GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ove godine stabilizacija tržišta nekretnina u Srbiji

Ove godine stabilizacija tržišta nekretnina u Srbiji
STABILZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2023 / 18:01
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - U Srbiji će se ove godine stabilizovati tržište nekretnine i ne predviđa se tako drastičan rast cena, očekuju predstavnici agencija za nekretnine.

Predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnina Nenad Đorđević rekao je za Tanjug da je smanjena stopa odobrenih stambenih kredita za prethodnu godinu, ali ne drastično kao što se navodi u javnosti, jer prema podacima Republičkog geodetskog zavoda u 2020/21. godini stopa odobrenih stambenih kredita bila je 30,31 odsto, a u 2022. godini 26 odsto i to smanjenje prvenstveno je uzrokovano ratom u Ukrajni i rastom euribora.

Đorđević objašnjava da, sa druge strane, opet zbog neizvesnoti i straha, dosta građana novac sa štednje usmerava na kupovinu nekretnina, uzimajući u obzir da su prošle godine značajno porasle zakupnine zbog dolaska ruskih i ukrajinskih državljana i taj vid ulaganja je postao rentabilniji, jer kako objašnjava Đorđević, omogućava veći prinos i povraćaj investiranog nego ranije.

„Postoji potražnja za stambenim kreditima koja je uzorkovana rastom euribora i jednom klimom u društvu koja je vezana za rat u Ukrajni, neizvesnot, jer ljudi ne znaju šta da očekuju u narednih godinu, dve u našoj globalnoj ekonomiji, a i psihološki faktor tu dosta utiče, međutim, naše tržište u odnosu na tržište na Zapadu nije mnogo zavisno od stambenih i drugih kredita kojima se finansira kupoprodaja nepokretnosti“, istakao je on.

On dodaje da je to zbog toga što je i ranije, u vreme kada je učešće kredita u finasiranju kupoprodajnih transakcija na tržištu nekretnina bilo najviše, ipak nije prelazilo 14,15 odsto u ukupnom broju transakcija, koje se odvijaju na tržištu nekretnina, dok je na Zapadu i u SAD to 80 do 90 odsto.

Đorđević objašnjava da je to zbog toga što je naše tržište investiciono, jer naši prodavci kada prodaju neku nekretninu oni ne žele da taj novac ulažu u neki drugi vid štednje, nego dalje kupuju nekretnine i to generiše tražnju na našem tržištu.

On ističe da građani kada razmišljaju o uzimanju stambenih kredita razmišljaju o kamatama, međutim treba da obrate pažnju na cene nekretnina na tržistu.

„Ako trzište raste, kao što je to bila situacija do sada i rast kamata neće biti značajan trošak, zbog toga što ako građani ne kupe nekretninu, nego čekaju dalje sa kupovinom, u tome koliko porastu cene nekretnina izgubiće mnogo više, nego što će određen period plaćati veću kamatu, zbog veće bazne kamate, odnosno euribora, koji na ovom nivou može da ostane najviše dve, tri godine, a ako plate stan skuplje za šest meseci, godinu dana, 20 ili 30 hiljada evra, to je mnogo veći trošak, nego da se sada malo nepovoljnije zaduže“, objašnjava Đorđević.

On kaže da je promet isti kada je u pitanju i starogradnja i novogradnja, zato što u starogradnji postoji velika ponuda, a i određen broj kupaca zbog lokacije i cene bira starogradnju, dok mlađi i kupci iz inostranstva žele da kupe nekretninu u novogradnji.

Tagovi: tržište nekretnina u Srbiji, Nenad Đorđević, Klaster nekretnine
PROČITAJ I OVO
Albanija: Stranci masovno kupuju nekretnine
TREND
Albanija: Stranci masovno kupuju nekretnine
TIRANA - U posljednjih nekoliko mjeseci euro je izgubio 3,5 posto svoje vrijednosti u odnosu na albansku valutu lek, a tome je pridonijelo nekoliko činlaca, počevši od stranih ulaganja u nekretnine u Albaniji, pa sve do mjenjačkih poslova u velikim iznosima,.
U EU se broj građevinskih dozvola smanjio za pet posto u 2022.
GRAĐEVINA
U EU se broj građevinskih dozvola smanjio za pet posto u 2022.
BRUXELLES - Broj građevinskih dozvola u Europskoj uniji smanjio se za gotovo pet posto u 2022. godini, objavio je Eurostat.
Primorac: U ovom mandatu nećemo uvesti porez na nekretnine
JASNA PORUKA
Primorac: U ovom mandatu nećemo uvesti porez na nekretnine
ZAGREB - Na današnjoj se sjednici Vlade raspravljao o novim informacijama Državnog zavoda za statistiku prema kojima je ostvaren gospodarski rast od 2,8 posto što Hrvatsku ubraja u nekoliko država europkse unije po nepretku u ovom kvartalu.
Mitrović gradi dvorac vrijedan više od 10 milijuna eura
DVORAC
Mitrović gradi dvorac vrijedan više od 10 milijuna eura
BEOGRAD - Balkanska istraživačka mreža objavila je da je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda omogućio vlasniku Pinka Željku Mitroviću da na placu pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture izvodi radove bez obaveze da od Zavoda traži dozvole.
Vrijednost izvršenih građevinskih radova skočila 25,6%
SKOK
Vrijednost izvršenih građevinskih radova skočila 25,6%
ZAGREB - Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima ostvarili poslovni subjekti s 20 i više zaposlenih u prvom je tromjesečju ove godine porasla za 25,6 posto u odnosu na godinu prije, dok je vrijednost novih narudžbi porasla za 24 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE