GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak građevine izraženiji u obalnim dijelovima Hrvatske

Oporavak građevine izraženiji u obalnim dijelovima Hrvatske
GRAĐEVINSKI SEKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2019 / 14:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Turizam je postao jedan od glavnih generatora rasta građevine u Hrvatskoj, posebno u jadranskim županijama, ocjena je stručnjaka HGK koji su analizirali građevinsku aktivnost po županijama.

"Građevinska aktivnost nešto se dinamičnije razvijala u županijama Jadranske Hrvatske nego u Kontinentalnoj Hrvatskoj zbog pojačanog ulaganja u objekte povezane s turističkom djelatnošću koja bilježi kontinuiran napredak i rekordne rezultate. U takvim su okolnostima u području Jadranske u odnosu na Kontinentalnu Hrvatsku dinamičnije rasli vrijednost izvršenih građevinskih radova, broj zaposlenih u građevinarstvu, broj završenih zgrada te broj izdanih građevinskih dozvola. To je povećalo važnost Jadranske Hrvatske u ukupnom građevinarstvu zemlje, ali Kontinentalna Hrvatska i dalje ostaje dominantna zbog utjecaja veličine Grada Zagreba u ukupnim kretanjima", ističe se u novoj analizi HGK "Građevinarstvo po županijama".

U analizi se daje presjek stanja u hrvatskoj građevini od završetka recesije pa do kraja prošle godine. Prošla je godina, napominju u HGK, ujedno i ujedno i posljednja s dostupnim relevantnim podacima o građevinarstvu po županijama.

Unatoč snažnom oporavku građevine nakon posljednje recesije, građevinski su radovi u Hrvatskoj u 2018. godini još uvijek bili na 36,3 posto nižoj razini nego u posljednjoj pretkriznoj godini, 2008. Pritom su Istarska, Virovitičko-podravska i Bjelovarsko-bilogorska županija u 2018. godini bile jedine koje su uspjele nadmašiti pretkriznu razinu vrijednosti izvršenih građevinskih radova, ističu u HGK.

Ipak, dodaju, među županijama postoje velike razlike u dinamici i načinu oporavka građevinskih radova. Pojednostavljeno, moglo bi se reći da se postkrizna građevinska aktivnost uglavnom koncentrirala u obalnim županijama te na području Zagreba i okolice.

U prilog tome govori i podatak da je lani broj izdanih građevinskih dozvola u statističkoj regiji Jadranska Hrvatska, koja okuplja sedam priobalnih županija, porastao 10,3 posto u odnosu na 2017. godinu, dok je u Kontinentalnoj Hrvatskoj, statističkoj regiji u kojoj su Grad Zagreb i 13 kontinentalnih županija, ta brojka smanjena 9,6 posto. Veća orijentacija investitora na jadranske županije vidljiva je i iz podataka da je lani u toj statističkoj regiji broj završenih zgrada povećan 5,9 posto, dok je ukupna površina završenih zgrada povećana 10,7 posto u odnosu na godinu ranije. Istodobno, u Kontinentalnoj Hrvatskoj broj završenih zgrada smanjen je 4,8 posto, dok je kvadratura novih zgrada porasla 7,2 posto. Naravno, unutar Kontinentalne Hrvatske također postoje velike razlike među županijama, pri čemu se osnovna podjela zapravo svodi na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju na jednoj i ostale županije na drugoj strani: Zagreb s prstenom, u pravilu, ostvaruje bolje rezultate od ostatka Kontinentalne Hrvatske.

Analiza HGK pokazuje i da je Jadranska Hrvatska sada snažnije orijentirana na gradnju zgrada od Kontinentalne Hrvatske. Naime, na području sedam jadranskih županija lani je bilo 52,2 posto ukupno završenih zgrada u Hrvatskoj te 49,5 posto ukupne površine zgrada. S druge strane, ističe se u analizi, u Kontinentalnoj Hrvatskoj dominiraju nestambene zgrade.

"Odnos broja zgrada i njihove površine upućuje na to da se u Jadranskoj Hrvatskoj grade manje stambene, ali istodobno i veće nestambene zgrade", poručuju u HGK.

U Hrvatskoj je prošle godine završen ukupno 10.141 stan, što je 19,4 posto više nego godinu ranije, a površina novih stanova iznosila je 920.000 četvornih metara, ili 18,7 posto više nego u 2017. godini, pokazuju podaci DZS-a i HGK. Riječ je o najvećoj međugodišnjoj stopi rasta broja i površine novih stanova u zadnjih 15-ak godina, ocjenjuju u Komori. Iako je rast broja i površine novih stanova lani bio veći u Kontinentalnoj, nego u Jadranskoj Hrvatskoj, trendovi su, kažu u HGK, ipak na strani jadranskih županija, u kojima je rast broja i površine novosagrađenih stanova duži nego na kontinentu.

"Oporavkom i jačanjem turističke aktivnosti povećava se atraktivnost Jadranske Hrvatske za stambenu izgradnju pa od 2013. godine ta regija kontinuirano ima veći udio u ukupnom završenim stanovima u Hrvatskoj u odnosu na Kontinentalnu Hrvatsku. Tako se u 2018. godini 52,4 posto završenih stanova nalazilo u Jadranskoj, a 47,6 posto u Kontinentalnoj Hrvatskoj", primjećuju u Komori.

U HGK zaključuju kako lako dostupni krediti, povijesno niske kamatne stope i velik iznos raspoloživog novca iz fondova EU podupiru rast privatnih i javnih investicija. Stoga u Komori očekuju nastavak pozitivnih kretanja u građevini u regijama, kao i povoljnija kretanja u manje razvijenim područjima pod utjecajem mjera regionalne politike.

"U takvim okolnostima temeljno ograničenje razvoja građevinskog sektora postaje nedostatak radnika određenih struka", zaključuje se u analizi HGK.

Tagovi: građevinske dozvole, građevina, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Čačić: Radili smo prvorazredno, objekti su bez pukotina
TVRDNJE
Čačić: Radili smo prvorazredno, objekti su bez pukotina
VARAŽDIN - Varaždinski župan Radimir Čačić poručio je u petak kako je tvrtka iz grupacije u kojoj je on bio najveći pojedinačni dioničar sudjelovala u poslijeratnoj obnovi na području Sisačko-moslavačke županije, a objekti su prvorazredni i "bez pukotina".
Hrvatska i dalje iznad prosjeka EU-a po rastu cijena stambenih nekretnina
TREND
Hrvatska i dalje iznad prosjeka EU-a po rastu cijena stambenih nekretnina
ZAGREB - Hrvatska je i u trećem kvartalu 2020. godine bilježila rast cijena nekretnina na godišnjoj razini iznad prosjeka EU-a, ali je bila i među četiri zemlje u kojima su pale u odnosu na prethodno tromjesečje, prema izvješću Eurostata.
Objavljen popis tvrtki koje su radile na poratnoj obnovi Banije
OBNOVA
Objavljen popis tvrtki koje su radile na poratnoj obnovi Banije
ZAGREB - Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje objavio je popis projektanata i nadzora, popis izvođača radova te popis područnih nadzora i revidenata u poslijeratnoj obnovi.
Počinje izgradnja još dve stambene zgrade Belgrade Waterfronta
STANOVI
Počinje izgradnja još dve stambene zgrade Belgrade Waterfronta
BEOGRAD – Potpisivanjem ugovora o izgradnji, stambene zgrade BW Simfonija 1 i 2 dobile su danas glavnog izvođača radova – konzorcijum kompanija Roberts Construction i Millennium Team.
Slovački investitori kupuju Bjelolasicu
KUPNJA
Slovački investitori kupuju Bjelolasicu
ZAGREB - Gotovo sedam godina nakon otvaranja stečaja u Hrvatskom olimpijskom centru Bjelolasica i dvadesetak pokušaja njegove prodaje na pripadajućim natječajima, slovačka tvrtka Bioelektro Energy u postupku je kupnje centra za četiri milijuna i 578 tisuća kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE