GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kupnja stana postaje ozbiljna trauma

Kupnja stana postaje ozbiljna trauma
PSIHOLOGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2021 / 18:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Pandemija, potresi, drastičan pad BDP-a – svemu tomu unatoč, cijene nekretnina rastu. Umjesto stanova u starijim zgradama, traži se kvalitetna novogradnja. Potražnja je u nekim slučajevima toliko velika da se umjesto klasične prodaje rade – licitacije, piše RTL.hr.

Traumatično iskustvo s pronalaskom stana prošao je Mario. Nagledao se svega. Trebale su mu dvije godine da pronađe stan koji mu odgovara cijenom i veličinom…

“Na slikama izgleda jedno, dođete u živo i to izgleda – ne da su slike stare nekoliko godina, nego kao da uopće nisu vjerodostojne tome stanu koliko to loše izgleda”, za RTL.hr kaže Mario Kovčalija iz Zagreba.

Unatoč lošoj ponudi i visokim cijenama kupuje se i prodaje kao da nema krize.

“Ja sam isto prilikom kupnje kalkulirao – ma skupo je, mora to past, nemoguće da su cijene takve, posla nema nego ima… ali nevjerojatne stvari se događaju da cijene samo rastu“, kaže Kovčalija.

Agent za nekretnine pokazuje stan čiji se kvadrat prije nekoliko godina prodavao za 1.400 eura. Danas kvadrat ovog istog stana vrijedi više od 2000.

“Prije dvije, četiri, šest godina – uvijek smo rekli možda još godinu dvije, ovako ne može rast, međutim zadnjih 7-8 godina imamo kontinuiran rast cijena i stvarno ne znamo kad će to stati”, kaže, vlasnik agencije za nekretnine Luka Prica.

Potražnja je u nekim slučajevima toliko velika da se umjesto klasične prodaje rade licitacije. Kupci se nadmeću tko će ponuditi veću cijenu.

“Kada informiramo same kupce da imaju konkurenciju u tome krene se na neki način licitirati i često ta cijena nekretnine koja se postigne bude viša nego ona koja je bila početna”, govori Prica.

Prije više od dva tjedna počele su i prijave za subvencionirane stambene kredite. Do sada je zaprimljeno više od 2.500 zahtjeva.

“Pretpostavljamo da je još otprilike ostalo 1.500 zahtjeva koji bi se mogli obraditi do predviđenih 50 milijuna sredstava koji bi se mogli utrošit po tom pitanju”, kaže Goran Golenić, pomoćnik direktora APN-a.

Dakle, za prijavu na APN još nije kasno.

“Definitivno je preporuka iskoristiti APN jer uz korištenje subvencija efektivne kamatne stope padaju prema jedan posto čak, a za one sa više djece ponekad se može dogodit da ostvare i beskamatni kredit”, kaže kreditni posrednik Hrvoje Travnikar.

Najskuplji je kvadrat u Dubrovniku – prodaje se u prosjeku za četiri tisuće eura, u Splitu je oko tri tisuće, Zagrebu 2.100, Rijeci 1700, dok je u Slavoniji najjeftiniji – prosječna mu je cijena 1100 eura.

Tagovi: tržište nekretnina u Hrvatskoj, Hrvoje Travnikar, Luka Prica, Goran Golenić, stanogradnja, tržište nekretnina, nekretnine, cijene stanova, stambene nekretnine
PROČITAJ I OVO
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
LUKSUZ
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
ZAGREB - Veznjak Reala i kapetan naše reprezentacije kupio je stan na vrhu novoizgrađene zgrade na kraju Tkalčićeve ulice, gdje su nekad bile potleušice.
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE