastavlja, ali da bi se - kroz ponuđene modele samoobnove - i vlasnici trebali dodatno angažirati kako bi se ubrzao taj proces.

"Nastavljamo organiziranu obnovu i na većini gradilišta u narednom periodu će biti organizirana obnova, ali isto tako smatram da bi - kroz tako kvalitetne modele samoobnove, gdje omogućujemo nadoknadu troška za njihovo potrošeno vrijeme i avans da mogu početi bez svojih sredstava - bar jedan dio vlasnika trebao preuzeti dio obaveza na sebe", rekao je Paladina za Dnevnik Nove TV.

Ambiciozniji plan predstavljamo sredinom listopada

S kritikama da obnova ne funkcionira ne slaže se u potpunosti.

Naveo je kako su ostvarili cilj koji je najavio prije pet mjeseci kada je prezentirao plan ubrzanja obnove - do kraja ljeta početi više od 200 gradilišta konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih objekata.

Oko 80 su gradilišta zamjenskih obiteljskih kuća na Banovini, oko 30 na području Zagreba te 80-ak javnih objekata koji su u procesu konstrukcijske obnove.

Naveo je kako je do sada obnovljeno 3500 objekata - obiteljskih kuća u postupku organizirane obnove nekonstrukcijskih elemenata te je za gotovo 2500 objekata isplaćena novčana pomoć mahom na području zagrebačkog potresa za nekonstrukcijske elemente.

Također, Paladina je istaknuo kako su početkom godine u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine imali obrađenih 15-ak posto zaprimljenih zahtjeva, sada je 35 posto, a cilj je u narednih šest mjeseci obraditi još trećinu.

Ministar je najavio i kako će sredinom listopada prezentirati značajno ambiciozniji plan za idućih šest mjeseci.

Na komentar novinara da ljudi i dalje kisnu u kontejnerima, a dolazi i zima, Paladina je rekao kako su u prethodnim danima, zbog obilne kiše, prokišnjavali ne samo kontejneri, nego i čvrsti objekti.

Kontejneri su popravljeni nakon kiše, zahtjevi iz kontejnerskih naselja su nam prioritet

"Točno je da je šest kontejnera u petrinjskom kontejnerskom nasilju prokišnjavalo. Prema mojim informacijama, svih šest je popravljeno. Bilo je i nekoliko pojedinačnih kontejnera koji su također sanirani", kazao je.

Govoreći o zimi, rekao je kako su prioritet kontejnerska naselja, odnosno da se obrade svi zahtjevi za korisnike koji imaju pravo na obnovu i da Središnji državni ured koji provodi obnovu ubrza dinamiku obnove tih objekata.

S druge strane, onima koji nemaju pravo na obnovu ili im objekt neće biti obnovljen do zime, još jednom će se ponuditi da se smjeste u nekretninu u najam, a država će to podmiriti.

Paladina se dotaknuo i samoobnove istaknuvši kako su je zadnjim izmjenama dodatno unaprijedili. Nakon podnošenja zahtjeva za obnovu i donošenja odluke, a u suradnji s provedbenim tijelom, jedan dio poslova organizira korisnik, prije svega pronalazak izvođača i nadzora, dok drugi dio kontrole radi provedbeno tijelo.

Rekao je kako su po trenutnom modelu samoobnove cijene u potpunosti usklađene s tržišnima pa je naknada dovoljna za obnovu objekta.

Tagovi: Ivan Paladina, obnova, obnova Banovine
PROČITAJ I OVO
Svaki drugi stan u Hrvatskoj plaćen gotovinom: Radi li se o pranju novca?
STANOVI
Svaki drugi stan u Hrvatskoj plaćen gotovinom: Radi li se o pranju novca?
ZAGREB - Posljednje izvješće Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ekonomskog instituta Zagreb o prometu nekretninama u Hrvatskoj otkriva neke nevjerojatne podatke.
Osijek: Sufinancira se obnova zapuštenih pročelja, ali izriču se i kazne
PROČELJA
Osijek: Sufinancira se obnova zapuštenih pročelja, ali izriču se i kazne
OSIJEK - Problem dugotrajno zapuštenih pročelja zgrada u Osijeku pokušava se riješiti projektima sufinanciranja njihove obnove, ali se usporedno s tim aktivnostima krenulo i s izricanjem upozorenja i kazni neodgovornim vlasnicima, doznaje se u osječkoj Gradskoj upravi.
Predan zahtjev za lokacijsku dozvolu za Hotel Valkane
HOTELI
Predan zahtjev za lokacijsku dozvolu za Hotel Valkane
PULA - Arhitektonski studio 3LHD je u ime investitora Hotel Valkane d.o.o., predao zahtjev za lokacijsku dozvolu za gradnju hotela na području bivšeg napuštenog kamenoloma.
Boscarol od Žita kupio veliko zemljište u Ljubljani
SHOPPING
Boscarol od Žita kupio veliko zemljište u Ljubljani
LJUBLJANA - Pekarska tvrtka Žito, koja je u vlasništvu hrvatske kompanije Podravka, danas je s poduzetnikom Ivom Boscarolom zaključila prodaju gotovo deset hektara zemljišta u ljubljanskom BTC-u, stoji u poruci objavljenoj na internetskim stranicama tvrtke.
Vrijednost prodanih nekretnina lani iznosila 60,1 mlrd kn, skok za čak 50,1 posto
SKOK
Vrijednost prodanih nekretnina lani iznosila 60,1 mlrd kn, skok za čak 50,1 posto
ZAGREB - Na tržištu nekretnina u 2021. godini ostvareno je 133.997 kupoprodaja, što je u odnosu na 2020. godinu rast od 30 posto, pri čemu je ukupna vrijednost prodanih nekretnina iznosila 60,1 milijardu kuna, što je skok za visokih 50,1 posto, istaknuto je u petak na stručnom skupu "Tržište nekretnina Republike Hrvatske".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE