GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad aktivnosti na slovenskom tržištu nekretnina, dosta kupaca iz Srbije

Pad aktivnosti na slovenskom tržištu nekretnina, dosta kupaca iz  Srbije
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2020 / 19:42
Autor: SEEbiz / Delo
LJUBLJANA - Do 15. srpnja u Sloveniji je registrirano oko 10.800 ugovora o kupoprodaji nekretnina, čija je ukupna vrijednost nešto manja od 770 milijuna eura.

U odnosu na drugu polovicu 2019. godine, zabilježeni broj zaključenih transakcija kupnje i prodaje i njihova ukupna vrijednost smanjili su se za oko 40 posto. U odnosu na prvo polugodište 2019. godine, broj transakcija bio je manji za 40 posto, a njihova vrijednost za 45 posto, objavila je Geodetska uprava.

Ove godine pandemija covida-19 praktički je rezultirala prestankom ugovaranja na slovenskom tržištu nekretnina. Stoga je Geodetska uprava odlučila objaviti trenutačno dostupne preliminarne podatke o utjecaju epidemije na promet nekretninama, iako većina transakcija nekretninama u prvoj polovici godine još nije zabilježena i obrađena za detaljnije analize tržišta. Konačni podaci o slovenskom tržištu nekretnina u prvoj polovici ove godine bit će objavljeni u listopadu u redovnom polugodišnjem izvješću o slovenskom tržištu nekretnina.

Prema prilično nepotpunim podacima, u prvoj polovici ove godine cijene rabljenih stanova u Sloveniji porasle su za tri posto u odnosu na drugu polovicu 2019. godine, za sedam posto u odnosu na prvo polugodište 2019. godine i za 11 posto u odnosu na prvu polovicu 2018. godine. Po prvi put, prosječna cijena rabljenog stana na državnoj razini premašila je granicu od 1.900 eura po četvornom metru.

Treba napomenuti da je dio statističkog povećanja prosječne cijene na nacionalnoj razini u prvoj polovici 2020. godine također posljedica većeg udjela Ljubljane, gdje su cijene stanova najviše, u ukupnom broju stambenih transakcija. Prema preliminarnim podacima, udio Ljubljane u ukupnom broju uzetih transakcija (ukupna veličina uzorka) povećao se s uobičajenih oko 25 posto na gotovo 30 posto.

Udio stranih kupovina i prodaje stambenih nekretnina u Sloveniji posljednjih je godina manje ili više stabilan. Unutar toga povećava se udio kupovine kupaca sa mješovitim državljanstvom. U razdoblju od 2017. do 2019. godine, kao i obično, među prvih pet najčešćih stranih kupaca stambenih nekretnina u Sloveniji bili su državljani susjednih zemalja, s izuzetkom Mađarske, te građani Njemačke i Srbije.

U posljednje tri godine najveći interes stranaca za kupnju stambenih nekretnina bio je najveći u općinama Sežana i Bovec. U posljednje tri godine stranci su u Sloveniji kupili samo nešto više stambenih nekretnina nego što su ih prodali. Međutim, uzimajući u obzir stranke sa mješovitim državljanstvom, prodali su više nego što su kupili.

Tagovi: slovensko tržište nekretnina, tržište nekretnina u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Građevinski radovi porasli 4,2 posto
TREND
Građevinski radovi porasli 4,2 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u studenome prošle godine bio je 4,2 posto veći nego u istom mjesecu godinu ranije, a u odnosu na listopad zadržao je vrijednost, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
REKORDI
RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
BEOGRAD - Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Srbiji i u četvrtom kvartalu 2020. godine bio je na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 8.754 evra po metru kvadratnom, a za isti stan je izdvojeno i najviše novca – 1.426.888 evra, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ).
Nekretnine u Hrvatskoj ipak poskupjele u 2020.
TREND
Nekretnine u Hrvatskoj ipak poskupjele u 2020.
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine bile su za 6,9 posto veće nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji se zasnivaju na vrijednosti transakcija stambenih objekata.
Ministarstvo poljoprivrede osnovalo tijelo za analizu raspolaganja državnim zemljištem
POTEZI
Ministarstvo poljoprivrede osnovalo tijelo za analizu raspolaganja državnim zemljištem
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede osnovalo je radnu skupinu koja bi u kratkom roku trebala analizirati stanje na terenu i predložiti unapređenja raspolaganja poljoprivrednim i šumskim zemljištem u vlasništvu države.
Horvat: Klizišta ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa
OBNOVA
Horvat: Klizišta ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa
ZAGREB - Ministar graditeljstva Darko Horvat rekao je u srijedu da postoji velika doza opreza geologa spram aktiviranih klizišta i geoloških pojava na potresom pogođenom području koje u ovom trenutku više ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE