GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ove godine stabilizacija tržišta nekretnina u Srbiji

Ove godine stabilizacija tržišta nekretnina u Srbiji
STABILZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2023 / 18:01
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - U Srbiji će se ove godine stabilizovati tržište nekretnine i ne predviđa se tako drastičan rast cena, očekuju predstavnici agencija za nekretnine.

Predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnina Nenad Đorđević rekao je za Tanjug da je smanjena stopa odobrenih stambenih kredita za prethodnu godinu, ali ne drastično kao što se navodi u javnosti, jer prema podacima Republičkog geodetskog zavoda u 2020/21. godini stopa odobrenih stambenih kredita bila je 30,31 odsto, a u 2022. godini 26 odsto i to smanjenje prvenstveno je uzrokovano ratom u Ukrajni i rastom euribora.

Đorđević objašnjava da, sa druge strane, opet zbog neizvesnoti i straha, dosta građana novac sa štednje usmerava na kupovinu nekretnina, uzimajući u obzir da su prošle godine značajno porasle zakupnine zbog dolaska ruskih i ukrajinskih državljana i taj vid ulaganja je postao rentabilniji, jer kako objašnjava Đorđević, omogućava veći prinos i povraćaj investiranog nego ranije.

„Postoji potražnja za stambenim kreditima koja je uzorkovana rastom euribora i jednom klimom u društvu koja je vezana za rat u Ukrajni, neizvesnot, jer ljudi ne znaju šta da očekuju u narednih godinu, dve u našoj globalnoj ekonomiji, a i psihološki faktor tu dosta utiče, međutim, naše tržište u odnosu na tržište na Zapadu nije mnogo zavisno od stambenih i drugih kredita kojima se finansira kupoprodaja nepokretnosti“, istakao je on.

On dodaje da je to zbog toga što je i ranije, u vreme kada je učešće kredita u finasiranju kupoprodajnih transakcija na tržištu nekretnina bilo najviše, ipak nije prelazilo 14,15 odsto u ukupnom broju transakcija, koje se odvijaju na tržištu nekretnina, dok je na Zapadu i u SAD to 80 do 90 odsto.

Đorđević objašnjava da je to zbog toga što je naše tržište investiciono, jer naši prodavci kada prodaju neku nekretninu oni ne žele da taj novac ulažu u neki drugi vid štednje, nego dalje kupuju nekretnine i to generiše tražnju na našem tržištu.

On ističe da građani kada razmišljaju o uzimanju stambenih kredita razmišljaju o kamatama, međutim treba da obrate pažnju na cene nekretnina na tržistu.

„Ako trzište raste, kao što je to bila situacija do sada i rast kamata neće biti značajan trošak, zbog toga što ako građani ne kupe nekretninu, nego čekaju dalje sa kupovinom, u tome koliko porastu cene nekretnina izgubiće mnogo više, nego što će određen period plaćati veću kamatu, zbog veće bazne kamate, odnosno euribora, koji na ovom nivou može da ostane najviše dve, tri godine, a ako plate stan skuplje za šest meseci, godinu dana, 20 ili 30 hiljada evra, to je mnogo veći trošak, nego da se sada malo nepovoljnije zaduže“, objašnjava Đorđević.

On kaže da je promet isti kada je u pitanju i starogradnja i novogradnja, zato što u starogradnji postoji velika ponuda, a i određen broj kupaca zbog lokacije i cene bira starogradnju, dok mlađi i kupci iz inostranstva žele da kupe nekretninu u novogradnji.

Tagovi: tržište nekretnina u Srbiji, Nenad Đorđević, Klaster nekretnine
PROČITAJ I OVO
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
PRODAJA
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
BEOGRAD - Hotel Jugoslavija prodan je u petak na dražbi po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinar, što je nešto više od 27 milijuna eura. Kupac je MV Investment u vlasništvu Millennium tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE