GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oštećeni dimnjaci su velika opasnost za građane

Oštećeni dimnjaci su velika opasnost za građane
OPASNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2020 / 14:04
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) u ponedjeljak je upozorila da su dimnjaci oštećeni potresom velika opasnost za građane te ih pozvala da, ako primijete probleme, prekinu uporabu uređaja na loženje i obavezno kontaktiraju dimnjačara ili distributera plina.

Snažan potres koji je pogodio Zagreb i sjeverozapad Hrvatske ostavio je velike štete na dimnjacima, a ta oštećenja predstavljaju ozbiljnu opasnost za građane, naveli su iz HGK.

"Oštećenja dimovodnih sustava mogu prouzrokovati trovanja, požare i druge posljedice po zdravlje ljudi i sigurnost imovine", istaknuo je voditelj Grupacije dimnjačara HGK Dejan Lončarić.

Upozorio je i na koja oštećenja, odnosno neispravnosti treba obratiti pozornost. To su oštećeno ušće (vrh dimnjaka), vidljive pukotine na vanjskoj stjenki dimnjaka, povrat dimnih plinova (dima) u prostor, problem sagorijevanja goriva (naročito kod krutih goriva), loši spojevi ložišnog uređaja i dimnjaka, učestali prekidi rada uređaja (naročito kod plinskih uređaja) i ostala oštećenja i znakovi koji ukazuju na sumnju u neispravnost sustava.

"Primijetite li takve probleme na svojim dimnjacima obustavite korištenje uređaja za loženje i dimnjaka te obavezno kontaktirajte vašeg nadležnog dimnjačara ili distributera plina za detaljnije upute“, poručio je Lončarić.

Iz HGK navode kako statistika pokazuje da požari u ogromnom postotku (preko 90 posto) izbijaju u kućanstvima koja ne koriste usluge dimnjačara, odnosno ne održavaju redovno svoje dimnjake.

Taj problem je dodatno potenciran potresom pa iz Grupacije dimnjačara HGK apeliraju da im se građani koji sumnjaju na probleme jave za pomoć u što većem broju.

Tagovi: oštećeni dimnjaci, potres u Zagrebu, Dejan Lončarić, Grupacija dimnjačara HGK
PROČITAJ I OVO
Svaka treća zgrada u užem centru Zagreba više nije za stanovanje
ALARMANTNO
Svaka treća zgrada u užem centru Zagreba više nije za stanovanje
ZAGREB - Zapravo, imali smo sreće. Opći je to zaključak kojeg izvodimo nakon niza razgovora obavljenih ovih dana s ljudima iz građevinske i arhitektonske struke vezanih za potres u Zagrebu.
Arhitekti pozivaju na osnivanje Koordinacijskog tijela za obnovu Zagreba
VAŽNA INICIJATIVA
Arhitekti pozivaju na osnivanje Koordinacijskog tijela za obnovu Zagreba
ZAGREB - Arhitekti su iznijeli važnu inicijativu za osnivanjem Koordinacijskog tijela koje treba definirati sve strateške postupke, zakonodavne okvire i provedbene mjere kako bi se ova kriza izgrađenog prostora Zagreba prevladala na kvalitetan način. Koordinacija treba jedinstvenim, sinkroniziranim, sustavnim, stručno utemeljenim pristupom i jasnim te pravovremenim informiranjem javnosti upravljati ovom kriznom situacijom.
Banožić: Državni stanovi ponudit će se onima čiji su domovi oštećeni u potresu
NAJAVE
Banožić: Državni stanovi ponudit će se onima čiji su domovi oštećeni u potresu
ZAGREB - Ministar državne imovine Mario Banožić kazao je u četvrtak da država za sada raspolaže s trideset stanova u svom vlasništvu u koje se mogu useliti obitelji kojima su potresu oštećeni domovi, te da će ta brojka nakon procjene sigurnosti ostale imovine, biti i veća.
Štromar: Više od 21.000 prijava za analizu oštećenja objekata
OŠTEĆENJA
Štromar: Više od 21.000 prijava za analizu oštećenja objekata

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izvijestio je u četvrtak da je do sada podneseno više od 21 tisuću prijava za analizu oštećenja objekata zbog potresa u Zagrebu.

Skanska prodala poslovnu zgradu u centru Varšave
PRODAJA
Skanska prodala poslovnu zgradu u centru Varšave
VARŠAVA - Švedska Skanska je prodala poslovnu zgradu Generation Park Z u Varšavi Deka Immobilienu, jednom od vodećih europskih menadžera za ulaganje u nekretnine, izvijestila je švedska kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE