GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neizvjesnost na dubrovačkom tržištu nekretnina, cijene će padati

Neizvjesnost na dubrovačkom tržištu nekretnina, cijene će padati
ZASTOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2020 / 11:29
Autor: SEEbiz / Crozilla
ANALIZA - Tržište nekretnina na području duž jadranske obale, posebno luksuznih objekata za odmor, u velikoj je mjeri okrenuto prema stranim kupcima koji si ih mogu priuštiti.

No, brojne restrikcije nastale u cilju prevencije širenja korona virusa uvelike su se odrazile na zbivanja na tržištu nekretnina s obzirom da strani kupci i turisti trenutno nisu u mogućnosti dolaziti u Hrvatsku.


Otkazivanja dogovorenih razgledavanja nekretnina za prodaju ili najam, nemogućnost dolaska kupaca iz stranih zemalja, „izostanak“ turističke predsezone, neizvjesnost do kada će ovakva situacija trajati i kolike će posljedice ostaviti – samo je dio „popisa“ koji je posljednjih mjesec dana utjecao na tržište nekretnina.

Sve to nije zaobišlo niti Dubrovnik – grad čije su nekretnine premet želja brojnih domaćih i stranih kupaca, a koji na oglasniku Crozilla.com, visinom cijena nekretnina, već dugo drži visoko prvo mjesto.

„U posljednjih mjesec dana uvelike je opao interes bilo za kupnju bilo prodaju nekretnina, no potražnja za nekretninama nije u potpunosti prestala, što pokazuje da unatoč teškom stanju postoji određeni optimizam kod građana. Agencije se suočavaju s otkazivanjem razgledavanja ili pak s odgađanjem nekih prethodnih dogovora dok se situacija malo ne stabilizira.“ –  rekao je Goran Pikunić, vlasnik agencije za nekretnine
Libertas inženjering plus iz Dubrovnika.

„Kako se u ovom trenutku cijeli svijet bori s novonastalom situacijom oko koronavirusa, rekli bismo da je i trenutačno stanje na dubrovačkom tržištu nekretnina neizvjesno. Za sada nema većih promjena cijena, odnosno pada cijena. Za pretpostaviti je kako će se kontrakcija svjetskoga gospodarstva u dogledno vrijeme odraziti i na tržištu nekretnina u vidu smanjenja cijena.“ – dodao je Goran Pikunić.

Iako je tržište trenutno „uspavano“, cijene nekretnina koje se putem oglasnika Crozilla.com prodaju na dubrovačkom području bilježe tek blage mjesečne promjene, dok su na godišnjoj razini razlike ipak još uvijek dosta izražene.

Za kvadratni metar stana u Dubrovniku tijekom ožujka se na oglasniku Crozilla.com u prosjeku tražilo 4212 eura po kvadratu što u odnosu na mjesec ranije predstavlja mjesečni pad od 1 posto. No, navedeni je iznos i dalje viši od prošlogodišnjeg i to za 12,5 posto što Dubrovnik čini gradom s najvećim godišnjim porastom cijena stanova.

Razlika u cijenama kvadrata kuća i stanova u ožujku je iznosila 551 euro, pa se za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo oko 3660 eura.

Pojedine agencije možda neće prebroditi ovu krizu

„S obzirom na mjere kojima se pokušava suzbiti širenje koronavirusa trenutačno nismo u mogućnosti obavljati posao. Kako razgledanja nekretnina u ovom trenutku nisu moguća, otkazana su do daljnjeg.“ – rekao je Goran Pikunić, te dodao kako su agenti i dalje u stalnom kontaktu s kupcima i prodavateljima, osluškuju njihova zapažanja te nastoje predvidjeti razvoj situacije na tržištu.

„Očekujući smanjenu aktivnost na nekretninskom tržištu, posebno uslijed pada turističkoga prometa, moguće je da će biti potrebno neko vrijeme za stabilizaciju poslovanja agencija za nekretnine, a pojedine agencije možda i neće uspjeti prebroditi ovu krizu.“

Cijene više od lanjskih i u drugim gradovima na moru

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su tijekom ožujka cijene stanova i u drugim gradovima uz more bile više no u istom mjesecu lani. U Splitu se cijene narasle za 1,8 posto, pa se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 2997 eura, u Zadru za 2,7 posto i popele se na 2303 eura, a u Šibeniku za 7,3 posto, te su u prosjeku iznosile 2255 eura po kvadratu.

Tagovi: Dubrovnik, Libertas inženjering plus, tržište nekretnina u Dubrovniku, Goran Pikunić, luksuzne nekretnine
PROČITAJ I OVO
BiH: Rast broja izgrađenih stanova, ali i prodaje
STANOGRADNJA
BiH: Rast broja izgrađenih stanova, ali i prodaje
SARAJEVO - Stanogradnja na jenjava u Bosni i Hercegovini uprkos visokoj inflaciji i skoku cijena građevinskog materijala.
Izraelski investitor zaključio kupovinu Delta City Malla Podgorica
FINALIZACIJA
Izraelski investitor zaključio kupovinu Delta City Malla Podgorica
PODGORICA - Izraelska tvrtka BIG Shopping Centers završila je akviziciju Delta City Mall Podgorica u Crnoj Gori za 95 miliona eura.
U planu rekonstrukcija Ušće šoping centra
PLANOVI
U planu rekonstrukcija Ušće šoping centra
BEOGRAD - Kompanija MPC Properties priprema projekat rekonstrukcije šoping centra Ušće, koji će, kako se navodi, funkcionalno obogatiti ponudu i osvežiti vizuelni karakter objekta, piše portal Beobuild.
Cijene stanova mogle bi odletjeti u nebo zbog nove direktive EU
REGULATIVA
Cijene stanova mogle bi odletjeti u nebo zbog nove direktive EU
ZAGREB - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno nam je iz više izvora u graditeljskoj branši.
Otvoren preuređeni Centar Kaptol
NOVO RUHO
Otvoren preuređeni Centar Kaptol
ZAGREB - Nakon nešto više od dvije godine radova na rekonstrukciji i preuređenja u investiciji vrijednoj oko 15 milijuna eura, sinoć je predstavljeno novo, osvježeno izdanje Centra Kaptol, prvog premium lifestyle i shopping centra u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE