GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neizvjesnost na dubrovačkom tržištu nekretnina, cijene će padati

Neizvjesnost na dubrovačkom tržištu nekretnina, cijene će padati
ZASTOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2020 / 11:29
Autor: SEEbiz / Crozilla
ANALIZA - Tržište nekretnina na području duž jadranske obale, posebno luksuznih objekata za odmor, u velikoj je mjeri okrenuto prema stranim kupcima koji si ih mogu priuštiti.

No, brojne restrikcije nastale u cilju prevencije širenja korona virusa uvelike su se odrazile na zbivanja na tržištu nekretnina s obzirom da strani kupci i turisti trenutno nisu u mogućnosti dolaziti u Hrvatsku.


Otkazivanja dogovorenih razgledavanja nekretnina za prodaju ili najam, nemogućnost dolaska kupaca iz stranih zemalja, „izostanak“ turističke predsezone, neizvjesnost do kada će ovakva situacija trajati i kolike će posljedice ostaviti – samo je dio „popisa“ koji je posljednjih mjesec dana utjecao na tržište nekretnina.

Sve to nije zaobišlo niti Dubrovnik – grad čije su nekretnine premet želja brojnih domaćih i stranih kupaca, a koji na oglasniku Crozilla.com, visinom cijena nekretnina, već dugo drži visoko prvo mjesto.

„U posljednjih mjesec dana uvelike je opao interes bilo za kupnju bilo prodaju nekretnina, no potražnja za nekretninama nije u potpunosti prestala, što pokazuje da unatoč teškom stanju postoji određeni optimizam kod građana. Agencije se suočavaju s otkazivanjem razgledavanja ili pak s odgađanjem nekih prethodnih dogovora dok se situacija malo ne stabilizira.“ –  rekao je Goran Pikunić, vlasnik agencije za nekretnine
Libertas inženjering plus iz Dubrovnika.

„Kako se u ovom trenutku cijeli svijet bori s novonastalom situacijom oko koronavirusa, rekli bismo da je i trenutačno stanje na dubrovačkom tržištu nekretnina neizvjesno. Za sada nema većih promjena cijena, odnosno pada cijena. Za pretpostaviti je kako će se kontrakcija svjetskoga gospodarstva u dogledno vrijeme odraziti i na tržištu nekretnina u vidu smanjenja cijena.“ – dodao je Goran Pikunić.

Iako je tržište trenutno „uspavano“, cijene nekretnina koje se putem oglasnika Crozilla.com prodaju na dubrovačkom području bilježe tek blage mjesečne promjene, dok su na godišnjoj razini razlike ipak još uvijek dosta izražene.

Za kvadratni metar stana u Dubrovniku tijekom ožujka se na oglasniku Crozilla.com u prosjeku tražilo 4212 eura po kvadratu što u odnosu na mjesec ranije predstavlja mjesečni pad od 1 posto. No, navedeni je iznos i dalje viši od prošlogodišnjeg i to za 12,5 posto što Dubrovnik čini gradom s najvećim godišnjim porastom cijena stanova.

Razlika u cijenama kvadrata kuća i stanova u ožujku je iznosila 551 euro, pa se za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo oko 3660 eura.

Pojedine agencije možda neće prebroditi ovu krizu

„S obzirom na mjere kojima se pokušava suzbiti širenje koronavirusa trenutačno nismo u mogućnosti obavljati posao. Kako razgledanja nekretnina u ovom trenutku nisu moguća, otkazana su do daljnjeg.“ – rekao je Goran Pikunić, te dodao kako su agenti i dalje u stalnom kontaktu s kupcima i prodavateljima, osluškuju njihova zapažanja te nastoje predvidjeti razvoj situacije na tržištu.

„Očekujući smanjenu aktivnost na nekretninskom tržištu, posebno uslijed pada turističkoga prometa, moguće je da će biti potrebno neko vrijeme za stabilizaciju poslovanja agencija za nekretnine, a pojedine agencije možda i neće uspjeti prebroditi ovu krizu.“

Cijene više od lanjskih i u drugim gradovima na moru

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su tijekom ožujka cijene stanova i u drugim gradovima uz more bile više no u istom mjesecu lani. U Splitu se cijene narasle za 1,8 posto, pa se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 2997 eura, u Zadru za 2,7 posto i popele se na 2303 eura, a u Šibeniku za 7,3 posto, te su u prosjeku iznosile 2255 eura po kvadratu.

Tagovi: Dubrovnik, Libertas inženjering plus, tržište nekretnina u Dubrovniku, Goran Pikunić, luksuzne nekretnine
PROČITAJ I OVO
Lakušić: Početak obnova manjih zgrada u Zagrebu trebao bi krenuti do proljeća
NAJAVE
Lakušić: Početak obnova manjih zgrada u Zagrebu trebao bi krenuti do proljeća
ZAGREB - Dekan zagrebačkoga Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić ocijenio je u utorak da bi obnova manjih zgrada oštećenih u zagrebačkom potresu trebala krenuti do proljeća, dok će izvedba, rekonstrukcija i obnova objekata javne infrastrukture potrajati najmanje godinu dana.
Udvostručen broj kupljenih vikendica u Srbiji u poslednja tri meseca
TREND
Udvostručen broj kupljenih vikendica u Srbiji u poslednja tri meseca
BEOGRAD - Tražnja za vikendicama ne jenjava. Trend koji je započeo tokom korone, nastavljen je i posle vanrednog stanja, pa se beleži još veći promet tokom jula, avgusta i septembra ove godine.
Građevinski sektor: Stvaranje dodane vrijednosti najveća mana hrvatskih kompanija
MANE
Građevinski sektor: Stvaranje dodane vrijednosti najveća mana hrvatskih kompanija
ZAGREB - Trend postupnog oporavka hrvatskih građevinara, devastiranih u doba recesije 2009. - 2014., nastavljen je u prvoj polovici ove godine, pokazuje analiza koju je objavio Ekonomski institut Zagreb.
Čak 85 posto hrvatskih kućanstava ima u vlasništvu kuću ili stan u kojoj žive
VIŠE NEGO U EU
Čak 85 posto hrvatskih kućanstava ima u vlasništvu kuću ili stan u kojoj žive
ZAGREB - Prosječna vrijednost neto imovine kućanstava u Hrvatskoj iznosi 107 tisuća eura, a 85 posto kućanstava ima u vlasništvu kuću ili stan u kojoj žive, što je znatno više nego u drugim članicama Europske unije, pokazuje analiza stručnjakinje Instituta za javne financije Marine Kunovac.
Evo kako da kupite stan bez novca za učešće
KUPOVINA STANA
Evo kako da kupite stan bez novca za učešće
BEOGRAD - Podizanje kredita je u većini slučajeva sastavni deo kupovine stana u našoj zemlji. Nakon odluke o potencijalnoj kupovini stana i dizanju kredita dolazi i najteža faza – učešće, pa osobe koje ne mogu da obezbede početni kapital odustaju od kupovine nekretnine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE