GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministarstvo zaštite okoliša opet promijenilo stav: Golferski projekt na Srđu ponovo prihvatljiv za okoliš

Ministarstvo zaštite okoliša opet promijenilo stav: Golferski projekt na Srđu ponovo prihvatljiv za okoliš
SRĐ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2017 / 09:43
Autor: SEEbiz
;i:2;s:12:

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdalo je novo rješenje kojim se ocjenjuje kako je golferski projekt na Srđu iznad Dubrovnika prihvatljiv za okoliš. Prethodno, Upravni sud poništio je u rujnu prošle godine prvo takvo rješenje izdano u mandatu ministra Zmajlovića, što je bila jedna od tri presude kojima su dozvole za projekt na Srđu poništene, piše H-Alter.

Ovo novo rješenje koje je krajem listopada potpisao HDZ-ov ministar Tomislav Ćorić, izdano je nedugo nakon objave tvrtke investitora Razvoj Golf kako su zajedno sa svojim osnivačem, investicijskim društvom Elitech, pred arbitražnim sudom u Washingtonu podigli zahtjev za pokretanjem arbitražnog postupka "zbog totalne blokade projekta", kako je prenio Dubrovački list u rujnu.

"Tko može očekivati objektivnu odluku Ministarstva u tom slučaju? Mi smatramo da je riječ o nedopuštenom pritisku na hrvatske institucije i pravosuđe", komentirao je Enes Ćerimagić, pravnik iz Zelene akcije, jedne od udruga koje već godinama vode pravnu bitku protiv gradnje iznad Dubrovnika koja uključuje ne samo golf igrališta već i dva hotela, 240 vila, 400 apartmana ukupne kvadrature četiri puta veće od kvadrature naselja Nova Mokošica.

Prvo je Visoki upravni sud krajem 2014. ukinuo izmjene prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije iz 2006. godine kojom je projekt narastao tri puta, sa 100 na 310 hektara. Proširenje je potpisao tadašnji Sanaderov povjerenik Želimir Bosnić, iako za to nije imao ovlasti, što je sud ocijenio nelegalnim.

Nakon toga je Upravni sud, nakon tri i pol godine čekanja, poništio i rješenje o prihvatljivosti studije utjecaja na okoliš na temelju tužbe Zelene akcije, inicijative Srđ je naš i Udruženja hrvatskih arhitekata.Udruge su tvrdile kako je studija razmatrala samo utjecaj izgradnje golf igrališta na okoliš, a nije provjeravala utjecaj izgradnje vila i apartmana dostatnih za stanovanje 20.000 stanovnika na platou Srđa i utjecaj te izgradnje na svjetsku baštinu.

U veljači ove godine je Sud poništio i lokacijsku dozvolu izdanu tvrtki Razvoj Golf u listopadu 2015. u mandatu HNS-ove ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak-Taritaš, a koja je pokrivala gradnju golf igrališta veličine 18%2B9 rupa i spomenutih smještajnih kapaciteta, vodovoda i rekonstrukciju ceste od Jadranske magistrale do Bosanke.

I protiv rješenja Ćorićevog Ministarstva Zelena akcija i inicijativa Srđ je naš podići će novu upravnu tužbu, najavili su.

Tagovi: Ministarstvo zaštite okoliša, golf na Srđu, Srđ je naš, Tomislav Ćorić, Zelena akcija, Enis Ćerimagić, Mihael Zmajlović
PROČITAJ I OVO
Delta Holding nije učestvovao na ponovljenom tenderu za kupovinu Sava Centra
TENDERI
Delta Holding nije učestvovao na ponovljenom tenderu za kupovinu Sava Centra
BEOGRAD - "Delta Holding nije učestvovao na ponovljenom tenderu za kupovinu Sava Centra, koji je istekao danas. Ponuđena cena od 21,9 miliona evra i ulaganje od 60 miliona evra, koje naši konsultanti smatraju neophodnim, čine ovu investiciju neisplativom u razumnom roku".
U Beogradu 2.000 aktivnih gradilišta
GRADILIŠTA
U Beogradu 2.000 aktivnih gradilišta
BEOGRAD - Glavni urbanista Marko Stojčić rekao je da ovog septembra prema proceni u Beogradu ima oko dve hiljade aktivnih gradilišta.
Kupcu Češke vile dodatna godina za realizaciju ugovorenog
ROKOVI
Kupcu Češke vile dodatna godina za realizaciju ugovorenog
ZAGREB - Kupcu bivše državne nekretnine Češka vila na Visu - tvrtki Philip Vermeulen, Vlada je u četvrtak odobrila dodatnu godinu dana za realizaciju obveza iz kupoprodajnog ugovora, jer zbog pandemije i postupanja upravnih tijela nije uspjela obaviti što se tražilo u prvoj godini od njegova sklapanja.
Vodeći svjetski posrednik u prometu luksuznim nekretninama odsad i u Hrvatskoj
ŠIRENJE
Vodeći svjetski posrednik u prometu luksuznim nekretninama odsad i u Hrvatskoj
ZAGREB - Vodeći svjetski posrednik u prometu luksuznim nekretninama, Christies International Real Estate, proširio je svoje poslovanje na Hrvatsku kroz pridruženo društvo Remington Realty Hrvatska.
Dubrovnik: Ovo je najbolje vrijeme za kupnju nekretnine
TRŽIŠTE U PADU
Dubrovnik: Ovo je najbolje vrijeme za kupnju nekretnine
DUBROVNIK - Iako svijet potresa globalna korona kriza, u Dubrovniku je ovo vrijeme najbolje moguće za kupnju nekretnine. Tko može, trebao bi realizirati kupnju do 1. lipnja sljedeće godine kad se zbog laganog oporavka turizma očekuje kakva-takva stabilizacija tržišta. A nije loš tajming ni za kupnju nove nekretnine, reći će upućeni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE