GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad tržišta nekretnina u Istri

Pad tržišta nekretnina u Istri
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2019 / 06:20
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Dok je broj transakcija u poslovanju nekretninama na nivou Hrvatske lani bio u blagom porastu, Istra se suočila s deset postotnim padom. 

Vlatko Mrvoš, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i direktor jedne buzetske agencije, ističe kako iz podataka Povjerenstva za procjenu nekretnina, odnosno zajedničkog izvješća o tržištu nekretnina, kao i njegove vlastite baze podataka, proizlazi da je u Istri lani zabilježeno 6.217 transakcija, što je u odnosu na 6.941 predlani pad od 724 transakcija ili 10,44 posto

Usporavanje tržišta nekretnina koje se dogodilo u 2018. godini nameće nekoliko pitanja, prije svega što se dogodilo da je do toga došlo. Je li razlog manjak povjerenja za ulaganje u Hrvatsku, a time i u Istru? Gdje su kapitalne greenfield investicije, odnosno ulaganja u nove kapacitete?

- Prema mojim iskustvima moguće je da razlog takvih trendova to što kao lokalna samouprava ili županija možda ne znamo što točno želimo da se gradi, a ako i znamo, bojim se nema dobre suradnje s investitorima. Na relaciji lokalna samouprava, županija, investitor kao da netko ima figu u džepu. Mi bi nešto htjeli, ali radimo sve da se to ne dogodi. Ne vidim da se u zadnjih deset, petnaest godina dogodila neka greenfield investicija. Dogodila se apartmanizacija, znači gradnja novih stanova, što nije ništa kapitalno, ili pak gradnja novog hotela na mjestu novog, znači rekonstrukcija, ali da je netko od ideje do realizacije došao novim ulaganjem, nema baš puno takvih primjera, pogotovo ne u Istri, iako su greenfield investicije, izgradnja potpuno novih kapaciteta, najpoželjniji, ali i najzahtjevniji oblik ulaganja. Tu vidim jednu disproporciju, jer interes investitora postoji, ali nailaze na velike probleme, upozorava Mrvoš.

Tagovi: tržište nekretnina u Istri, Vlatko Mrvoš
PROČITAJ I OVO
Hrvatska iznad EU prosjeka po rastu cijena stambenih nekretnina
TREND
Hrvatska iznad EU prosjeka po rastu cijena stambenih nekretnina
ZAGREB - U Hrvatskoj su u prvom tromjesečju 2020. cijena stambenih nekretnina porasle 9,1 u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je snažniji rast od prosjeka Unije, pokazuju najnoviji podaci europskog statističkog ureda.
Španjolska produljuje mjere pomoći podstanarima i zaduženim građanima
POMOĆ
Španjolska produljuje mjere pomoći podstanarima i zaduženim građanima
MADRID - Španjolska vlada sprema se produljiti mjere kojima nastoji smanjiti financijski teret za podstanare i socijalno ugrožene kupce stambenih nekretnina u vrijeme koronakrize, rekli su vladini izvori za Reuters.
Rastoder će obnoviti hotel Bellevue u parku Tivoli
PROJEKTI
Rastoder će obnoviti hotel Bellevue u parku Tivoli
LJUBLJANA - Tvrtka Rastoder priprema se za početak radova na rušenju u sklopu projekta obnove raspadnutog bivšeg hotela Bellevue na padini Šišenskog brda na rubu ljubljanskog parka Tivoli, rečeno je za STA.
Luka Rajić rasprodaje nekretnine u Zagrebu
PRODAJA
Luka Rajić rasprodaje nekretnine u Zagrebu
ZAGREB - Jedan od najpoznatijih domaćih poduzetnika, Luka Rajić sa švicarskom adresom, prodao je nedavno svoj atraktivan stan u zagrebačkom Ban centru u Ulici Augusta Cesarca poznatom nogometašu svjetske klase Mateu Kovačiću, igraču londonskog kluba Chelsea za, vjerojatno, oko dva milijuna eura.
Dvorac Erdödy dobiva novi sjaj, odobreno 49,5 milijuna kuna
OBNOVA
Dvorac Erdödy dobiva novi sjaj, odobreno 49,5 milijuna kuna
JASTREBARSKO - Gradu Jastrebarskom, temeljem potpisanog Ugovora, odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 49.503.626,59 kuna za projekt „Obnova i revitalizacija dvorca Erdödy u Jastrebarskom“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE