GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Matijević: Za kupovinu hotela Slavija ponudili smo višu cenu od minimalne za licitaciju

Matijević: Za kupovinu hotela Slavija ponudili smo višu cenu od minimalne za licitaciju
HOTELI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2023 / 16:47
Autor: SEEbiz / BETA
BEOGRAD - Zoran Matijević, suvlasnik kompanije Industrija mesa "Matijević", koja je zaintersovana za kupovinu beogradskog hotela "Slavija", rekao je danas da čekaju da se država izjasni o njihovoj ponuđenoj ceni, koja je veća od minimalne za učešće na javnom nadmetanju, kao i da veruje da neće biti dodatnih razloga koji bi ih naterali da odustanu od te namere.

"Posle konstatacije da smo jedini dali ponudu, iako je bilo više i stranih kompanija zainteresovanih za kupovinu hotela "Slavija", preostaje da država, kao vlasnik tog objekta, još jednom pregleda našu dokumentaciju i izjasni se u roku od oko 15 dana. Ne znam kakva je dalja procedura, da li je moguća licitacija, ali znam da je jedan od uslova za prihvatanje naše ponude da cena ne sme biti niža od minimalne, koju je utvrdila država i iznosi 24,9 miliona evra", rekao je Matijević za Betu.

On je rekao da veruje da neće biti dodatnih zahteva koji bi ih naterali da odustanu od kupovine, a to bi značilo da bi izgubili depozit od 2,5 miliona evra.

Ministarstvo pirvrede oglasilo je u oktobru privatizaciju preduzeća "Slavija hoteli", metodom prikupljanja ponuda i javnim nadmetanjem. Na prodaju je ponuđen kompleks od tri objekta na raskrsnici Slavija, koji se nalaze između Bulevara oslobođenja i Makenzijeve ulice.

Početna cena za sve objekte bila je 24,9 miliona evra, a dokumentaciju za kupovinu hotela otkupilo je osam kompanija.

Ponudu je dostavila samo kompanije "Matijević", odnosno njene firme za nekretnine Mat rilestejt, pa licitacija nije održana.

Matijević je rekao da je "zatečen" činjenicom da nije bilo više ponuda, s obzirom na veliko interesovanje i upitao "da li oni znaju nešto o hotelu što sam ne zna".

"Mi smo pre nekoliko godina pokušali da kupimo deo tog hotela, 'Slavija luks', ali je to poništeno zbog sudskog spora. Sada smo u kupovinu ušli srcem, a možda su drugi odustali zbog, kako se nagoveštava, 'pucanja balona' biznisa sa nekretninama", rekao je Matijević.

Naveo je da su hotelski objekti "Slavije" stari, jer su građeni pre 50 godina i da nema dovoljno garažnih mesta, pa će minimalna ulaganja za renoviranje biti 50 miliona evra.

Plan je, kako je rekao, da se, ako se prihvati njihova ponuda, deo hotelskog komleksa, hotel "Slavija luks" koji je bio garni hotel (uključuje samo spavanje i doručak), već sledeće godine stavi u funkciju, a ostatak bi se pripremio za prijem gostiju za specijalizovanu međunarodnu izložbu EKSPO 2027.

Sva tri objekta hotela "Slavija", stari deo, kula i Slavija luks, poseduju, prema njegovim rečima, 300 soba, jednokrevetnih, dvokrevetnih i trokrevetnih, i u vlasništvu su države.

Finansijski izveštaji pokazuju da su prošle godine hoteli ostvarili prihod od 3,9 miliona evra, oko 800.000 evra više nego godinu pre. Uz rashode od oko četiri miliona evra, 2022. su završili sa gubitkom od oko 68.000 evra, a imaju 100 radnika.

Hoteli "Slavija" nekada su poslovali kao deo nacionalnog avio-prevoznika JAT. Izdvojeni su iz kompanije 2005. kao jedno od nekoliko zavisnih preduzeća i prešli su u vlasništvo države.

Kompanija "Matijević" je pre pet godina, kupila "Slaviju luks" koji je noviji deo hotela za 6,5 miliona evra jer ga je sudski izvršitelj ponudio na prodaju, ne čekajući odluku suda o tome da li duguju firmi Branislava Šaranovića Fil Šar 1,6 miliona evra. Kompanija "Matijević" je odustala od te kupovine kada je Privredni sud osporio odluku izvršitelja i samu prodaju.

Mat rilestejt u svom vlasništvu ima pet hotela, tri su u Novom Sadu - "Centar", "Aleksandar" i "Ribarsko ostrvo", u Zrenjaninu je hotel "Vojvodina", a na Trgu republike u Beogradu "Beograd – Centar 1".

Tagovi: MARIJEVIĆ, SLAVIJA, HOTEL SLAVIJA, BEOGRAD
PROČITAJ I OVO
Bačić: Prioritet će nam biti biti dostupno stanovanje za mlade
PRIORITETI
Bačić: Prioritet će nam biti biti dostupno stanovanje za mlade
ZAGREB - Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je danas da će prioriteti tog ministarstva u novom mandatu biti nastavak obnove nakon potresa, omogućavanje dostupnog stanovanja mladima i novi zakon o prostornom uređenju.
Cijene nekretnina eksplodirale u jednoj hrvatskoj regiji
TRENDOVI
Cijene nekretnina eksplodirale u jednoj hrvatskoj regiji
ZAGREB - Trend pada prodaje nekretnina na Jadranu nastavlja se i ove godine, prvenstveno, kažu stručnjaci, zbog recesije u Njemačkoj.
Kina predlaže kupnju komercijalnih stanova kako bi potaknula tržište nekretnina
POTICAJI
Kina predlaže kupnju komercijalnih stanova kako bi potaknula tržište nekretnina
PEKING - Očekuje se da će Kina, koja se još uvijek nosi s krizom na tržištu nekretnina, smanjiti minimalnu stopu predujma za one koji prvi put kupuju stan, a također je predložila da vlada otkupi komercijalne nekretnine.
U travnju u SAD-u pad stambene novogradnje
STANOVI
U travnju u SAD-u pad stambene novogradnje
WASHINGTON - U SAD-u se u travnju biježi pad novoizgrađenih stanova.
Ranilović: Većina nekretnina, posebno onih rabljenih, na tržištu se ne mogu prodati po traženim cijenama
CIKLUS
Ranilović: Većina nekretnina, posebno onih rabljenih, na tržištu se ne mogu prodati po traženim cijenama
ZADAR - Tržište nekretnina je ušlo u novi ciklus, obilježenom usporavanjem koje se ogleda prije svega u padu prometa nekretninama, rečeno je na otvaranju 37. Foruma poslovanja nekretninama, koji se u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Udruženja poslovanja nekretninama HGK održava u Zadru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE