GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

La Mula: Poreč dobiva veliki stambeno-poslovni kompleks vrijedan 200 milijuna kuna

La Mula: Poreč dobiva veliki stambeno-poslovni kompleks vrijedan 200 milijuna kuna
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2021 / 22:06
Autor: SEEbiz
POREČ - Ovog tjedna konačno je, nakon gotovo dvogodišnjih priprema i usuglašavanja, pravomoćnom postala građevinska dozvola za gradnju stambeno-poslovnog kompleksa "La Mula" koji će se izgraditi na lokaciji starog nogometnog igrališta u Poreču.

Radi se o reprezentativnom objektu, u ovom trenutku vjerojatno najljepšem i najatraktivnijem koji se gradi u Istri, i to unatoč korona krizi koja je zaustavila brojne velike investicije, piše Glas Istre.

Po mnogima, kao i po procjenama dijela struke, Istra dosad nije imala ovakav tip objekta najviše kategorije koji je lociran uz staru gradsku jezgru, namjena mu je stambeno-poslovna te ima izuzetno kvalitetno riješeno pitanje parkinga.

Ukratko, na jednom mjestu sjedinjeni su funkcionalnost, ljepota, luksuz i korisnost. Ono što posebno plijeni pažnju je arhitektonsko rješenje "La Mule" koje je izuzetno zanimljivo te će u potpunosti izmijeniti vizuru tog dijela Poreča.

"La Mula" će se sastojati od prizemlja u kojem će biti oko 2.500 četvornih metara poslovnih prostora, dok će se na prvoj, drugoj i trećoj etaži te galeriji na vrhu izgraditi 106 stanova, od kojih će dio biti i dvoetažan.

Ispod razine zemlje i samog kompleksa izgradit će se garaža na dvije razine, s ukupno 388 parkirališnih mjesta, od kojih će dio ići u prodaju, a dio će se, gotovo pola od toga, prepustiti za potrebe dnevnog najma. To je pak značajno i zbog parkirališnog deficita u starogradskoj jezgri Poreča čime će se, barem malo, taj problem ublažiti.

Prema trenutnim procjenama, vrijednost cjelokupnog projekta, u okviru kojeg je i 30 milijuna kuna koliko je plaćeno za građevinski teren, preći će 25 milijuna eura.

Nositelj projekta "La Mula" je firma Parenzo Invest d.o.o. u kojoj je jedan od osnivača Enver Malagić, bosanskohercegovački biznismen poznat u tamošnjem energetskom sektoru. Malagić je i jedan od partnera elektroprivrede BiH gdje ga se percipira ozbiljnim poslovnim čovjekom. Inače je već godinama vlasnik kuće u Istri kojom je oduševljen, što je također utjecalo na njegovu odluku da se uključi u ovaj projekt. Drugi partner u firmi Parenzo Invest d.o.o. je tvrtke JM d.o.o. čiji je vlasnik Mario Jašarević, dok je treći vlasnik grupacija Adriatic Apartments Invest d.o.o. u kojoj su mag. ing. pp. Vladimir Pasković, inače direktor prodaje i član Uprave, te još dva nizozemska biznismena iz sektora turizma i jedan hrvatski poduzetnik.

Vladimir Pasković, koji se već 26 godina bavi nekretninama i sam kaže da je ovaj projekt kruna njegove karijere, u ime investitora pojasnio nam je kako nema formalnih prepreka za početak radova na "La Muli", no prave će aktivnosti na gradilištu započeti tek najesen, po okončanju turističke sezone.

"Obzirom da smo svjesni važnosti turizma i za Istru i za Poreč, nismo htjeli ni na koji način, posebno zbog teške situacije vezane uz korona krizu, ometati i otežavati što normalniji tijek turističke sezone.

Zato radove prolongiramo na šest mjeseci, a jedino što ćemo sada odraditi, bez da to bilo kome smeta, postupna je priprema gradilišta te prebacivanje nekih priključaka na druge lokacije. Spremamo se za početak radova 1. rujna, uz nadu da bi u 18 do 24 mjeseca sve trebalo biti gotovo", kaže Pasković. Najavljuje da će se oko gradilišta postaviti ograda koja će simulirati izgled budućeg kompleksa "La Mula".

Pasković kaže da nema nikakve sumnje u činjenicu da će "La Mula" podignuti vrijednost nekretnina, ali i samog Poreča. S elegantnim, modernim, čak avangardnim stilom gradnje "La Mule" koja je ambijentalno uklopiva u prostor na kojem se stambeno-poslovni kompleks gradi, Poreč dobiva novu dimenziju.

"Ovo što ćemo izgraditi je Poreč 21. stoljeća! "La Mula" simbolizira hrabrost ulaska investitora u tako ambiciozan projekt za koji se samo kod kupnje terena uložilo 4 milijuna eura. Ponudili smo, inače, cijenu koja je bila prilično veća, za par milijuna kuna, od početne. Pritom smo pokazali koliko nam je do toga stalo. Htjeli smo omogućiti da se s novcem koji smo platili, pa i preplatili, jer nismo htjeli na početnu cijenu podizati ponudu za pet ili deset tisuća kuna, nego smo to napravili za puno konkretniji iznos, u Poreču izgrade još neki potrebni sadržaji. Na neki način ta razlika između početne i naše ponuđene cijene nije malena i neki je oblik naše odgovornosti prema zajednici.

"La Mula" je primjer gdje kapital i društvo mogu i moraju imati interese koji se podudaraju. Ovo je primjer gdje kapital podiže standard društva. Ulaskom u projekt smo pokazali i viziju, da znamo što hoćemo, ali smo istodobno osluškivali i tržište i želje struke. Projekt "La Mula" je izazov u svakom smislu: od arhitektonskog i tehničkog do poslovnog. Jedan od ciljeva je dovesti brendirane dućane i luksuzne restorane. Već obavljamo pregovore s nekoliko grupacija koje bi preuzele poslovne prostore i onda ih popunjavali s top klasom. No imamo još jednu želju: da u poslovne prostore dovedemo autohtone istarske vinare i maslinare koji bi svoje proizvode mogli prezentirati i prodavati na najatraktivnijoj lokaciji našeg Poluotoka“, kaže Pasković.

Što se tiče stanova, kaže Pasković, gradit će se na četiri etaže i podijeljeni u četiri kategorije. Najluksuzniji će biti, konkretno, dvoetažni supreme penthouse apartmani. Raspon cijena bit će od 3500 do 4200 eura po četvornom metru, plus pdv. Interes je velik, zasad se većinom javljaju stranci iz Njemačke, Austrije i Slovenije. No ima i interesa naših tvrtki iz Hrvatske, kao i uspješnih ljudi iz samog Poreča koje osim stanova zanimaju i garažna mjesta.

„Kako mi se zasad čini, na tragu smo prodaje više od 80 posto stanova prije kraja gradnje cijelog kompleksa“, kaže Pasković. Posebno ističe još jedan benefit za Poreč - prekrasan trg! Zgrada je, naime, projektirana na način da kroz prizemlje, između poslovnih prostora, postoje prolazi, pasaži, tako da postoji određeni spoj starog dijela grada s rivom. Prije se to, zbog ograđenosti nogometnog igrališta, nije moglo postići. Odsad će to biti moguće. Za Porečane je to velika stvar“, kaže Pasković. Isto kao što će za Porečane biti velika stvar kad se konačno riješi pitanje autobusnog kolodvora, inače u privatnom vlasništvu, a nalazi se u neposrednoj blizini „La Mule“. Pasković podsjeća kako je, nažalost, u jednom trenutku oko „La Mule“ bilo toliko negativizma i sumnjičavosti, a da nitko nije obraćao pažnju na devastirani i neprimjereni kolodvor koji turistički grad poput Poreča ne zaslužuje.

„Nadam se da će se i taj kolodvor konačno riješiti jer će tek tada slika ovog dijela grada biti potpuna“.

Tagovi: La Mula, Poreč, Mario Jašarević, Adriatic Apartments Invest d.o.o., Vladimir Pasković, Parenzo Invest d.o.o., Enver Malagić, Elektroprivreda BiH
PROČITAJ I OVO
BiH: Rast broja izgrađenih stanova, ali i prodaje
STANOGRADNJA
BiH: Rast broja izgrađenih stanova, ali i prodaje
SARAJEVO - Stanogradnja na jenjava u Bosni i Hercegovini uprkos visokoj inflaciji i skoku cijena građevinskog materijala.
Izraelski investitor zaključio kupovinu Delta City Malla Podgorica
FINALIZACIJA
Izraelski investitor zaključio kupovinu Delta City Malla Podgorica
PODGORICA - Izraelska tvrtka BIG Shopping Centers završila je akviziciju Delta City Mall Podgorica u Crnoj Gori za 95 miliona eura.
U planu rekonstrukcija Ušće šoping centra
PLANOVI
U planu rekonstrukcija Ušće šoping centra
BEOGRAD - Kompanija MPC Properties priprema projekat rekonstrukcije šoping centra Ušće, koji će, kako se navodi, funkcionalno obogatiti ponudu i osvežiti vizuelni karakter objekta, piše portal Beobuild.
Cijene stanova mogle bi odletjeti u nebo zbog nove direktive EU
REGULATIVA
Cijene stanova mogle bi odletjeti u nebo zbog nove direktive EU
ZAGREB - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno nam je iz više izvora u graditeljskoj branši.
Otvoren preuređeni Centar Kaptol
NOVO RUHO
Otvoren preuređeni Centar Kaptol
ZAGREB - Nakon nešto više od dvije godine radova na rekonstrukciji i preuređenja u investiciji vrijednoj oko 15 milijuna eura, sinoć je predstavljeno novo, osvježeno izdanje Centra Kaptol, prvog premium lifestyle i shopping centra u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE