GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ogroman interes za subvencionirane stambene kredite

Ogroman interes za subvencionirane stambene kredite
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2019 / 12:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u utorak je počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a prvo jutro banke su predale više od 200 zahtjeva svojih klijenata.

APN je dostavljačima pojedinih banaka koji su predavali dokumentaciju klijenata vrata otvorio jutros u osam sati. Prema neslužbenim informacijama, a zaključno s vremenom u kojem su novinari boravili u prostorijama APN-a, Privredna banka Zagreb (PBZ) predala je 99 zahtjeva, Erste banka 77, Hrvatska poštanska banka (HPB) 50, Raiffeisen bank Austria 13, OTP 12 te Zagrebačka banka (Zaba) šest predanih zahtjeva.

Usporedbe radi, prošle godine je prvog jutra predano oko 60 zahtjeva, dok su 2017. godine u prvih sat vremena banke predale više od 900 zahtjeva.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar izjavio je da je zainteresiranost velika i kako su djelatnici APN-a potpuno spremni za preuzimanje zahtjeva kojih ove godine očekuje više nego prošle.

»Ovaj krug će biti otvoren tri tjedna i svi koji se prijave i imaju kompletiranu dokumentaciju dobit će subvenciju«, poručio je Štromar na konferenciji za medije u sjedištu APN-a, u društvu direktora te agencije Slavka Čukelja i i državnog tajnika u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željka Uhlira.

Podsjetio je da će iduće godine, osim u rujnu, natječaj za subvencionirane kredite biti objavljen i u ožujku.

Kaže da mu je drago što su mladi prepoznali ovu mjeru, pri čemu je podsjetio na analizu zagrebačkog Ekonomskog instituta, koja pokazuje da je od 2012. značajno porasla cijena nekretnina u općinama i gradovima koje bilježe rast turističkih noćenja.

»U tim područjima mladima je danas jako teško riješiti stambeno pitanje«, kazao je Štromar.

U dosadašnje dvije godine primjene zakona o subvencioniranju stambenih kredita ukupno je odobreno 5.300 zahtjeva za subvencije, a u obiteljima koje su tako riješile svoje stambeno pitanje u tom razdoblju rođeno je više od 800 djece.

Kad se odobrenim stambenim subvencijama pribroje i stanovi izgrađeni modelom poticane stanogradnje (POS), dolazi se do brojke od više od 13.500 stambeno osiguranih obitelji, a Štromar je ponovio kako očekuje da do kraja iduće godine brojka stambenih jedinica dosegne 20 tisuća.

APN je u prvoj polovici kolovoza potpisao ugovore o davanju subvencioniranih stambenih kredita s 12 banaka, pri čemu se efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,19 do 3,75 posto.

Zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita moći će podnijeti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, i to do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.
Subvencioniranjem stambenih kredita mladima se subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita prvih pet godina otplate.
Za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produžuje za dodatne dvije godine. Izmjenama zakona iz lipnja ove godine, omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu. To znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece subvencija umjesto pet trajati sedam godina.

Tagovi: subvencionirani stambeni krediti
PROČITAJ I OVO
Rast cijena novogradnje u Crnoj Gori
TREND
Rast cijena novogradnje u Crnoj Gori
PODGORICA - Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori na kraju prošle godine, prema podacima Monstata, iznosila je 1.135 eura i veća je za 3,4 odsto u odnosu na kraj 2018. godine, dok je za 1,2 odsto veća u odnosu na treći kvartal 2019. godine.
Općina Legrad nekretnine vrijedne i do sto tisuća kuna prodaje za kunu
PRODAJA
Općina Legrad nekretnine vrijedne i do sto tisuća kuna prodaje za kunu
KOPRIVNICA - Općina Legrad raspisala je natječaj za prodaju ukupno 19 nekretnina u njenom vlasništvu, a početna cijena kreće se od nešto više od 5 tisuća kuna pa sve do 100.000 kuna.
Stanovi Jadran objavili prodaju hotela na Vlašiću za 35 milijuna kuna
PRODAJA
Stanovi Jadran objavili prodaju hotela na Vlašiću za 35 milijuna kuna
SPLIT - Stanovi Jadran većinskog vlasnika Miroslava Jeličića Purka objavili su prodaju 89 posto vlasništva u tvrtki Winter s sjedištem u Travniku u čijem je sastavu hotel Blanca Resort&Spa na planini Vlašić.
Kako revitalizirati otok Smokvicu?
KAKO DALJE
Kako revitalizirati otok Smokvicu?
ZAGREB - Nekretnine na otoku Smokvica u Šibensko-kninskoj županiji više od 20 godina besplatno je koristila obitelj Ivice Todorića, a nakon krize u Agrokoru vraćen je u državno vlasništvo 2017. godine.
Vlasnici Radisson Blu Resorta prodaju dva golema zemljišta
PRODAJA
Vlasnici Radisson Blu Resorta prodaju dva golema zemljišta
SPLIT - Tvrtka “Memento Spalato”, vlasnički i upravljački povezana s hotelom “Radisson Blu Resort”, prodaje dva zemljišta na vrlo atraktivnim turistčkim lokacijama po ukupnoj cijeni 4,21 milijun eura, što u protuvrijednosti iznosi gotovo 31 milijun kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE