GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačkom građevinskom sektoru prijeti kolaps

Njemačkom građevinskom sektoru prijeti kolaps
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2023 / 20:00
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemački građevinski sektor suočava se s kolapsom jer presušuje financiranje novih projekata, upozorio je u nedjelju čelnik njemačkog udruženja obrtnika (ZDH).

Njemački građevinski sektor suočava se s kolapsom jer presušuje financiranje novih projekata, upozorio je u nedjelju čelnik njemačkog udruženja obrtnika (ZDH).

"U građevinskom sektoru velikom brzinom idemo prema zidu, a vlada jednostavno nije u stanju stisnuti kočnicu", rekao je Jörg Dittrich, šef ZDH, nedjeljnom izdanju novina Bild s velikim tiražom.

"Građevinski sektor sa svojih 2,33 milijuna radnika ključni je sektor za zanate i ovom sektoru prijeti potpuni kolaps", rekao je Dittrich.

Razrađivali su se projekti koji su godinama dogovoreni i financirani, dok je financiranje budućih projekata propalo, rekao je. "Ako vlada ne poduzme mjere da se tome suprotstavi, doći će do pada kapaciteta."

Dok je vladajuća koalicija govorila o deregulaciji, nije radila ništa, rekao je. "Propisi ostaju jednako složeni, a dogovoreni programi subvencija samo su kap u moru", rekao je Dittrich.

Visoke cijene i povećane kamatne stope pogodile su potražnju u tom sektoru, a posebno su pogođene nekretnine. Ministrica graditeljstva Klara Geywitz predložila je fiskalne mjere za poticanje stanogradnje.

Dittrich je prije mjesec dana izdao slično upozorenje i pozvao na plan djelovanja. Treba okupiti sve igrače, uključujući kreditore, stambeni sektor, građevinski sektor, obrtnička udruženja i nadležna ministarstva, rekao je.

Tagovi: građevinski sektor, građevina, njemačka
PROČITAJ I OVO
Eksplodirale cijene nekretnina u Balama
SNAŽAN RAST
Eksplodirale cijene nekretnina u Balama
BALE - Porezna uprava lani je zabilježila gotovo 29 tisuća kupoprodaja stanova, što je pad od 6,9 posto u odnosu na godinu prije.
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
POTICAJI
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
BJELOVAR - Javni poziv za potpore u turizmu vrijedan 80 tisuća eura, koji se odnosi se na područje Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, raspisan je u ponedjeljak i trajat će do 29. svibnja, a njime Grad Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam.
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE