GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obnovljen ulaz u Vjesnik, ostao zaboravljeni natpis NIŠPRO

Obnovljen ulaz u Vjesnik, ostao zaboravljeni natpis NIŠPRO
OBNOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2021 / 08:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Obnova ulaza u neboder Vjesnika, nekada najmoćnijeg novinsko-izdavačkog poduzeća u ovom dijelu Europe, završila je ovog tjedna, no u sklopu radova nije obnovljen niti uklonjen oštećen i trideset godina ‘’zaboravljen’’ natpis NIŠPRO Vjesnik, postavljen još u bivšem sustavu.

"Radovi na ulazu u poslovni kompleks Vjesnik započeli su krajem srpnja ove godine i odnosili su se na sanaciju popucalih i oštećenih ploča na donjoj strani nebodera. Radovi su završeni, a demontaža skele je obavljena posljednjeg dana kolovoza", kazali su iz tvrtke BMD koja, temeljem ugovora sa suvlasnicima, upravlja cijelim kompleksom Vjesnika.

No, s druge strane, više od trideset godina star natpis davno nepostojećeg poduzeća i dalje krasi ulaz u neboder – simbol zagrebačkog novinarstva.

"Nije planirana izmjena postojećeg napisa Vjesnik NIŠPRO– novinsko izdavačka štamparska prodajna radna organizacija jer suvlasnici o tome nisu donijeli odgovarajuću odluku", odgovorili su za Hinu iz BMD upravitelja.

Većinski suvlasnici Vjesnikova kompleksa koji, pak, nisu mogli donijeti "odgovarajuću odluku" o uklanjanju ili obnovi oštećenog natpisa NIŠPRO Zagreb su Vjesnik d.d. - tiskara u većinskom državnom vlasništvu, Konzum plus (slijednik Tiska u sklopu nekad moćnog Agrokora), Republika Hrvatska, VLM Cvjetno nekretnine (osnivač Večernji list) te Allegheny financial, nekretninska tvrtka koja se svojevremeno povezivala s Ninoslavom Pavićem, bivšim vlasnikom Europapress Holdinga (EPH).

Izuzevši još nekoliko manjih suvlasnika, od kojih su neki i u stečaju, upravo su većinski vlasnici Vjesnikova kompleksa oni koji su uz "državni blagoslov" posljednjih trideset godina preuzimali dijelove vlasništva u neboderu i okolnim zgradama da bi zatim napustili taj prostor. Nakon što su se uknjižili kao vlasnici prije nekoliko godina, sada čekaju imovinsko-pravni rasplet i odlazak posljednjeg korisnika nakon čega bi uslijedila eventualna prodaja vrijednih nekretnina i očekivana prenamjena tog prostora.

Prvo je kompleks u sjeni Vjesnikova nebodera napustio EPH (sada Hanza Media) 2003., potom Tisak, a odlaskom Večernjeg lista u Buzin prije desetak godina i gašenjem Vjesnika 2012. iz tog "hrama" novinarstva otišla je i posljednja ozbiljna novinska redakcija. Ostala je samo tiskara Vjesnik d.d. kao jedini veći korisnik prostora unutar Vjesnikova kompleksa – nebodera, press centra, tiskare i pratećih objekata na više od 30.000 četvornih metara koji su svojevremeno su bili procijenjeni na više od 80 milijuna eura.

Samo 1988. više od 243 milijuna novinskih izdanja

Nekadašnji Vjesnik NIŠPRO, od kojeg je samo ostao samo natpis, osnovan je u posljednjoj samoupravnoj transformaciji tog poduzeća unutar bivšeg socijalističkog sustava 1. srpnja 1988. Potkraj te godine u Vjesniku je bilo zaposleno više od 5900 ljudi - od novinara, urednika, grafičara, fotoreportera do prodavača i drugih radnika.

Izlazili su dnevnici – Vjesnik, Večernji list i Sportske novosti, tjednici, polumjesečnici i mjesečnici Arena, Danas, Erotika, Izbor, Kviz, Sam svoj majstor, Sirius, Sfinga, Sprint, Start, Studio, Svijet, Vikend, Top, Trend i Mila te brojna povremena izdanja, romani i stripovi.

Sveukupno je te 1988. bilo tiskano više od 243 milijuna novinskih izdanja NIŠPRO Vjesnik od kojih je bilo prodano više od 195 milijuna, utrošeno je više od 34.000 tona papira, a Vjesnikova je prodajna mreža imala na području tadašnje Jugoslavije oko 1150 vlastitih kioska I lokala.

NIŠPRO Vjesnik je tada, po ocjeni mnogih, bio najbolja i najmoćnija novinsko-izdavačka kuća u ovom dijelu Europe.

"O Vjesniku netko može misliti što hoće, ali kuća Vjesnik je, uz Springerov koncern, bila jedna od najvećih novinskih kuća u Europi. Neki su možda bili bogatiji, imali veće naknade, ali što se tiče razgranatosti izdavačke djelatnosti, broja naslova, kapaciteta tiskare itd., teško bi, osim Springera, mogao nabrojati nekog tko bi se mogao mjeriti s Vjesnikom”, istaknuo je još 2000. legendarni Vjesnikov novinar i dopisnik Đorđe Zelmanović.

S druge strane, nakon ovotjedne posljednje obnove ulaza u Vjesnikov neboder, ostao je i neizbrisan grafit, svojevrsna simbolička poruka nepoznatog autora svim Vjesnikovcima plasiran odmah ispod natpisa Vjesnik NIŠPRO: "Bitno da je nekad bilo lijepo. Nema života od sjećanja".

Tagovi: Vjesnik, Večernji list, Ninoslav Pavić, VLM Cvjetno nekretnine, Allegheny financial, Tiskara Vjesnik, Konzum plus
PROČITAJ I OVO
Grad Varaždin i Kaufland suglasni o raskidu ugovora vezanom uz Varteks
SUGLASNOST
Grad Varaždin i Kaufland suglasni o raskidu ugovora vezanom uz Varteks
VARAŽDIN - Grad Varaždin i Kaufland će, prema svemu sudeći, raskinuti ugovor temeljem kojeg se na dijelu poslovnog prostora Varteksa u Zagrebačkoj ulici, u sklopu projekta „Varteks kvart – urbana regeneracija“ trebao graditi novi poslovni trgovački centar.
Otvoren retail park STOP SHOP u Gospiću
TRGOVINA
Otvoren retail park STOP SHOP u Gospiću
GOSPIĆ – U Gospiću je svečano otvoren maloprodajni lanac STOP SHOP koji kroz svoju raznoliku ponudu objedinjuje kvalitetu i pristupačnost na jednom mjestu.
Sve veća razlika između traženih i realiziranih cijena nekretnina
HLAĐENJE
Sve veća razlika između traženih i realiziranih cijena nekretnina
ZAGREB - Razlika između traženih i realiziranih cijena nekretnina je sve veća, a trenutno doseže oko 15 posto, što znači da zahtjevi vlasnika nisu uvijek realni, posebno kada je riječ o rabljenim nekretninama, istaknuto je u srijedu na 34. Forumu poslovanja nekretninama.
Za uplate stambene štednje u 2023. maksimalan državni poticaj 15 kuna
POTICAJI
Za uplate stambene štednje u 2023. maksimalan državni poticaj 15 kuna
ZAGREB - Građanima koji u idućoj godini uplate 5.000 kuna stambene štednje država će dati 15 kuna odnosno 1,99 eura poticaja, proizlazi iz prijedloga odluke o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2023. godini koji je Ministarstvo financija u srijedu uputilo u javnu raspravu.
Smarter: Natječaji za državno poljoprivredno zemljište novi kamen spoticanja
ZEMLJIŠTE
Smarter: Natječaji za državno poljoprivredno zemljište novi kamen spoticanja
ZAGREB - Natječaji za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta postali su novi kamen spoticanja među poljoprivrednicima, upozorili su u srijedu iz konzultantske tvrtke Smarter i poručili, među ostalim, da je nužno povećati ukupnu površinu obradivog poljoprivrednog zemljišta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE