GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marles prošle godine prodao gotovo trećinu kuća više nego 2019.

Marles prošle godine prodao gotovo trećinu kuća više nego 2019.
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 14:21
Autor: SEEbiz
LJUBLJAA - Marles, najstariji, najveći i vodeći slovenski proizvođač drvenih montažnih kuća, ušao je u 2021. godinu s cjelovitom knjigom narudžbi.

Godine 2020. prodali su 30 posto više objekata nego godinu prije. Rast prodaje zabilježen je i na domaćem i na svim stranim tržištima. Uspješni su i u drugim područjima.

Prema riječima Mateja Vukmaniča, direktora tvrtke Marles hiše Maribor, 2020. godina započela je vrlo optimistično. Imali su dovoljno narudžbi za cijelu godinu, a proizvodnju su premjestili s dvije lokacije na jednu u Lovrencu na Pohorju i u potpunosti obnovili i modernizirali hardver. Pritom su poboljšali radne uvjete, povećali proizvodni kapacitet i postigli veću fleksibilnost, omogućavajući im lakše prilagođavanje tržišnim kolebanjima. Tada još nisu bili svjesni kako će to doći do njih u vrijeme epidemije, koja je proglašena samo nekoliko tjedana kasnije.

"Neposredno nakon proglašenja epidemije, talijansko i švicarsko tržište su nam bila zatvorena, gdje nismo mogli izvršiti planirane instalacije", objasnio je sugovornik.

Stoga su svi kapaciteti preusmjereni na proizvodnju za domaće i austrijsko tržište te na proizvodnju većeg broja modularnih jedinica za njemačko tržište. Međutim, u drugoj polovici godine bilo je suprotno. Prema Vukmaniču, upravne jedinice u Sloveniji su na proljeće zbog epidemije praktički prestale izdavati građevinske dozvole. Za Marles je to značilo da, unatoč punoj knjizi narudžbi kuća za slovensko tržište u drugoj polovici godine, nije mogao proizvesti u planiranoj mjeri. Ovaj put su se prilagodili ubrzavanjem proizvodnje za strana tržišta, gdje se situacija znatno popravila. Tako su nadoknadili sve gubitke zabilježene na inozemnim tržištima u prvoj polovici godine, a istodobno nadoknadili gubitak na domaćem tržištu, koji je rezultat kašnjenja u izdavanju građevinskih dozvola.

Posebnu ulogu 2020. godine u Marlesu su imali modularni građevinski projekti koje Marles proizvodi za poznatog njemačkog partnera. Modularne jedinice, koje su rezultat vlastitog razvoja i za koje je tvrtka već osvojila brojne međunarodne nagrade, izrađene su od drvene nosive konstrukcije bez čeličnih ili drugih metalnih okvira. Pojedinačni dijelovi, poput zidova i podno-krovne konstrukcije, proizvode se u vlastitoj režiji, nakon čega slijedi montaža pojedinačnih sklopova i cjelovito izvođenje građevinske izrade, koja završava ugradnjom sanitarne opreme i kuhinje.

Treba naglasiti da se ove modularne jedinice ne mogu poistovjetiti s mobilnim kućicama, poznatijim iz smještaja za odmor, jer nisu namijenjene stalnom boravku, već samo sezonskim ili privremenim, dok su modularne jedinice koje proizvodi Marles izrađene od istih konstrukcija kao i ostale pasivne kuće tvrtke Marles i stoga su namijenjene stalnom boravku s ugrađenim podnim grijanjem i dizalicom topline. U tako modularnu Marlesovu zgradu, koja u obliku dvosobnog ili trosobnog stana ima više od 50 m2 stambenog prostora, moguće je useliti odmah nakon isporuke i ugradnje.

Samo u 2020. godini Marles je proizveo i instalirao nešto manje od 100 sličnih modularnih jedinica u ukupnom iznosu od nešto više od 5 milijuna eura; ističu se projekti za njemačke gradove Esslingen, Kernen i Böblingen, a potonji se sastoji od 28 modularnih jedinica po principu "ključ u ruke", proizvedenih, isporučenih i uspješno isporučenih investitoru u rekordnom roku od 3 mjeseca od potpisivanja ugovora.

Uzor su kuća u Beču i zgrada budućeg Dom24h u Limbušu. Govoreći o projektima na stranim tržištima, valja spomenuti izgradnju nove makete kuće u Austriji, koju je austrijska podružnica Marles Fertighaus sagradila unaselju montažnih kuća Blaue Laguna u Beču. To je razvojno i tehnološki napredna gotovo nultoenergetska kuća s kojom se žele obratiti uglavnom mladim obiteljima. Podrumska prizemnica ima 150 četvornih metara stambenog prostora, a u istom velikom podrumu postavljen je vrhunski centar za uzorkovanje, gdje će kupci moći birati između najnovijih i tehnološki naprednih rješenja.

Tagovi: Marles, montažne kuće, Marles Fertighaus, Matej Vukmanič, Marles hiše Maribor
PROČITAJ I OVO
Ponuđeno sedam nekretnina Beogradske banke u stečaju
PRODAJA
Ponuđeno sedam nekretnina Beogradske banke u stečaju
BEOGRAD – Sedam nekretnina čija je vrednost procenjenja od 20.000 do 141.000 evra u vlasništvu Beogradske banke A.D. u stečaju, ponuđeno je na prodaju neposrednom pogodbom uz elektronsko poboljšanje ponuda, objavila je Agencija za osiguranje depozita (AOD) koja je stečajni upravnik.
IKEA započela gradnju trgovačkog centra AVA Shopping Park
INVESTICIJE
IKEA započela gradnju trgovačkog centra AVA Shopping Park
BEOGRAD - Kompanija IKEA će ovom investicijom, vrednom više od 50 miliona evra, stvoriti priliku za zapošljavanje oko 400 ljudi u Srbiji.
Rekordne cijene rabljenih stanova u slovenskim gradovima
STANOVI
Rekordne cijene rabljenih stanova u slovenskim gradovima
LJUBLJANA - Zbog hitne situacije mnogi su očekivali da će nekretnine pojeftiniti. Dogodilo se upravo suprotno. Prema podacima Geodetske uprave Slovenije, prosječna cijena rabljenog stana prvi je put prošle godine premašila 2.900 eura po m2.
Korona u Puli dovela do rasta cijena nekretnina
PARADOKSI
Korona u Puli dovela do rasta cijena nekretnina
PULA - Usprkos pandemiji koronavirusa u Puli se grade novi stanovi na sve strane, između ostalog i na vrlo atraktivnim lokacijama, a cijene ne samo da ne padaju, nego rastu.
RGZ: Promet nekretnina veći za četvrtinu, novca više za 40%
RAST
RGZ: Promet nekretnina veći za četvrtinu, novca više za 40%
BEOGRAD – Na tržištu nepokretnosti Srbije tokom marta zabeležen obim prometa za četvrtinu veći nego u februaru, a vrednost sklopljenih ugovora je veća za skoro 40 procenata, saopštio je danas Republički geodetski zavod (RGZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE