GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neće vas iznenaditi: Evo gdje se bilježi daleko najveći rast cijena nekretnina

Neće vas iznenaditi: Evo gdje se bilježi daleko najveći rast cijena nekretnina
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2024 / 12:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ove godine bilježe se promjene u nekretninskim trendovima u popularnim obalnim regijama.

Najveći rast cijena zabilježen je u Dubrovniku, gdje su cijene stanova porasle s 4071 €/m² u 2023. godini na nevjerojatnih 5686 €/m² u 2024. godini, što predstavlja povećanje od 39,67%. Rovinj također bilježi značajan rast cijena stanova od 14,46%, dok je na otoku Krku rast cijena kuća iznosio 13,71%.

Analiza portala indomio.hr pokazuje da su cijene stanova općenito rasle više u usporedbi s kućama. Na primjer, u Šibeniku su cijene stanova porasle za 8,93%, dok su cijene kuća porasle za 11,05%. S druge strane, Split i Makarska zabilježili su pad cijena kuća, što može sugerirati zasićenje tržišta ili promjenu u preferencijama kupaca. Konkretno, cijene kuća u Splitu pale su za 6,84%, a u Makarskoj za 1,67%.

Dubrovnik je apsolutni lider u porastu cijena nekretnina s gotovo 40% rasta cijena stanova, što ukazuje na iznimno visoku potražnju i atraktivnost ovog grada. Otoci Hvar i Krk bilježe značajan porast cijena kuća, što odražava njihovu popularnost kao luksuznih destinacija. Na primjer, cijene kuća na Krku su porasle za 13,71% , dok su cijene kuća na Hvaru porasle za 11,72 %. S druge strane, Korčula je zabilježila pad cijena i stanova i kuća, što bi moglo ukazivati na promjene u turističkim trendovima ili uvjetima na tržištu. Cijene kuća na Korčuli pale su za 3,5 %, dok su cijene stanova smanjene za 6,01%.

„Rast cijena u većini obalnih gradova može se pripisati rastućoj potražnji, promjenama u turističkim preferencijama i tržišnim uvjetima. Međutim, pad cijena u Splitu i Makarskoj sugerira zasićenost tržišta ili promjenu preferencija kupaca.“ rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio d.o.o., koja upravlja mrežom portala za nekretnine Indomio.hr i Crozilla.com.

Matijević naglašava da su tražene cijene nekretnina na oglasniku Indomio formirane od strane prodavatelja, često različite od realiziranih cijena te su kalkulirane na bazi medijana, što ih čini pouzdanijim pokazateljem tržišne vrijednosti.

Tagovi: dubrovnik, makarska, split, krk, rovinj, nekretnine
PROČITAJ I OVO
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
STANOGRADNJA
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
BRUXELLES - Grupa Europske investicijske banke (EIB grupa) okupila je, po prvi put, više od 300 stručnjaka, kreatora politika i predstavnika iz institucija EU, općina i nacionalnih ministarstava kako bi povećali financijsku potporu za povećanje ponude pristupačnog i održivog stanovanja diljem Europe.
Njemačka stanogradnja tone sve dublje
LOŠ TREND
Njemačka stanogradnja tone sve dublje
BERLIN - Njemačka stanogradnja nikako ne izlazi iz dubokog zastoja - statistika od četvrtka pokazuje da broj zahtjeva za gradnju tone i moguće je da će godina biti rekordno niska.
SAD: Ubrzanje stanogradnje u lipnju
STANOGRADNJA
SAD: Ubrzanje stanogradnje u lipnju
WASHINGTON - U Sjedinjenim Državama u lipnju se počelo graditi tri posto više kuća i stanova nego u svibnju, izvijestilo je danas američko Ministarstvo trgovine. Na godišnjoj razini to iznosi 1,35 milijuna jedinica.
Njemački interes za hrvatskim nekretninama ponovno raste
SIGNALI
Njemački interes za hrvatskim nekretninama ponovno raste
ZAGREB - Njemački kupci oduvijek su pokazivali interes za nekretninama u Hrvatskoj, a nakon značajnog pada interesa prošle godine, kada su ih pretekli Slovenci, ovaj trend sada pokazuje znakove oporavka.
U svibnju izdano gotovo 10% više građevinskih dozvola
DOZVOLE
U svibnju izdano gotovo 10% više građevinskih dozvola
ZAGREB - U Hrvatskoj je u svibnju ove godine izdano 962 građevinske dozvole, što predstavlja rast od 9,8 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, izvijestio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE