GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mnogi istarski gradovi dižu porez na kuće za odmor

Mnogi istarski gradovi dižu porez na kuće za odmor
NOVI NAMET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2023 / 10:48
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB – Najnovija porezna reforma omogućava povećanje poreza na kuće za odmor, odnosno vikendice za nekomercijalni smještaj, i to do maksimalnih pet eura po kvadratu godišnje, piše u petak Jutarnji list, navodeći da mnogi istarski gradovi dižu porez na kuće za odmor.
Tim bi iznosom općine i gradovi mogli nadoknaditi manjak svojih prihoda koji će nastati nakon ukidanja prireza. Dosad je taj porez, primjerice, u Istri koja ima tisuće kuća za odmor iznosio maksimalnih 15 kuna po kvadratu godišnje.

Prema izračunu, za vikendicu ili apartman od 80 kvadrata dosad se plaćalo 1200 kuna, odnosno 160 eura godišnje, a sada će taj račun iznositi, ako se općine i gradovi odluče maksimalno podići iznos za tu istu kvadraturu, 400 eura. Mnogi su istarski načelnici općina i gradova, gdje se nalazi velik broj vikendica i apartmana, pozdravili tu odluku, posebno gradonačelnici iz redova IDS-a.

– Mi smo odavno tražili da se taj iznos poveća jer se nije povećavao već 20 godina. Na razini cijele Istre taj je iznos 15 kuna po kvadratu. To je jako malo. Zato smo tražili da se poveća, ako ni zbog čega drugog, onda zbog inflacije i njezinih učinaka. Radi se prije svega o vikendicama koje su u vlasništvu stranaca. Samo na našem području ih je oko dvije tisuća – ističe IDS-ov gradonačelnik Novigrada Anteo Milos.

Rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga smatra da se i iznos od maksimalnih 5 eura po kvadratu treba dignuti, piše novinarka Jutarnjeg lista Barbara Ban.
Tagovi: kuće za odmor, Istra, Istarska županija
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE