GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novogradnja u Srbiji sve skuplja, evo zašto

Novogradnja u Srbiji sve skuplja, evo zašto
POSKUPLJENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2022 / 09:57
Autor: SEEbiz / Nova.rs
BEOGRAD - Udar poskupljenja nije zaobišao ni građevinski materijal, za koji treba izdvojiti skoro duplo više novca nego pre samo pola godine. Skuplji su cement, aramatura, cigle, blokovi i crep, a sve to već drma i tržište nekretnina, pa su, u poslednjem naletu poskupljenja, cene za samo mesec dana skočile skoro 15%.

Očekuju se i dodatna poskupljenja stanova u novogradnji, pošto cena građevinskog materijala ne prestaje da divlja – cena armature je u Beogradu skočila za 100 odsto, cementa za 10, a i pločice i opeka su skuplji sa svakom nabavkom.

Miloš Mitić, direktor akencije za nekretnine „City expert“, napominje za portal Nova.rs da se zbog poteškoća u nabavci građevinskog materijala iz zaraćenog područjja Ukrajine sada traže alternativi putevi.

Situacija na tražištu nekretnina opterećena je pandemijom, infalcijom i ratom u Ukrajini, pa je potpuno nepredvidiva.

“Svi faktori su takvi da čekamo da se nešto desi kako bi se tržište stabilizovalo, ali uprkos svemu tome, tražnja ne jenjava”, kaže Mitić.

Naš sagovornik očekuje da će se povećanje cene građevisnkog materijala vrlo brzo odraziti na krajnje kupce, odnosno iznos koji će izdvajati prilikom kupovine stana.

Na lokacijama poput Starog grada, Vračara, ali i užeg dela Zvezdare i Voždovca niču kompleksi, koji nude veliki broj sadržaja, pa su upravo zbog toga traženi među građanima, iako su cene više nego paprene.

“Kupovinom stana na takvim lokacijama, vi praktično kupujete i životni stil, a cene takvih stanova se kreče od 3.500 evra, pa I do više od 5.000 evra u pojediniačnim slučajevima”, ističe Mitić.

On dodaje da su cene ovde porasle za 10 do 20% u vrlo kratkom periodu.

Videvši da investitori novogradnje zarađuju više, na korak podizanja cene kvadrata, odlučuju se I valsnici stanova koji pripadju starogradnji.

“Vlasnici starogradnje pomno prate kretanje cena, pa ih i oni podižu, što nije logično, jer cena građevisnkog materijala ne može uticati na zgradu koje su već izgrađene”, zaključuje Mitić.

Na nedavno sprovedenom istraživanju 4zida.rs o uticaju situacije u Ukrajini na tržište novogradnje, ali i drugih faktora, investitori su pokazali da dele mišljenje o tome da će aktuelna dešavanja u svetu uticati na tržište – 75% njih veruje da su cene ono na čemu će se najviše osetiti promene. Svega 5% ispitanih investitora ne očekuje da će situacija u Evropi dovesti do promena cena.

"Na pitanje “Koji trend cena očekuju u narednom periodu?”, 45% investitora je izjavilo da su cene već porasle zbog novonastale situacije, dok 40% smatra da to poskupljenje sigurno sledi", ističe Jasmina Gavrilov Dražić.

Prosečna oglašavana cena novogradnje u Beogradu, prema podacima 4zida.rs je 2223 evra/m2, a prosečna prodajna cena novogradnje u glavnom gradu je 1981 evro/m2, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda.

"Cene stanova u prvom kvartalu ove godine u novogradnji u Beogradu su porasle za devet odsto u odnosu na isti period prošle godine, pa prosečan kvadrat sada košta 2.165 evra, pokazuje izveštaj RGZ-a", kaže Jasmina Gavrilov Dražić.

Prema podacima RGZ, koji objavljuje kupoprodajne cene, u dve beogradske opštine, na Starom gradu i Savskom vencu je prosečan kvadrat u novogradnji premašio 3.000 evra. Na Savskom vencu je za prva tri meseca prodato oko 350 stanova, a najskuplji kvadrat je u Beogradu na vodi koštao 9.115 evra.

Gotovo polovina ispitanih kupaca, kao i investitora, ne vidi da će se dešavata išta pozitivno po pitanju tržišta nekretnina.

Gavrilov Dražić dodaje da su mišljenja kupaca po pitanju cena vrlo podeljena.

"Trećina ispitanika (32.3%) smatra da će cene novogradnje u budućnosti rasti, dok 20% kupaca već vidi svakodnevna povećanja. Ipak, petina ispitanika smatra da će cene novogradnje u budućnosti padati. Verujemo se da ova različita viđenja proizilaze iz činjenice da kupci ne uočavaju različite trendove u starogradnji i novogradnje", zaključuje ona.

Tagovi: nekretnine, novogradnja, Jasmina Gavrilov Dražić, cene novogradnje, Vračar, voždovac, Zvezdara, Miloš mitić, City expert
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE