GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljanski stanovi dvostruko skuplji od mariborskih

Ljubljanski stanovi dvostruko skuplji od mariborskih
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2020 / 10:13
Autor: SEEbiz / siol.net
LJUBLJANA - Slovensko tržište nekretnina u prošloj godini se smirilo, kako u pogledu transakcija, tako i cijena nekretnina.

Rabljeni stanovi su u Ljubljani dvostruko skuplji nego u Mariboru, a cijene im od početka 2018. godine stagniraju. Za isti veliki stan u Ljubljani trebali biste raditi čak četiri godine duže nego u štajerskom glavnom gradu.

Najveći procvat nekretnina je iza nas. Cijene su se ublažile u prošloj godini, broj transakcija u prvoj polovici prošle godine bio je najniži od 2016. godine, a oglasi na portalima za nekretnine ne mijenjaju se tako brzo kao prije godinu dana.

Nakon financijske krize, preokret na tržištu nekretnina dogodio se početkom 2015. godine, kada je trend broja prodanih kuća i kuća počeo rasti. Do prve polovice prošle godine cijene su u cijeloj zemlji porasle za 30 posto u odnosu na 2015. godinu, a od 2018. godine cijene su se smanjile, uglavnom na štetu stagnacije u glavnom gradu, prema podacima Geodetske uprave.

"Cijene su vjerojatno dosegle vrhunac. One su toliko visoke kao prije krize i, logično je, ovdje će se negdje zaustaviti. Cijene stanova iz druge ruke mogu biti toliko visoke jer novih nema", rekao je Roman Prskalo iz Metropole IN za Siol.net i dodaje kako bi rabljeni stanovi trebali biti 400-500 eura  po četvornom metru jeftiniji od stanova iz novih zgrada.

U prvoj polovici prošle godine cijene kvadratnog metra rabljenog stana u Ljubljani iznosile su gotovo 2.800 eura i već su premašile rekordne cijene u 2008., prije financijske krize. Gledajući informacije na najvećem portalu nekretnina nekretnine.net, cijene oglašenih stanova u glavnom gradu između ožujka i studenog prošle godine često prelaze tri tisuće eura.

Tagovi: ljubljanski stanovi, Ljubljana, Maribor, slovensko tržište nekretnina, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE