GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi stanovi u Zagrebu u godinu dana poskupjeli 15 posto

Novi stanovi u Zagrebu u godinu dana poskupjeli 15 posto
STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2020 / 08:19
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Prosječna cijena četvornog metra novog stana u Zagrebu vratila se na razine iz 2008. i prve polovice 2009. godine te je prvi put preskočila iznos od 14 tisuća kuna.

Točnije, kvadrat stana u prvom se dijelu 2020. godine prodavao po prosječnih 14.288 kuna! To je za približno tisuću kuna skuplje nego što su se zagrebački novi kvadrati prodavali u istom razdoblju 2019. godine, te za više od 4 tisuće kuna skuplje nego 2016. godine. Te je godine prosječna cijena pala ispod 10 tisuća kuna.

U godinu dana novi su stanovi u Zagrebu poskupjeli čak 15 posto, za razliku od ostatka Hrvatske, koji uključuje i Jadran, gdje su cijene na godišnjoj razini pale oko 4 posto na prosječnih 11.263 kune po kvadratu. Istina, tolike su cijene ‘u ostatku’ Hrvatske također posljednji put viđene 2008. godine, ali Državni zavod za statistiku nije precizirao kolike su cijene na Jadranu i uz more, a kolike u sve pustijem kontinentalnom dijelu zemlje. Predstavnik nekretninskog biznisa Dubravko Ranilović vjeruje da u Splitu i ostalim gradovima uz more nije došlo do pada cijena.

Zagreb je, kaže Ranilović, tražen i zato što se na kupnju nekretnina i dalje gleda kao na dobru investiciju, pogotovo zato što su kamate na štednju zanemarive. Na veliki skok cijena novih stanova u Zagrebu znatan utjecaj imao je i državni program subvencioniranja kamata jer većina korisnika subvencija živi i radi u glavnom gradu. Maruška Vizek, stručnjakinja Ekonomskog instituta Zagreb za nekretnine, kaže da se potres, pa i karantena, još nisu prelili na cijene u prvom dijelu godine te su one odraz ranijih zbivanja.

"Tržište nekretnina je inertno i plitko, što znači da se na njega sporo prelijevaju tekuća zbivanja. Potres i karantene možda će se osjetiti na cijenama u drugom dijelu ove godine. Tržište nekretnina s cijenama zna reagirati i s tri-četiri godine zaostatka na neki događaj", rekla je Vizek, prenosi Večernji list.

Zasad je poznato tek da je prodaja nekretnina neko vrijeme zastala ili je bitno smanjena, no nakon početnog šoka i zbog potresa i zbog epidemije, stvari se polako vraćaju u normalu. Dakako, i ovoga puta na poticaj države, koja je krenula u drugi ovogodišnji natječaj za subvencioniranje kamata na kredite te se očekuje da će, slično kao i proljetos, subvencije tražiti više od tri tisuće građana. Pojedine banke spustile su kamatne stope u aktualnom natječaju na dosad nezamislivih oko dva posto, što znači da je i bankama u interesu da što više kapitala usmjere u tom pravcu.

"Već je i u 2019. godini došlo do stagnacije ili sitnih promjena cijena u naseljima izvan Zagreba i primorja, a broj transakcija je padao. Takvo kretanje u pravilu je znak da je tržište pregrijano i da se može očekivati pad cijena. Nemam staklenu kuglu da bih mogla reći koliki", kazala je Vizek.

Ljudi s terena vele da su trenutačni tržišni signali iz Zagreba dvojaki, raste interes za novogradnjom na periferiji, ali i kvalitetnim neoštećenim stambenim objektima u centru grada.

"Zagreb je bio i ostao atraktivan za takva ulaganja. S potresom se samo dodatno iskristalizirala potražnja za novim stanovima. Stalno govorim kako ova kriza nije strukturna kao što je bilo 2008. godine. Kapitala ima i logično je da će dio te štednje završiti u nekretninama", komentira Dubravko Ranilović, predsjednik komorskog udruženja za nekretnine.

Prodaja je, kaže, uglavnom smanjena, no to se više odnosi na starije nekretnine. U osjetljivoj se situaciji nalaze i vlasnici uredskih prostora. Potražnja za uredima znatno je smanjena zbog rada od kuće. U Hrvatskoj se lani prodalo oko 26 tisuća stanova ili apartmana te oko 14 tisuća kuća. Većina prodanih nekretnina nalazila se u velikim gradskim centrima ili u priobalju, što je imalo utjecaja i na cijene. Stranci su ove godine zbog ograničenja u kretanju uglavnom nestali s tržišta. Inače, promet nekretninama oporezuje se s 3 posto, HDZ je u svom izbornom programu spomenuo da će taj porez ukinuti, no ministar financija Zdravko Marić kaže da će iduće godine sve ići po starom.

Tagovi: novogradnja, novi stanovi, cijene stanova, tržište nekretnina, Dubravko Ranilović, Maruška Vizek
PROČITAJ I OVO
U Beogradu 2.000 aktivnih gradilišta
GRADILIŠTA
U Beogradu 2.000 aktivnih gradilišta
BEOGRAD - Glavni urbanista Marko Stojčić rekao je da ovog septembra prema proceni u Beogradu ima oko dve hiljade aktivnih gradilišta.
Kupcu Češke vile dodatna godina za realizaciju ugovorenog
ROKOVI
Kupcu Češke vile dodatna godina za realizaciju ugovorenog
ZAGREB - Kupcu bivše državne nekretnine Češka vila na Visu - tvrtki Philip Vermeulen, Vlada je u četvrtak odobrila dodatnu godinu dana za realizaciju obveza iz kupoprodajnog ugovora, jer zbog pandemije i postupanja upravnih tijela nije uspjela obaviti što se tražilo u prvoj godini od njegova sklapanja.
Vodeći svjetski posrednik u prometu luksuznim nekretninama odsad i u Hrvatskoj
ŠIRENJE
Vodeći svjetski posrednik u prometu luksuznim nekretninama odsad i u Hrvatskoj
ZAGREB - Vodeći svjetski posrednik u prometu luksuznim nekretninama, Christies International Real Estate, proširio je svoje poslovanje na Hrvatsku kroz pridruženo društvo Remington Realty Hrvatska.
Dubrovnik: Ovo je najbolje vrijeme za kupnju nekretnine
TRŽIŠTE U PADU
Dubrovnik: Ovo je najbolje vrijeme za kupnju nekretnine
DUBROVNIK - Iako svijet potresa globalna korona kriza, u Dubrovniku je ovo vrijeme najbolje moguće za kupnju nekretnine. Tko može, trebao bi realizirati kupnju do 1. lipnja sljedeće godine kad se zbog laganog oporavka turizma očekuje kakva-takva stabilizacija tržišta. A nije loš tajming ni za kupnju nove nekretnine, reći će upućeni.
Obujam građevinskih radova u srpnju 4,6 posto veći nego lani
TREND
Obujam građevinskih radova u srpnju 4,6 posto veći nego lani
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u srpnju ove godine bio je 4,6 posto veći nego u sedmom mjesecu prošle godine, a u odnosu na lipanj manji je za 1,9 posto, prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE