GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački plan za smanjenje neravnoteža na tržištu nekretnina

Njemački plan za smanjenje neravnoteža na tržištu nekretnina
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2018 / 09:13
Autor: SEEbiz / Al-Jazeera Balkans
BERLIN - Vlada Njemačke je donijela akcijski plan kojim želi građanima omogućiti lakši pristup stanovima s umjerenom stanarinom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je stanovanje po pristupačnim cijenama proglasila jednim od najvažnijih ciljeva njene vlade.

"Želimo uložiti velike napore kako bi postigli naš cilj, a to je više stanova na njemačkom tržištu nekretnina. To je jedno od najvažnijih socijalnih pitanja", rekla je Merkel nakon susreta na vrhu predstavnika politike i ekonomije u kancelarskom uredu na temu stanogradnje u Njemačkoj.

Kao jedan od rezultata sastanka na vrhu, Merkel je najavila gradnju dodatnih 100.000 socijalnih stanova u Njemačkoj.

Ministar financija Olaf Scholz najavio je lakše finansiranje socijalne stanogradnje, što je nadležnost saveznih država, kroz sredstva iz saveznog budžeta.

"Ono što nam je u Njemačkoj potrebno je više stanova koje je moguće platiti. Stanarine od deset eura po kvadratu (bez režija) građane dovode na rub finansijske izdržljivosti", rekao je Scholz.

Ministar unutrašnjih poslova i stanogradnje Horst Seehofer je kazao kako je sastanak odaslao "važnu poruku", koja glasi: veća ponuda, manje cijene.

"Ovo je najobuhvatniji plan na polju stanogradnje donesen u Njemačkoj", rekao je Seehofer, napominjući da se radi o "umrežavanju" svih interesnih sfera na ovom polju.

Stanarine su, posebno u velikim gradovima, posljednjih godina rasle velikom brzinom, a u gradovima poput Minhena ili Hamburga stanarine od 15 eura po kvadratnom metru stana više nisu rijetkost.

Prihvaćeni plan donosi i takozvanu kočnicu rasta stanarina, koja onemogućava drastična podizanja stanarina kod promjene stanara, kao i otežano povišenje stanarina prilikom renoviranja nekretnine.

Tagovi: tržište nekretnina: Njemačka, njemačka vlada, Angela Merkel, Olaf Scholz
PROČITAJ I OVO
U trećem kvartalu 12 posto veća vrijednost građevinskih radova nego lani
RADOVI
U trećem kvartalu 12 posto veća vrijednost građevinskih radova nego lani
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem je tromjesečju veća za 12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi za 9,1 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
Kompanija MPC Properties kupila Delta City shopping centar
AKVIZICIJE
Kompanija MPC Properties kupila Delta City shopping centar
BEOGRAD – Kompanija MPC Properties, regionalni lider u izgradnji i upravljanju nekretninama, objavila je da je kupila beogradski Delta City shopping centar
Irska pripremila 2,2 mlrd eura za obnovu kuća izgrađenih od nekvalitetnog materijala
KUĆE
Irska pripremila 2,2 mlrd eura za obnovu kuća izgrađenih od nekvalitetnog materijala
DUBLIN - Irska će osigurati 2,2 milijarde eura za popravak i obnovu kuća koje su zbog blage regulative izgrađene od nekvalitetnog građevinskog materijala, objavila je vlada.
Obradivo zemljište u Hrvatskoj najjeftinije u EU
ZEMLJIŠTE
Obradivo zemljište u Hrvatskoj najjeftinije u EU
LUXEMBOURG - Cijene obradivog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj bile su u 2020. godini najniže u Europskoj uniji, a čelo ljestvice drži Nizozemska gdje su bile više od 20 puta veće, pokazalo je u utorak izvješće europskog statističkog ureda.
Stranci u deset godina kupili 60.000 stanova, na redu oranice
TRŽIŠTE NEKRETNINA
Stranci u deset godina kupili 60.000 stanova, na redu oranice
ZAGREB - Udio stranaca među kupcima nekretnina 2010. bio je 14 posto, a 2020. svaki je četvrti bio stranac,. Slavonija čeka srpanj 2023. kad istječe zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE