GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osijek: Sufinancira se obnova zapuštenih pročelja, ali izriču se i kazne

Osijek: Sufinancira se obnova zapuštenih pročelja, ali izriču se i kazne
PROČELJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2022 / 08:45
Autor: SEEbiz / H
OSIJEK - Problem dugotrajno zapuštenih pročelja zgrada u Osijeku pokušava se riješiti projektima sufinanciranja njihove obnove, ali se usporedno s tim aktivnostima krenulo i s izricanjem upozorenja i kazni neodgovornim vlasnicima, doznaje se u osječkoj Gradskoj upravi.

U mandatu aktualne vlasti, Grad Osijek sufinancirao je 15 projekata obnove pročelja, ukupno vrijednih 3,19 milijuna kuna, od čega je 2,1 milijun osiguran iz gradskog proračuna, a ostatak su sufinancirali vlasnici kulturnih dobara.

Za nekadašnji hotel "Royal" pronaći se će privatni ulagač

Za sufinanciranje obnove pročelja ili krovišta kulturnih dobara na području Osijeka koristi se novac s pozicije spomeničke rente u kojoj je, samo ove godine, osigurano više od dva milijuna kuna. Cilj je da se novac osigura, ne samo u gradskom proračunu za 2023., već da se sufinanciranje takvih projekata nastavi i slijedećih godina, naveli su u nadležnim gradskim službama.

Jedna od dugotrajno neuređenih fasada je i zgrada nekadašnjeg hotela "Royal", u samom gradskom središtu, s koje se početkom godine odlomio dio pročelja, a u Gradskoj upravi istaknuli su kako će se tej problem pokušati riješiti pronalaskom privatnog ulagača, u čemu će pomoći i gradska vlast.

Nedavnom odlukom Gradskog vijeća, Grad Osijek se odrekao prava prvokupa nad tom nekretninom- koja je upisana u registar kulturnih dobara RH kao zaštićeno kulturno dobro- kako bi se pronašao privatni ulagač za taj objekt. Time bi se, kako su objasnili u Gradskoj upravi, riješio veliki gradski problem, jer zgrada dugi niz godina stoji zapuštena i neuređena.

Zbog neodržavanja vanjskih dijelova zgrada - 24 upozorenja i 15 kazni

Uz projekte obnove pročelja, Grad Osijek je prošle i ove godine izrekao 24 upozorenja i 15 kazni zbog neodržavanja vanjskih dijelova zgrada, koje se kreću od 800 kuna za fizičke osobe, 1.500 kuna za obrtnike ili osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost, pa do tri tisuće kuna za pravne osobe.

Iz Gradske uprave izvijestili su da pri izricanju tih mjera nije bitno jesu li pročelja zaštićeno kulturno dobro ili nisu, budući da su vlasnici dužni redovito održavati vanjske dijelove zgrada, posebice kad zbog oštećenja i dotrajalosti ometaju korištenje javnih površina te narušavaju opći izgled ulice ili naselja.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je da komunalni redari redovito obilaze sva gradska područja i provjeravaju stanje.

"Moram reći da do dolaska ove Gradske uprave, u Osijeku nitko nije dobio kaznu za neuređenu fasadu. Mi smo s time krenuli, popisujemo, šaljemo opomene i kazne, tako da i na taj način rješavamo problem", rekao je, ali i dodao da se "stvari koje su 30 godina stavljane pod tepih, ne mogu se riješiti preko noći".

Tagovi: Grad Osijek, Obnova pročelja, Ivan Radić, hotel Royal
PROČITAJ I OVO
Sve veća razlika između traženih i realiziranih cijena nekretnina
HLAĐENJE
Sve veća razlika između traženih i realiziranih cijena nekretnina
ZAGREB - Razlika između traženih i realiziranih cijena nekretnina je sve veća, a trenutno doseže oko 15 posto, što znači da zahtjevi vlasnika nisu uvijek realni, posebno kada je riječ o rabljenim nekretninama, istaknuto je u srijedu na 34. Forumu poslovanja nekretninama.
Za uplate stambene štednje u 2023. maksimalan državni poticaj 15 kuna
POTICAJI
Za uplate stambene štednje u 2023. maksimalan državni poticaj 15 kuna
ZAGREB - Građanima koji u idućoj godini uplate 5.000 kuna stambene štednje država će dati 15 kuna odnosno 1,99 eura poticaja, proizlazi iz prijedloga odluke o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2023. godini koji je Ministarstvo financija u srijedu uputilo u javnu raspravu.
Smarter: Natječaji za državno poljoprivredno zemljište novi kamen spoticanja
ZEMLJIŠTE
Smarter: Natječaji za državno poljoprivredno zemljište novi kamen spoticanja
ZAGREB - Natječaji za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta postali su novi kamen spoticanja među poljoprivrednicima, upozorili su u srijedu iz konzultantske tvrtke Smarter i poručili, među ostalim, da je nužno povećati ukupnu površinu obradivog poljoprivrednog zemljišta.
Analitičari: Njemačko tržište nekretnina na putu oštre korekcije
PROGNOZE
Analitičari: Njemačko tržište nekretnina na putu oštre korekcije
BERLIN - Njemačko tržište nekretnina desetljećima je nevjerojatno snažno, ali suočit će se s ozbiljnom korekcijom cijena u narednih nekoliko godina, tvrde analitičari.
Vrijednost izvršenih građevinskih radova u trećem kvartalu porasla 63,3 posto
RAST
Vrijednost izvršenih građevinskih radova u trećem kvartalu porasla 63,3 posto
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE