GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OECD: Vlade bi trebale razmotriti uvođenje poreza na nasljedstvo i nekretnine

OECD: Vlade bi trebale razmotriti uvođenje poreza na nasljedstvo i nekretnine
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2021 / 14:05
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Vlade bi u potrazi za dodatnim prihodima koji će poboljšati stanje u proračunima opterećenima koronakrizom trebale razmotriti porez na nasljedstvo i nekretnine, poručila je u utorak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Ti su porezi trenutno u većini zemalja tek skroman izvor proračunskih prihoda zbog izuzeća, izdvajanja dijela poslovanja i izdašnih darova i često pogoršavaju nejednakost, istaknuo je OECD.

Izdvojili su slučaj SAD-a gdje vlasnici samo 0,2 posto nekretnina plaćaju porez na nasljedstvo, a gotovo 80 posto bogatstva u rukama je 10 posto najbogatijih kućanstava.

Porezi na nekretnine i nasljedstvo čine samo 0,5 posto ukupnih poreznih prihoda u 24 zemlje u OECD-ovoj skupini uglavnom razvijenih zemalja koje imaju takve namete, utvrdio je OECD.

Vlasnici većine nekretnina u pojedinim zemljama uopće ne plaćaju porez zahvaljujući velikodušnim izuzećima za blisku rodbinu i za imovinu poput kompanija u obiteljskom vlasništvu, tumače u OECD-u.

Porezni sustavi uvelike se razlikuju od zemlje do zemlje, pa se tako izuzeća za prebacivanje vlasništva na djecu kreću u rasponu od 17.000 dolara u Belgiji do 11 milijuna dolara u SAD-u.

U nekim zemljama nasljednici mogu izbjeći ili smanjiti porez darom koji često ima povoljniji porezni tretman.

To znači da plaćaju znatno niži porez no što zakon propisuje za tu vrstu imovine. U SAD-u i Velikoj Britaniji najbogatija kućanstva plaćaju porez po nižoj stopi od ostalih bogataša, otkrio je OECD.

Otpor srednje klase

Prostora za veći doprinos državnim financijama prenapregnutim pandemijom ima, ali u OECD-u ističu mogućnost oštrog protivljenja takvim nametima.

"Porezu se protivi srednja klasa koja ga ne plaća", objasnio je direktor OECD-a za poreznu politiku i upravu Pascal Saint-Amans.

Rezultati OECD-ovog istraživanja odražavaju kritiku mladih da ne mogu kupiti nekretninu i skućiti se bez velike pomoći roditelja ili djedova i baka.

„Da bi porezi na nasljedstvo igrali važnu ulogu u državnim prihodima, treba ih bolje urediti no što je trenutno slučaj u mnogim zemljama", zaključuje šef porezne politike i statistike OECD-a David Bradbury.

Tagovi: porez na nasljedstvo i nekretnine, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj
PROČITAJ I OVO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE