GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavak rasta broja izdanih građevinskih dozvola

Nastavak rasta broja izdanih građevinskih dozvola
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2019 / 21:40
Autor: SEEbiz
ANALIZA - U srpnju ove godine izdano je 798 građevinskih dozvola (689 za zgrade i 109 za ostale građevine), što je 17,9% više nego u istom mjesecu prošle godine (20,0% više za zgrade i 5,8% više za ostale građevine). 

Uz stagnaciju u veljači, ukupan broj izdanih građevinskih dozvola na godišnjoj razini kontinuirano raste od početka ove godine, s nešto duljim kontinuitetom rasta broja dozvola za ostale građevine (rastu posljednjih deset mjeseci).

Riječ je o refleksiji rasta investicijske aktivnosti ohrabrene gospodarskim rastom te poduprte niskim troškovima financiranja, raspoloživim sredstvima iz fondova EU i poticajnim mjerama stambene politike. Istodobno je porasla i u dozvolama predviđena vrijednost radova (za 18,5%) na 4,1 milijardu kuna, što je najveći mjesečni iznos od prosinca 2010. (odnosno, kada je riječ o vrijednosti radova na ostalim građevinama, od svibnja 2009. godine), što upućuje na to da je u srpnju vjerojatno izdana građevinska dozvola za neki veći investicijski projekt.U takvim je okolnostima sumarno u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj izdanih građevinskih dozvola povećan za 12,2% (8,9% kod zgrada i 29,2% kod ostalih građevina), uz istodoban porast predviđene vrijednosti radova za 40,7% (26,2% kod zgrada i 60,5% kod ostalih građevina).

Pritom ukupan iznos predviđene vrijednosti radova od 20,3 milijarde kuna pripada povijesno najvišim vrijednostima kada se promatra razina ostvarenja u prvih sedam mjeseci neke godine. To pruža solidan temelj za dinamičan nastavak rasta građevinske aktivnosti, osobito jer je rast rasprostranjen na visokogradnju i niskogradnju. Pozitivne tendencije nastavljaju se i u stanogradnji s obzirom na to da je već osmi mjesec zaredom u izdanim građevinskim dozvolama predviđena gradnja više od tisuću stanova (u srpnju ove godine 1209 stanova), čime je broj izdanih dozvola za stanove u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećan za 40,5%, uz rast korisne površine stanova za 30,9%. Očito je da rast plaća i stambenih kredita uz pozitivna kretanja na tržištu rada i provedbu poticajnih mjera za kupnju stanova ohrabruje nove investicije u stanogradnju.

Dvoznamenkast rast broja izdanih građevinskih dozvola i predviđene vrijednosti radova upućuje na vjerojatan dinamičan rast građevinske aktivnosti u narednom razdoblju. To potvrđuju i podaci o vrijednosti novih narudžbi građevinskih poduzeća s 20 i više zaposlenih koja je u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasla za 12,1%. Pritom podaci povezani s građevinskim dozvolama i s novim narudžbama upućuju na potencijal snažnijeg rasta aktivnosti u niskogradnji u odnosu na visokogradnju, što je povezano s dinamiziranjem korištenja raspoloživih sredstava iz fondova EU. Stoga temeljni problem građevinske operative i dalje ostaje nedostatak dovoljnog broja radnika određenih struka.

Tagovi: građevinske dozvole, građevinski sektor, građevina
PROČITAJ I OVO
Sport Timeu odobrena kupovina dela imovine Mercatora-S
ZELENO SVETLO
Sport Timeu odobrena kupovina dela imovine Mercatora-S
BEOGRAD - Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je firmi Sport Time Balkans kupovinu dela imovine Mercatora-S u Beogradu, objavljeno je na sajtu Komisije.
Ukrajinski biznismen kupio otok u Ligurskom moru
SHOPPING
Ukrajinski biznismen kupio otok u Ligurskom moru
MILANO - Talijanski otok Gallinara u Ligurskom moru prodan je za više od 10 milijuna eura Ukrajincu Aleksandru Boguslajevu, prenijeli su talijanski mediji.
U Srbiji se traže kuće van gradova, stambeni krediti povoljniji nego u Hrvatskoj
TRŽIŠTE SE OPORAVLJA
U Srbiji se traže kuće van gradova, stambeni krediti povoljniji nego u Hrvatskoj
BEOGRAD - Tržište stambenih nekretnina se oporavilo, nakon pada od skoro 70 odsto za vreme vanrednog stanja, a cene su ostale gotovo nepromenjene, s tim što je povećana potražnja, kao i cena, kuća u prigradskim opštinama u okolini Beograda i drugih većih gradova.
BIG CEE preuzeo logističko-distributivni kompleks kompanije Kuehne+Nagel
LOGISTIKA
BIG CEE preuzeo logističko-distributivni kompleks kompanije Kuehne+Nagel
BEOGRAD - Najmoderniji logistički kapaciteti kompanije u Srbiji se danas prostiru na 17.000 kvadrata prostora u dugoročnom zakupu, i nalaze se u industrijskoj zoni Beograda, na granici Dobanovaca i Ugrinovaca.
Propala prodaja Beograđanke
NADMETANJE
Propala prodaja Beograđanke

BEOGRAD - Aktivista Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" Dobrica Veselinović odlučio je da prisustvuje javnom nadmetanju za prodaju dela čuvene zgrade "Beograđanka", ali se ispostavilo da cela stvar i nije tako "javna" kako je gradska vlast navela u saopštenju.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE