GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo je najskuplji grad za kupnju nekretnine u Hrvatskoj

Ovo je najskuplji grad za kupnju nekretnine u Hrvatskoj
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2024 / 20:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Što će se događati na tržištu nekretnina? Hoće li cijene i dalje rasti? Kako do stana? Zašto su cijene starih stanova na neatraktivnim lokacijama prenapuhane?

O svemu tome govorili su na HRT-u Lana Mihaljinec Knežević, članica Predsjedništva poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, i Branko Papeš, stručnjak za nekretnine i vlasnik agencije.

“Hrvatska je atraktivna turistička destinacija i stranci kupuju ovdje nekretnine kao investiciju. Jedan je od razloga što mogu ostvarivati velike prihode kroz turistički najam koji je nisko oporezovan”, izjavila je.

Dodaje kako to stvara velike probleme gradovima na moru koji su i sveučilišni. Kako kaže, nepriuštivost je sve veći problem, posebno lokalnog stanovništva.

“Sve je više mladih koji si ne mogu priuštiti nekretninu”, rekla je.

Ističe kako je velika potražnja za stanovima, a ponuda nedovoljna. Građaninu s prosječnim primanjima nema se što ponuditi, naglašava.

Dodaje kako Hrvatska spada među 30 posto najskupljih lokacija u EU-u, no, kako kaže, priuštivost nije znatno drugačija od ostatka Europe.

“Najskuplji grad za kupnju nekretnine u Hrvatskoj je Zadar. Morate izdvojiti 17,9 godina svih prihoda kako biste mogli kupiti prosječnu nekretninu, u Dubrovniku je to 16,9.

No i u Münchenu se mora raditi 15 godina da si priuštite stan od 100 kvadrata, a u Rimu 15,7 godina. Najskuplji su Milano s 19,6 i Beograd s 19,4,” istaknuo je.

Mihaljinec Knežević rekla je da je naše tržište nekretnina fenomen i ono se često ne ponaša u skladu s makroekonomskim faktorima.

“Ne vidimo drastičan pad cijena kao što je to bilo 2008. i 2009. godine. Tada smo imali veliki fond neprodanih stanova, a sada nekretnina nemamo dovoljno”, izjavila je.

“Potrošio se fond kupaca koji su spremni plaćati previsoke cijene za nekvalitetne nekretnine i najviše u rabljenim stambenim objektima vidimo usporavanje rasta cijena”, naglasila je.

Papeš smatra da bi država trebala štititi od dizanja cijena nekretnina. Mihaljinec Knežević naglašava kako Hrvatska nema stambenu politiku.

Na pitanje zašto stranci kupuju nekretnine u Hrvatskoj, Papeš je odgovorio da je na prvom mjestu sigurnost, zatim kvaliteta života i blizina europskih destinacija.

“Mi smo za strance koji kupuju nekretnine “best buy” destinacija”, naglašava.

Papeš kaže da je provedena analiza.

“Uzet je u obzir prosječan stan u Rijeci od 50 kvadrata, u 2004. godini mogao se kupiti za 65 tisuća eura, a danas taj isti stan vrijedi oko 170 tisuća eura. To je rast vrijednost od 165 posto, a ako se isti stavio u najam, moglo se zaraditi još 112 tisuća eura”, rekao je.

Tagovi: nekretnine, trendovi, zadar, split, dubrovnik
PROČITAJ I OVO
Prosječni zagrebački kvadrat košta preko 3.000 eura
SVE SKUPLJE
Prosječni zagrebački kvadrat košta preko 3.000 eura
ZAGREB - Podaci oglasnika za nekretnine Indomio.hr i Crozilla.com pokazali su kako je cijena stanova u Zagrebu tijekom ožujka u većini kvartova zabilježila porast mjesečnih vrijednosti. Prosječna oglašavana cijena zagrebačkih stanova porasla je za 0,5 posto, dosegnuvši 3022 eura po kvadratu.
Isplativost kupnje poslovnog prostora
ANALIZA
Isplativost kupnje poslovnog prostora
ANALIZA - Pitanje o tome hoćete li kupiti ili unajmiti uredski prostor često je ključno za uspeh poslovanja, jer odluka koju donesete može imati dugoročne finansijske posledice i stoga zahteva pažljivo razmatranje.
Obujam građevinskih radova 14,6 posto veći nego lani
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova 14,6 posto veći nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u ožujku je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, bio veći za 14,6 posto nego u istom lanjskom mjesecu, dok je u odnosu na veljaču pao za 0,2 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
U Šestinama će niknuti elitno stambeno naselje
ZA ODLIKAŠE
U Šestinama će niknuti elitno stambeno naselje
ZAGREB - U elitnim zagrebačkim Šestinama grupacija VMD planira izgradnju 13 samostojećih višestambenih zgrada, sudeći prema pismu namjere koje su uputili Gradu Zagrebu, a za očekivati je da bi to mogao biti luksuzan projekt.
U Srbiji je svaki peti stan prazan
CRNA STATISTIKA
U Srbiji je svaki peti stan prazan
BEOGRAD - Na tržištu nekretnina u Srbiji sve je više novih stanova, ali je iz godine u godinu sve više i praznih stanova, pa je tako između posljednja dva popisa, broj privremeno praznih stanova porastao za 34.499 stambenih jedinica, piše magazin Biznis i finansije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE