GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marles prošle godine prodao gotovo trećinu kuća više nego 2019.

Marles prošle godine prodao gotovo trećinu kuća više nego 2019.
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 14:21
Autor: SEEbiz
LJUBLJAA - Marles, najstariji, najveći i vodeći slovenski proizvođač drvenih montažnih kuća, ušao je u 2021. godinu s cjelovitom knjigom narudžbi.

Godine 2020. prodali su 30 posto više objekata nego godinu prije. Rast prodaje zabilježen je i na domaćem i na svim stranim tržištima. Uspješni su i u drugim područjima.

Prema riječima Mateja Vukmaniča, direktora tvrtke Marles hiše Maribor, 2020. godina započela je vrlo optimistično. Imali su dovoljno narudžbi za cijelu godinu, a proizvodnju su premjestili s dvije lokacije na jednu u Lovrencu na Pohorju i u potpunosti obnovili i modernizirali hardver. Pritom su poboljšali radne uvjete, povećali proizvodni kapacitet i postigli veću fleksibilnost, omogućavajući im lakše prilagođavanje tržišnim kolebanjima. Tada još nisu bili svjesni kako će to doći do njih u vrijeme epidemije, koja je proglašena samo nekoliko tjedana kasnije.

"Neposredno nakon proglašenja epidemije, talijansko i švicarsko tržište su nam bila zatvorena, gdje nismo mogli izvršiti planirane instalacije", objasnio je sugovornik.

Stoga su svi kapaciteti preusmjereni na proizvodnju za domaće i austrijsko tržište te na proizvodnju većeg broja modularnih jedinica za njemačko tržište. Međutim, u drugoj polovici godine bilo je suprotno. Prema Vukmaniču, upravne jedinice u Sloveniji su na proljeće zbog epidemije praktički prestale izdavati građevinske dozvole. Za Marles je to značilo da, unatoč punoj knjizi narudžbi kuća za slovensko tržište u drugoj polovici godine, nije mogao proizvesti u planiranoj mjeri. Ovaj put su se prilagodili ubrzavanjem proizvodnje za strana tržišta, gdje se situacija znatno popravila. Tako su nadoknadili sve gubitke zabilježene na inozemnim tržištima u prvoj polovici godine, a istodobno nadoknadili gubitak na domaćem tržištu, koji je rezultat kašnjenja u izdavanju građevinskih dozvola.

Posebnu ulogu 2020. godine u Marlesu su imali modularni građevinski projekti koje Marles proizvodi za poznatog njemačkog partnera. Modularne jedinice, koje su rezultat vlastitog razvoja i za koje je tvrtka već osvojila brojne međunarodne nagrade, izrađene su od drvene nosive konstrukcije bez čeličnih ili drugih metalnih okvira. Pojedinačni dijelovi, poput zidova i podno-krovne konstrukcije, proizvode se u vlastitoj režiji, nakon čega slijedi montaža pojedinačnih sklopova i cjelovito izvođenje građevinske izrade, koja završava ugradnjom sanitarne opreme i kuhinje.

Treba naglasiti da se ove modularne jedinice ne mogu poistovjetiti s mobilnim kućicama, poznatijim iz smještaja za odmor, jer nisu namijenjene stalnom boravku, već samo sezonskim ili privremenim, dok su modularne jedinice koje proizvodi Marles izrađene od istih konstrukcija kao i ostale pasivne kuće tvrtke Marles i stoga su namijenjene stalnom boravku s ugrađenim podnim grijanjem i dizalicom topline. U tako modularnu Marlesovu zgradu, koja u obliku dvosobnog ili trosobnog stana ima više od 50 m2 stambenog prostora, moguće je useliti odmah nakon isporuke i ugradnje.

Samo u 2020. godini Marles je proizveo i instalirao nešto manje od 100 sličnih modularnih jedinica u ukupnom iznosu od nešto više od 5 milijuna eura; ističu se projekti za njemačke gradove Esslingen, Kernen i Böblingen, a potonji se sastoji od 28 modularnih jedinica po principu "ključ u ruke", proizvedenih, isporučenih i uspješno isporučenih investitoru u rekordnom roku od 3 mjeseca od potpisivanja ugovora.

Uzor su kuća u Beču i zgrada budućeg Dom24h u Limbušu. Govoreći o projektima na stranim tržištima, valja spomenuti izgradnju nove makete kuće u Austriji, koju je austrijska podružnica Marles Fertighaus sagradila unaselju montažnih kuća Blaue Laguna u Beču. To je razvojno i tehnološki napredna gotovo nultoenergetska kuća s kojom se žele obratiti uglavnom mladim obiteljima. Podrumska prizemnica ima 150 četvornih metara stambenog prostora, a u istom velikom podrumu postavljen je vrhunski centar za uzorkovanje, gdje će kupci moći birati između najnovijih i tehnološki naprednih rješenja.

Tagovi: Marles, montažne kuće, Marles Fertighaus, Matej Vukmanič, Marles hiše Maribor
PROČITAJ I OVO
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
PRODAJA
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
BEOGRAD - Hotel Jugoslavija prodan je u petak na dražbi po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinar, što je nešto više od 27 milijuna eura. Kupac je MV Investment u vlasništvu Millennium tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE