GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Manhattan: Prodaja nekretnina stala, cijene će oštro pasti

Manhattan: Prodaja nekretnina stala, cijene će oštro pasti
ZASTOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2020 / 19:02
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Prodaja nekretnina na Manhattanu zaustavila se krajem ožujka, a neki stručnjaci iz industrije kažu da bi cijene mogle pasti 30% ili više nakon što se aktivnost nastavi, piše CNBC.

Ukupni volumen prodaje zapravo se povećao za 14% u prva tri mjeseca 2020. godine, pojačan snažnim siječnjem i veljačom, navodi se u izvješću Douglasa Ellimana i Millera Samuela. Ali prosječna prodajna cijena jednog manhattanskog stana pala je za 11% u kvartalu, na 1.887.740 dolara.

Posljednja dva tjedna u ožujku, kada je koronavirus počeo stvarno udarati na područje New Yorka, tržište je iznenada ostalo u šoku. Prema tržišnom izvješću Olshan Realtyja, u posljednjem tjednu ožujka potpisana su samo dva ugovora veća od četiri milijuna dolara - najgori tjedan od kolovoza 2009. godine, kada je financijska kriza potresla tržišta.

Najveći znak problema su popisi. Broj novih popisa u posljednjem tjednu ožujka potonuo je 85% u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana, objavio je UrbanDigs. Prodavači su također povukli postojeće unose s tržišta, jer kupci ne mogu ili ne žele pregledati apartmane usred izbijanja. Broj izlazaka s tržišta skočio je za 68% na godišnjoj razini, objavio je UrbanDigs.

UrbanDigs očekuje da će tržište biti većinom u zastoj, kako se smanjuju rasponi između traženih i kupovnih cijena nekretnina.

Veliko je pitanje kako će izgledati cijene kad se tržište počne oporavljati - bilo ljeti ili na jesen.

Prodaja i cijene nekretnina na Manhattanu već su bile usred dvogodišnjeg pada prije pandemije koronavirusa, a prekomjerna ponuda stanova, porezne promjene i nedostatak stranih kupaca su poprilično ometali prodaju.

Pad pandemije i krah burze vjerojatno će izazvati još jedan pad cijena. Jonathan Miller, izvršni direktor Millera Samuela, rekao je da su prosječne cijene tijekom financijske krize i terorističkih napada 11. rujna u kratkom vremenu pale između 25% i 30%, od tržišnih dosega do najnižih tržišnih. Nešto slično moglo bi se dogoditi i tijekom aktualne krize.

Tagovi: Manhattan, New York, UrbanDigs, Millera Samuel, tržište nekretnina, koronavirus u SAD-u,
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE