GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveški milijarder kupuje 4.000 stanova, dio stanovnika Berlina ga ne želi

Norveški milijarder kupuje 4.000 stanova, dio stanovnika Berlina ga ne želi
STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2020 / 07:40
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Jedan dio stanovnika Berlina sprema se na borbu protiv novog neprijatelja, jednog norveškog milijardera koji se sprema kupiti gotovo 4.000 stanova u gradu u kojem je krov nad glavom u međuvremenu postao luksuz.

Ovo je najveća investicija u berlinske nekretnine otkako je Senat grada-savezne pokrajine uveo mjeru kojom se onemogućuje proizvoljno podizanje stanarine: švedska kompanija Heimstaden Bostad, iza koje stoji norveški milijarder, koji je u javnosti poznat i kao ljubitelj ekstremnih sportova, Ivar Tollefsen, najavila je početkom tjedna kako namjerava kupiti 130 stambenih zgrada u Berlinu s 3.902 stana, 208 poslovnih prostora i 321 parkirnim mjestom. Sve to za 830 milijuna eura.

Na ljutitu reakciju nije trebalo dugo čekati. Jedan dio građana Berlina je u vječitom sukobu s ulagačima u sektoru nekretnina. Razlog: cijene stanarina u gradu su posljednjih desetak godina doslovce eksplodirale. Situacija je slična i u drugim njemačkim i europskim gradovima ali je problematično to što je cijena stanovanja u Berlinu uvijek bila mnogo niža shodno činjenici da su Berlinčani uvijek zarađivali manje od njemačkog prosjeka. Sada se taj raskorak osjetno povećao.

Stanovnici objekata koje namjerava kupiti norveški milijarder su se već pobunili i od gradskih vlasti traže da iskoriste pravo prednosti pri kupnji.To je opcija gradovima kada se radi o dijelovima grada u kojima vlada specijalna zaštite stanara četvrti. No, kako za DW kaže savjetnik gradske četvrti Ephraim Gothe, dvije od zgrada koje Heimstaden Bostad želi kupiti su u četvrti Mitte koja ne spada u tzv. područja sa zaštićenim stanarima. Investitor osim toga može grad "izbaciti" iz igre ako potpiše izjavu u kojoj se obvezuje da će štititi prava stanara.

Poduzeće Heimstaden Bostad jamči da je njegov poslovni model "orijentiran prema klijentima".

"Mi imamo dugoročne planove. Nikad ne kupujemo kako bi skuplje prodali. Naprotiv mi investiramo u naše objekte i surađujemo sa stanarima, političkim čimbenicima i zajednicama na stvaranju ugodnih i održivih četvrti za berlinsko tržište," rekao je za DW Patrik Hall, direktor ove kompanije. Za njih je ova kupovina nešto poput ulaza na njemačko tržište. Tvrtka posjeduje stanove diljem Europe i do sada, kako kažu, nije bilo sukoba sa stanarima

No mnogi stanari su sumnjičavi unatoč uvjeravanjima kompanije.

"To su samo prazne riječi u koje se ne možemo pouzdati", kaže Jagna Andreson iz inicijative "Fünf Häuser" („Pet kuća") i govori o iskustvima stanara kuća u vlasništvu ove kompanije u Oslu i Malmöu koji tvrde da se ovaj vlasnik baš ne brine kada je u pitanju održavanje zgrada. Ona već priprema prosvjede i nastoji animirati stanare ostalih kuća.No za sada je poznato samo 16 kuća koje Heimstaden Bostad namjerava kupiti.

Savjetnik Gothe razumije zabrinutost stanara i kaže kako je kompanija u prošlosti u nekoliko navrata kupovala, renovirala i odmah po većoj cijeni dalje prodavala objekte. Probleme potvrđuje i nedavna odluka jednog suda u Oslu koji je spriječio nove transakcije i kompniju natjerao da objekte proda natrag gradu i to po cijeni po kojoj ih je i kupila.

Iako trenutne regulacija tržišta nekretnina u Berlinu ne pogoduje vlasnicima stanova, mnogi vjeruju da ulagači poput Heimstaden Bostada samo žele dobiti na vremenu. "Oni će pričekati da istekne petogodišnji rok tijekom kojeg vrijede nova pravila pa da nakon toga podignu stanarine", kaže Wibke Werner iz Berlinske udruge stanara. U to je uvjeren i Gothe. Werner smatra da već sada treba razmišljati što nakon petogodišnjeg razdoblja koje sada štiti stanare.

Pravilo o zamrzavanju stanarina ionako još nije u potpunosti na snazi zbog toga što Ustavni sud mora odlučiti o njegovoj ustavnosti. Zato se stanovi trenutno izdaju s aktualnim stanarinama uz mogućnost naknadnog plaćanja razlike u stanarinama u slučaju da Ustavni sud poništi zaštitu mjeru.

Za ljude poput Anderson je problematična uopće činjenica što se dopuštaju ovakve velike transakcije na tržištu nekretnina u Berlinu. "Uvijek će biti raskorak u interesima ulagača koji žele ostvariti profit i stanara koji žele stanove koje si mogu priuštiti i koji žele da ih se ostavi na miru", zaključuje.

Tagovi: Heimstaden Bostad, Ivar Tollefsen, Berlin, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Vanđelić: Već 2021. godine uložit ćemo u obnovu Zagreba dvije milijarde kuna
OBNOVA
Vanđelić: Već 2021. godine uložit ćemo u obnovu Zagreba dvije milijarde kuna
ZAGREB - "Želim da osmislimo sustav koji će biti stručan, efikasan i maksimalno transparentan te uz minimaliziranje korupcije. Obnova će biti značajan teret za našu državu i nema prostora za greške i neuspjehe".
Otvorena Galerija Beograd, najveći tržni centar regiona
ŠOPING MEKA
Otvorena Galerija Beograd, najveći tržni centar regiona
BEOGRAD - Danas je otvoren objekat Galerija Beograd u okviru projekta Beograd na vodi, a otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Neuspešna prodaja zgrade bivšeg hotela Splendid u Beogradu
BEZ UPLATE
Neuspešna prodaja zgrade bivšeg hotela Splendid u Beogradu
BEOGRAD - Prodaja zgrade bivšeg hotela "Splendid" u najstrožem centru Beograda danas je završena neuspešno jer nije bilo uplata depozita za učestvovanje u javnoj prodaji, saopštio je javni izvršitelj.
AZ mirovinski fondovi uložili 161 milijuna kuna u nekretninsku tvrtku M7 Primo
INVESTICIJE
AZ mirovinski fondovi uložili 161 milijuna kuna u nekretninsku tvrtku M7 Primo
ZAGREB - AZ mirovinski fondovi izvijestili su u četvrtak da su dokapitalizacijom vrijednom 161 milijun kuna stekli vlasnički udio od 99,9 posto u društvu za poslovanje s nekretninama M7 Primo.
Ne posustaje stanogradnja u BiH
GRADNJA
Ne posustaje stanogradnja u BiH
SARAJEVO - Rast u stanogradnji u Bosni i Hercegovini neće posustati, iako će se pod uticajem pandemije generalno manje graditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE