GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nekretnine u centru Zagreba postale neatraktivne, traže se zemljišta van grada

Nekretnine u centru Zagreba postale neatraktivne, traže se zemljišta van grada
NOVI TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2020 / 22:11
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Tijekom karantene, kada je gospodarstvo bilo zaključano, tržište nekretnina gotovo je stalo. Nakon otvaranja - zanimanje za nekretninama u Hrvatskoj opet raste.

Stanje na tržištu u nas - sada bi se, kažu upućeni, moglo opisati kao gotovo normalno, s obzirom na to da je potražnja poprilična, dok je istodobno u ponudi znatno manje kvalitetnih nekretnina nego što se traži. Uz Zagreb - Rijeka, Osijek, Split, Pula i Zadar gradovi su u kojima se u posljednje vrijeme najviše pretraživala ponuda stanova za prodaju.

Dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Borislav Vujović rekao je za Hrvatsku televiziju da su nekretnine u centru Zagreba postale neatraktivne zbog potresa.

Istaknuo je da je atraktivna lokacija zgrada, ali ne i one same. Vujović je kazao da je oko 500 eura niža tražena cijena nego što je bila prije 15. ožujka.

- S tim treba uzeti u obzir da novijim zgradama u centru je cijena stabilna, te su atraktivnije nego što su bile ranije. Cijena im i raste, ali s obzirom na to da ih je manje, ne utječu na cijene u centru, naglasio je.

Vujović je dodao da ljudi koji su preživjeli potres u Zagrebu žele ići izvan grada, te traže zemljišta da sami naprave kvalitetne i sigurne kuće. Naglasio je da je i koronavirus utjecao na odlazak iz samog centra Zagreba.

- Povećan je interes za perifernim lokacijama, te za kućama i zemljištima na takvim lokacijama, rekao je Borislav Vujović.

Istaknuo je da nije narasla cijena na tim lokacijama toliko, koliko se sada zemljišta i kuće prodaju na njima.

- Promet kuća je bio puno manji nego što je danas. Ipak se danas situacija promijenila, poručio je.

Što se tiče obale, rekao je da je veliki interes stranaca za kupnjom nekretnina.

- Ove godine je apsolutno bilo potražnje, dolaze naši tradicionalni kupci Slovenci, Austrijanci i Nijemci i traže nekretnine, rekao je.

Vujović je dodao da stranci ne traže samo apartmane prvi red do mora nego i kuće u izolaciji.

Vujović je rekao da se kolaps tržišta nije dogodio, ali da se ne očekuje ni rast. Dodao je da oni koji mogu iskoristiti subvencioniranje kredita preko APN-a neka to iskoriste.

Naglasio je da je sada drugačija situacija nego 2008. jer imamo povijesno niske kamate na štednju te na kredite.

- Teško je uspoređivati situaciju onda i sada, poručio je.

Tagovi: Boro Vujović, tržište nekretnina, centar Zagreba, potres u Zagrebu, kuće van Zagreba, zemljišta
PROČITAJ I OVO
Čak 85 posto hrvatskih kućanstava ima u vlasništvu kuću ili stan u kojoj žive
VIŠE NEGO U EU
Čak 85 posto hrvatskih kućanstava ima u vlasništvu kuću ili stan u kojoj žive
ZAGREB - Prosječna vrijednost neto imovine kućanstava u Hrvatskoj iznosi 107 tisuća eura, a 85 posto kućanstava ima u vlasništvu kuću ili stan u kojoj žive, što je znatno više nego u drugim članicama Europske unije, pokazuje analiza stručnjakinje Instituta za javne financije Marine Kunovac.
Evo kako da kupite stan bez novca za učešće
KUPOVINA STANA
Evo kako da kupite stan bez novca za učešće
BEOGRAD - Podizanje kredita je u većini slučajeva sastavni deo kupovine stana u našoj zemlji. Nakon odluke o potencijalnoj kupovini stana i dizanju kredita dolazi i najteža faza – učešće, pa osobe koje ne mogu da obezbede početni kapital odustaju od kupovine nekretnine.
Obujam građevinskih radova u kolovozu 3,4 posto veći nego lani
RAST
Obujam građevinskih radova u kolovozu 3,4 posto veći nego lani
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u kolovozu bio je 3,4 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, a u odnosu na srpanj manji je za 0,1 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Horvat: Nekretnine u vlasništvu države u vlasništvo lokalne samouprave
PLANOVI
Horvat: Nekretnine u vlasništvu države u vlasništvo lokalne samouprave
SPLIT - Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat najavio je u utorak na sastanku sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom da će se desetak nekretnina u toj županiji koje su u vlasništvu države dati jedinicama lokalne samouprave u njihovo vlasništvo.
Zaprimljen rekordni 4651 zahtjev za subvencionirane kredite
KREDITI
Zaprimljen rekordni 4651 zahtjev za subvencionirane kredite
ZAGREB - Završen je peti po redu krug prijava za subvencionirane stambene kredite na koji je zaprimljeno najviše zahtjeva do sad, njih 4651. Do sada je uz subvencije preko 13 000 mladih obitelji osiguralo sebi dom a u tim je obiteljima rođeno više od 2000 djece, priopćilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE