GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministarstvo poljoprivrede osnovalo tijelo za analizu raspolaganja državnim zemljištem

Ministarstvo poljoprivrede osnovalo tijelo za analizu raspolaganja državnim zemljištem
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2021 / 09:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede osnovalo je radnu skupinu koja bi u kratkom roku trebala analizirati stanje na terenu i predložiti unapređenja raspolaganja poljoprivrednim i šumskim zemljištem u vlasništvu države.

Cilj je što je moguće učinkovitije raspolagati tim zemljištem, rekli su Hini iz Ministarstva.

"Radna skupina je odmah po osnivanju prošloga tjedna započela s radom, s temeljnim zadatkom da u kratkom roku, koliko će to dozvoljavati sveobuhvatnost materije, napravi pregled stanja na terenu i prijedloge za unapređenje raspolaganja poljoprivrednim i šumskim zemljištem u vlasništvu države, kao i da pomno analizira sve primjedbe pristigle u postupku e-savjetovanja za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu", odgovorili su iz Ministarstva na Hinin upit vezan uz medijske napise kako su sve češće indicije da se poljoprivrednici ne drže odredbi ugovora o zakupu zemljišta.

Naime, kako pišu mediji, ugovore o zakupu najčešće krše stočari pa tako primjerice neki umjesto uzgoja stoke, uzgajaju ratarske kulture čime krše ugovor, ali i nanose štetu državi zbog oskudnog stočnog fonda te uzimaju poticaje za ratarstvo koji im ne pripadaju.

U Ministarstvu kažu kako će zadaće novoosnovane radne skupine biti "analiza provođenja održavanja i zaštite poljoprivrednog zemljišta, analiza i praćenje izvršenja gospodarskih programa te kontrola njihove provedbe, analiza i nastavak rada na prijedlozima unapređenja zakupa šumskog zemljišta u vlasništvu države, analiza provedbe Mjere 11 Ekološka poljoprivreda u cilju davanja prijedloga za daljnje poboljšanje itd."

Naglašavaju kako je temeljna zadaća radne skupine "argumentirano ocijeniti učinkovitost korištenja poljoprivrednog zemljišta i dati precizne preporuke za unapređenje, pri čemu kontrola nije cilj već jedno od sredstava".

Pored nadzora Državnog inspektorata, a sukladno revizorskim nalazima, potrebno je uspostaviti i druge mehanizme praćenja provedbe, kažu u resornom ministarstvu.

Ističu i kako je prije donošenja zaključaka te eventualnih postupanja potrebno provesti analize po svim segmentima, na kojima se počelo raditi odmah po osnivanju radne skupine.

Tagovi: Ministarstvo poljoprivrede, poljoprivredno zemljište
PROČITAJ I OVO
U posljednjih godinu dana interes za kupnju kuća u Zagrebu pao 10 posto
INTERES
U posljednjih godinu dana interes za kupnju kuća u Zagrebu pao 10 posto
ZAGREB - U posljednjih 12 mjeseci interes za kupnju kuća u Zagrebu pao je za 10 posto, dok je istovremeno znatno porastao interes za kuće u Gorskom kotaru, Lici i Istri, pokazuje analiza internetskog oglasnika Njuškalo objavljena u petak.
Vrijednost građevinskih radova 2020. porasla 6,8 posto
RAST
Vrijednost građevinskih radova 2020. porasla 6,8 posto
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima prošle je godine u odnosu na 2019. porasla za 6,8 posto, dok je vrijednost novih narudžbi istovremeno pala za 6,9 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
APN: Zahtjevi za subvencioniranje stambenih kredita zaprimaju se od 29. ožujka
KREDITI
APN: Zahtjevi za subvencioniranje stambenih kredita zaprimaju se od 29. ožujka
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u srijedu je objavila oglas o početku subvencioniranja stambenih kredita, u kojemu stoji da će se zahtjevi za subvencije u novom krugu zaprimati od 29. ožujka ove godine.
Ikea lansirala kućice za bijeg iz grada (VIDEO)
NOVI ISKORAK
Ikea lansirala kućice za bijeg iz grada (VIDEO)
ZAGREB - Ikea donekle promijenila svoj fokus i sada se bavi izradom sićušnih kuća.
Bivši slovenski premijer kupio kuću s pogledom na Brijune
SHOPPING
Bivši slovenski premijer kupio kuću s pogledom na Brijune
PULA - Istra je mamac za strane poduzetnike i poslovne ljude koji kupuju nekretnine za odmor, a sve ih je više koji se odlučuju i trajno preseliti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE